Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Kapitalizm

Claude Jessua

Kapitalizm Sözleri ve Alıntıları

Kapitalizm sözleri ve alıntılarını, Kapitalizm kitap alıntılarını, Kapitalizm en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
"Düşünmeye devam etmemiz gerekir... Yasaların toplumun ihtiyaçlarına uygun olmasını, başka bir deyişle ne barbar ne de saçma olmasını kim garanti edecektir?"
Sayfa 60 - Dost KitabeviKitabı okudu
Tam da ticaret savaşları başlamışken..
Devletin pazar ekonomisine müdahalesinin sınırlarını çizen bu genel bağlamdır: Farklı ülkeler, kendilerine dayattıkları görev ve yükümlülükler dünya çapındaki büyük rekabet içindeki şanslarını tehlikeye atmadığı ölçüde kendi özgüllüklerini ve geleneklerini koruyabilirler. Bu demektir ki, devletin kendisi rekabetçi olmaya çabalamalıdır.
Sayfa 96 - Dost Kitabevi YayınlarıKitabı okudu
Reklam
"Kapitalizm" teriminin kendisi bile, yine de üzerinde düşünmeyi hak etmektedir.
Sayfa 8 - Dost KitabeviKitabı okudu
"Merkez bankasının ilk görevi paranın iç değerini ve fiyat istikrarını garanti etmektir."
Sayfa 58 - Dost KitabeviKitabı okudu
"Feodal düzenden kapitalizme geçişin derebeylik iktidarları yerine tüccarların iktidarının geçmesinden ibaret olduğunu belli ölçülerle saptadık."
Sayfa 55 - Dost KitabeviKitabı okudu
"Büyük yenilikler rekabetçi koşullarda doğar."
Sayfa 51 - Dost KitabeviKitabı okudu
Reklam
“Kapitalizm doktriner bir program oluşturmaz, o yalnızca pratik yöntemlerin bir bütünüdür, bu da ruhları yüceltmeye pek yetmez. Pankartların üzerine “Zenginleşin!” yazarak sokaklarda gösteri yapan bir politik parti hayal edemeyiz.”
"Eski ulusal paraların fiilen ortadan kalkma tarihi olarak 2002 saptandı."
Sayfa 45 - Dost KitabeviKitabı okudu
günümüzde anladığımız ve tanımladığımız anlamıyla kapitalizmin başlangıcını ortaçağ'da saptayabiliriz çünkü ortaçağ toplumu homojen bir uygarlık olmaktan uzaktı.
Sayfa 13 - pdf.
İradenin Yanılsamaları
Politikacı personel, kendini açık seçik gördüğünü varsaysak bile, kamuoyunu aldatacak kadar yeniden seçilme kaygısı içindedir. Burada fazlasıyla hoşnutsuz edici bir durum vardır, çünkü politik olarak en verimli önlemler kısa vadede verimlidir, oysa ki bunların sapkın etkileri ancak zaman içerisinde kendilerini gösterecektir. Dolayısıyla, seçmen kitlesi o an için huzurlu ve yanılsama içerisinde bırakılmış olur.
Sayfa 112 - Dost Kitabevi YayınlarıKitabı okudu
Reklam
"Kapitalizm" terimi, sonundaki "-izm" ekine rağmen, ne bir zeka ürünüdür ne de teorik bir sistemdir. XIX. yüzyıl­ da Proudhon, Pierre Leroux ve Blanqui gibi Fransız sos­yalistlerinin uydurduğu, kendi dönemlerinin ekonomik ve toplumsal sistemini belirtmekte kullandıkları bir terimdir. Onlar bu sistemin yerine az çok uzun vadede "sosyalizm"in geçeceğini ummuşlardı.
Sayfa 7 - pdf.
Kapitalizmin doğuşu ve gelişimi, ancak bölgelerin ve ulusların birbirine açılması, üreticilerin yerel iktidarlardan özgürleşmesi, zihniyetlerin kiliseden kurtulması, aynî işlemlerin yerine nakdî işlemlerin geçmesi sayesinde mümkün olabilmiştir.
şehirleşme. —
feodal mülklerin kimi sakinleri, eski roma şehirlerine ya da tahkim edilmiş kasabalara, bu yerleşimlerin açtığı mü­badele olanaklarından yararlanmak amacıyla yerleşerek kendi koşullarını iyileştirme arzusu duyduklarında ve bu imkanı bulduklarında, feodal dünyanın özelliği olan kapalı derebeylik ekonomisi kendi sınırlarına varınış oldu. bir şehir (ya da kısmi şehir) yerleşimi, gerçekten de bir yol kavşağında, bir deniz ya da nehir kıyısında bulunur, farklı mes­lekler icra eden insanlardan oluşur; dolayısıyla, bir dere­beylik mülküne ait olmanın mahkum ettiği ketlenme, kendi ürettiğini tüketme ve otarşi durumundan bu şekilde çıkıla­bilir.
Sayfa 19 - pdf.
Sitede Demokrasi
Hükümet, parlamento karşısında, dolayısıyla seçmenler karşısında kendi eylemlerinden sorumludur ve idaresinin hesabını vermeye her an çağrılabilir. Şeffaflık ilkesine gelince, hükümetin bu kontrolun fiilen uygulanması için gereken tüm bilgileri parlamentoya sağlamasını ve parlamentonun kararlarının da kamuya açık olmasını gerektirir. Bu mülahazalara, yasaların yansız uygulanmasını, hatta yasaların anayasaya uygunluğunu garanti etmeye yönelik bağımsız bir yargı gücünün varlığını da eklersek, demokrasinin terazi kollarının (checks and balances) oyunundan oluştuğunu, dolayısıyla, bütün olarak, yurttaşları denetimsiz ve keyfi bir iktidara karşı koruma iddiasında olduğunu görürüz. Bu sistemin mantığı daha 1690'da John Locke'da, ardından da 1748'de Montesquieu'de kuvvetler ayrılığı ilkesiyle ifade bulmuştur.
6. yüzyıldan 11. yüzyıla dek bir şehrin nüfusu 5 bin kişiyi aştığında şehir büyük kabul ediliyordu.
Sayfa 19 - pdf.
41 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.