CHP Programının İzahı

Kamalizm

Mehmet Şeref Aykut

2023 72. kitabı
Okunma: 22 Ekim 2023 21:00
kitabı okurken beni üzen şey; günümüzde CHP'nin inanlarını yitirmesini, devşirme fikirler ile kemalizm ruhundan yoksun kimselerin, Atatürk'ün bıraktığı parti tüzüğünü asimileştirerek, partiyi amacından saptırmalarını: partiyi, Türk ulusunun refahı dışında her şeye hizmetkar kıldıklarını bilerek okumak oldu... Kemalizm'i, yabancılardan aldığımızı iddia eden kişilerin özellikle okuması gereken bir kitap. Okuyunca Kemalizm'in 'Biz, bize benzeriz.' şiarıyla inşa edilen bir din olduğunu çok daha iyi anlayacaklarına eminim.
KamalizmMehmet Şeref Aykut · Mavi Gök Yayınları · 202252 okunma
2024 9. kitabı
Okunma: 29 Şubat 2024 22:10
Kitap 1936 yılında Edirne Saylavı (milletvekili) Şeref Aykut tarafından "Cumhuriyet Halk Partisinin Programının İzahı" olarak yazılmıştır. Kitaba adını veren "Kamâlizm" ise müellifin işaretiyle: "Türk'ün resmi dini" anlamına geliyor... Kitabın üslubu "Öztürkçe" denen abuk bir dile sahip. Anlattıkları şeyler ise genel olarak "Osmanlı'yı ve İslam dinini" kötülemek adına. Muhtevası bu olan kitabı da daha fazla anlatmaya gerek yok! Ancak ibret olarak okunabilir. Tabi tahammül edilebilirse!
Araştırma-İnceleme
KamalizmMehmet Şeref Aykut · Muallim Ahmet Halit Kitap Evi · 193652 okunma
Kamâlizm Üzerine
2022 40. kitabı
Okunma: 30 Aralık 2022 19:03
İlk kez 1936 yılında yayınlanan kitap, Mavi Gök Yayınları etiketiyle yeniden raflarda. Şeref Aykut'un, 1930'lu senelerde Kemâlizmin "doktrinleştirilmesi" çabalarına binaen oluşturduğu çalışması, Türk Genel Devrimi'ni ve onun düşünsel temeli olan Kemâlizmi tarif etmekle birlikte takip edilecek olan devrim programının da izahını yapıyor. Maddeci tavrın neredeyse her sayfasında hissedildiği kitapta dönemin düşünce yapısının izlerine rastlıyoruz. Osmanlı-Türk modernleşme hareketlerine ve özellikle Cumhuriyet modernleşmesine merak duyanlara okumalarını tavsiye ediyorum. Kamalizm
Siyaset&Toplum
KamalizmMehmet Şeref Aykut · Mavi Gök Yayınları · 202252 okunma
2025 24. kitabı
Okunma: 11 Kasım 2025 11:58
Soğuk bir Karahisar gününden hepinize tünaydınlar sevgili 1000Kitap üyeleri. İncelememe başlamadan önce yaşam fırsatı için yüce Allah'a şükür , kendini bize göstermesi için görevli elçisi Muhammed'e selam, bu topraklarda rahat rahat nefes alarak yaşamamızı sağlayan, şerefimizi kurtaran şanlı komutan Gazi Mustafa Kemal Atatürk'e özlemlerimi sunmayı görev bilirim. Ruhu şad olsun. Kitap, Edirneli Mehmet Şerafettin Aykut Beyefendinin kaleme aldığı, Cumhuriyet'in ve kurucusu Mustafa Kemal Atatürk ile Cumhuriyet Halk Partisinin temellerini anlatan bir kitaptır. Milliyetçi bir gözle yazılan kitapta dönemin şartları gereği romantizm etkileri görülmekte ve Türklük çok yüceltilirken diğer her şey aşağıda bırakılmakta hatta Osmanlı Devleti'nden, diğer Türk devletlerine kadar yerildiği görülmektedir. Yeni bir devlet kurulduğundan o dönemde bu tarz propaganda yazılarının görülmesi normal karşılanabilmekle beraber teknik olarak yanıldığı kısım da azdır. Sadece mübalağa sanatı eserde bahsi geçenlerin inandırıcılığını okura sorgulatmaktadır. Ana hatlarıyla eser 6 kısımdan oluşmakta ve ilk iki kısımda Kemalizm'in 6 oku ve 4 ilkesi değerlendirilmektedir. Bunlar ilkeler olarak: 1-Vatan 2-Ulus 3-Devlet 4-Kamusal Haklar'dır. -Burada bir dipnot geçmek istiyorum ki bunlar tamamen kendi fikirlerimdir. Şeref Bey, Vatan'ı Ulus'tan önce tutmuş ve Vatan'ın kutsallığından bahsetmiştir. Vatan olmadan ulus olamayacağından, Ulus'suz Devlet olamayacağından, Devlet'siz Kamusal Hak olamayacağından söz etmiş. Ancak buradaki sıralamada kanımca 2. Madde ve 1. Madde'nin yer değiştirmesi gerekmekte. Zira Ulus olmadan bir Vatan'ın olamaycağı daha önce Türk tarihinde tecrübe edilmiş bir gerçektir. Ergenekon Destanı'nda tamamen vatanını kaybetmiş olan Türk Milleti bir demir dağın içine sıkıştırılmış ve burayı
KamalizmMehmet Şeref Aykut · Dorlion Yayınevi · 202352 okunma
Kamâlizm Gereksiz Bir Putçuluk
2025 7. kitabı
Okunma: 17 Mayıs 2025 15:50
Kamâlizm'e "Türklük" nazarından bakarsak Türkler için uygulanabilir bir görüş değildir. Zirâ Türklüğü bir çeşit "anayasal kimlik" derecesine indirerek Türkçülüğe karşı savaş açmış bir fikriyâttır. Hem bu kitâpta ayrıntılı olarak hem de bu betiğin kaynak alındığı 1935 CHP Programında âşikâr şekilde belirtilen hususlar Türklüğün zararınadır. Kısacası; eğer Türkçülük karşıtı fikirde değilseniz bu betiği okumak zamân kaybı olabilir.
Tarih
KamalizmMehmet Şeref Aykut · Muallim Ahmet Halit Kitap Evi · 193652 okunma

Mehmet Şeref AykutYazar · 4 kitap
Gazeteci-yazar, siyaset adamı olan Mehmet Şeref Aykut 1874'de Edirne'de doğdu. İlk ve ortaokulu Edirne'de bitirdi. Fransızca, Arapça, Farsça öğrendi. Galatasaray ve Mercan liselerinde okudu. Mekteb-i Hukuk-i Şahaneyi (Hukuk Fakültesini) bitirdikten (1894) sonra avukatlık yaptı. II. Abdülhamit döneminde, İttihat ve Terakki hareketi içindeki çalışmaları yüzünden uzunca bir süre Yemen'de tutuklu kaldı. 1899 yılında Yemen'den kaçarak İzmir'e geldi. İzmir, Ahenk ve Hizmet gazetelerinde yazılar yazdı. Türkçe'nin sadeleşmesi için çalışmalar yaparak, İzmir gazetelerinde bu konu ile ilgili ateşli yazılar yazdı. Daha sonra Manisa'ya, oradan da Edirne'ye (1903) geçti. II. Meşrutiyetin ilanından sonra çıkarmaya başladığı Yeni Edirne gazetesini 1911 yılına kadar sürdürdü. Tercüman-ı Hakikat, Mektep, Maarif, Terakki dergilerinde yazıları yayımlandı. Osmanlı Meclis-i Mebusan'ına Edirne milletvekili olarak girdi. Misak-ı Milli önergesini mecliste okuduğu için, İngilizler tarafından tutuklanarak Malta'ya sürüldü. Malta'dan dönüşünden sonra TBMM'de Edirne milletvekili (1921 ve 1931) olarak bulundu. Doğup yetiştiği Trakya'nın Osmanlı Devleti'nden kopmaması için çalışmış bir fikir-siyaset adamı ve Türkçülük hareketinin öncülerindendir. Mehmet şeref Aykut, 21 Mayıs 1939'da öldü