Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Kanbağı-Etnik Gururdan Etnik Teröre

Vamık Volkan

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Ancak kötü olan liderler niçin öldükleri halde hâlâ unutulmazlar? Bunun cevabı saldır­ganla özdeşim yapma psikolojik fenomenidir. Biz eğer birinden çok fazla korkuyorsak, ama onun çok güçlü olduğunu düşünü­yorsak, onunla kurduğumuz ilişkide yaşadığımız endişe ile başa çıkmak için onun imgesini içselleştirir ve kendimizin bir parçası haline getiririz.
I. Dünya Savaşı’ndan sonra bütün Güney Slavları bir yöne tim altında toplama girişimi sonunda başarılı olmuş; Sırp, Hır vat ve Slovenlerin krallığı oluşmuştur. Daha sonra Yugoslavya (anlamı 'Güney Slavların toprağı’ demektir; bu isimle Güney Slavlar Kuzey Slavlardan, örneğin PolonyalIlar ve Slovaklardan ayrılıyorlardı) olarak bilinen bu ülke beş bölümden oluşmuştur: Sırbistan, Hırvatistan, Karadağ, Slovenya ve Bosna. Beklenildi ği gibi krallık bu değişik gruplar arasında sık çatışmalarla par çalanmıştı. Ortodoks Sırplar, diğerlerini kendi idareleri altına almak istiyorlardı, Katolik Hırvatlar buna direniyordu.
Reklam
Bazı zihinsel sınırlar, grubu koruyan hayali bir fiziksel yapı içinde paylaşılan bir mit halini alır; bu tehlikeli unsurları dışarı­ da tutan görülmeyen bir duvar gibidir.
Büyük grupların duygusal durumlarını belirlemenin bir yolu, onlar için önemli olan noktalan, onlarla birlikte ziyaret etmek, davranışlarını izlemek, görüşlerini dinlemektir. Bu yerler ulusal mezarlıklar, anıtlar, müzeler ya da abideler gibi geçmiş ya da güncel politik, askeri ya da tarihi şartlar nedeniyle güçlü duygu­larla örülmüş alanlardır
Kontanstinopol’un Türkler tarafından fethi, Hıristiyanlar arasında günahlarına karşılık Tanrı’nın cezalandırması olarak algılandı. Konstantinopol bir salı günü alındığı için her salı Hıristiyanlık için uğursuz olarak nitelendirildi.
Genelde "geri kalmış" gruplar, ekonomik olarak "ileri" gruplardan kötüydüler; ayrılık sadece kabilesel (etnik) ayrımları değil, ekonomik ve sınıfsal bölünmeleri de yansıtıyordu.
Reklam
Temel bir sorun yeniden yüzeye çıktı: Princeton Üniversite­sinde tarih profesörü olan Norman Itzkovvitz’in açıkladığı gibi "Milliyetçilik, toplumdaki temel bölünmenin insanları etnik ve milli gruplara bölen dikey bir bölünme olduğu varsayımına daya­nır. Öte yandan, Marksizm toplumdaki temel bölünmenin sınıf bölünmesini ulus çizgilerine dayanmadan yapılan yatay bir bölün­me olduğunu kabul etmektedir".
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.