KAR KÜRESİ// ÖZLEM YILDIRIM
Merhabalarrrr kitapfanatik ailemm bu seferki kitabımı farklı bir türden seçtim veee iyiki de seçtim
@ozlemyldirim yazarımızın kaleminden #karküresi tiyatro kitabı ile sizlerleyim
Tiyatro bambaşka bir şeydir bende. Çok sever ve hayatıma entegre ederim. Çok sık olmasa da mutlaka tiyatro oyunlarını izlemeye giderim. (Oyunlarda rol almayı istesem de cesaret bulamam).
Tiyatro kitaplarına gelecek olursam onları okumak bambaşka bir keyif. İzlemektense okumanın ayrı bir güzelliği var neden derseniz ;
Kitabı okuyunca kimse sizin hayal gücünüze karışmıyor ve kendi sahnenizi yaratıp oyuncuların tarzlarını , hal ve hareketlerini özgürce belirleyebiliyorsunuz. O sahne artık sizin oluyor. Oyuncu yerleştirme, ürün koyma gibi şeyleri zevkinize göre tasarlıyorsunuz.
Ben de işte #karküresi ni okuyunca tam da bu güzelliği yaşadım. Bu yüzden tiyatro türündeki kitapların bende yeri ayrıdır. Hele ki yazarımız bunu harika ve betimlemeleri ustalıkla okuyucuya aktarıyorsa tadından yenmez. Bu özellikler de bu kitapta fazlasıyla vardı.
Kitabın konusunu size anlatıp büyüsünü bozmayı asla istemem. Kısaca şöyle anlatayım: Yetimhaneye bırakılan ve annesinin geleceğine inanan bir kız çocuğu Ayla, kızımıza bakan hemşiremiz Havva, onunla arkadaşlık yapıp sonra yurttan kaçan hırsız Ahmet,
Kaçtıktan sonra tanıştığı arkadaşları Cemal ve hırsız Memo...
Yıllar sonra büyür mesleğini eline alır hanım hanımcık genç bir kız olur. Ziyaretine bile gelmeyen annesi çıkagelir.
Yıllarca görmek bile istemediği kızını ne oldu da birden görmek istedi acaba?
E tabi işi düştü (kitabı bitirene kadar annesine gıcık oldum. Yazık o kıza ya alıp sarılıp bağrıma basasım geldi.)
Kitabın sonunu hiç öyle beklemiyordum. Bu bir sır
Samimi, içten ve her duyguyu tattığım bir eserdi. Güldüm
Roman, yetim dört çocuğun içsel dünyalarını ve kaderin onları bir araya getirişini anlatıyor. Merkezde, annesinin yakın arkadaşı hemşire Seval tarafından yetimhaneye bırakılan Ayla yer alıyor. Ayla, yıllar boyunca annesinin bir gün kapıdan içeri girip onu alacağı umuduyla büyüyor. O hayal, yüreğini ısıtan tek şey. Ancak zaman geçip öğretmen olduğunda, bu hayal gerçeğe dönüşüyor — ama beklediği gibi değil. Annesiyle karşılaştığında, o an bir kavuşma olmaktan çok, yılların içinde birikmiş acıların gün yüzüne çıktığı bir yüzleşmeye dönüşüyor. Ayla, annesinin geçmişini öğrendikçe fark ediyor ki; bazen terk edişler sadece vazgeçiş değil, derin suskunluklar ve mecburiyetlerin sonucuymuş.
Cemal, atanamayan bir öğretmen olarak kendi çabasıyla küçük bir kafe açmış aynı zamanda kafesinde garsonluk yaparak geçimini sağlıyor. Ayla ile yolu, onun annesiyle yaşadığı duygusal yüzleşmeye tanık olmasıyla kesişiyor. Sessiz bir bağ kuruluyor aralarında. Cemal’in yakın arkadaşları, iki eski sokak çocuğu olan Ahmet ve Memo ise hayatın başka uçlarında büyümüş iki hırsız. Onların yolları Cemal sayesinde Ayla ile birleşiyor. Her biri başka bir yerden kırılmış bu dört gencin arkadaşlığa dönüşen hikâyesi, aralarında yavaş yavaş gelişen, içten ve iyileştirici bağlara dönüşüyor.
Sonuç olarak bu roman, okura şu soruyu fısıldıyor: “Kırıldığın yerden geçebilir misin, yeniden doğmak için?” Ve cevabı da yine kendi içinde saklı: Evet, ama önce o kar küresini eline alıp cesaretle sallaman gerek.
#okudumbitti
Merhaba mutlu hafta sonları olsun. Uzun zamandır okuduğum tiyatro türündeki kitaplar arasında çok beğendiğim bir eser oldu. Genellikle tiyatroyu izleme taraflısıydım. Okuması da ayrı keyif verici oldu benim için.
Kahramanlarımız Ayla, 25 yaşında Türkçe öğretmeni, annesinin yetiştirme yurduna Seval Hemşireye teslim etmesiyle kötü bir çocukluk yılları geçirmiş. Yetiştirme yurdundan geriye kalan sadece Seval hemşire ve Ahmet adında iki kişi hayatında yer edinir. Ayla, anne özlemi ile büyümüş, her seferinde annesinin birgün gelecek olması vaatleri ile büyümüş bir genç kızdır. Annesinin her geleceği haberi ile heyecan yaşar, ona hediyeler hazırlar ama günün sonunda annesi yine anneliğini yapar!!!
Onu anlayabilecek tek kişi vardır. Kendisi gibi ailesi tarafından terk edilen Ahmet. Gün gelir Ahmet 'te yurttan ayrılır.
Yıllar geçer Ayla'nın annesi buluşmak ister. Yine yetiştirme yurdunda geçmişi olan Cemal'in kafesinde buluşurlar. Cemal Ayla 'nın hikayesine ve konuşulanlara tanık olur.
Annesinin Ayla' dan bir istediği vardır.
Yıllar sonra çıkıp gelen annesinin Ayla'dan isteği neydi?
Peki sevilmek için fedakarlık yapmak ne kadar samimi?
Aylanın yerinde siz olsanız nasıl bir karar verirdiniz?
Tiyatro türünde yazılmış olan #karküresi̇ adlı değerli yazarım @ozlemyldirim kitabımı okudum ve çok beğendim. Yazarın "Ben Prenses Değilim" ve "Masallarla Yolculuk" adlı kitapları da bulunuyor.
Kitapla ve sağlıkla kalın
Kar KüresiÖzlem Yıldırım · Ayrıkotu Yayınları · 202536 okunma
Annesini bulan bir kadının kardeşi ona muhtaçken verdigi savaşı tiyatro şeklindeki anlattığı bir hikaye. . Karakterler çok guzel oturmuş. Hikaye çok etkileyici..
Merhabalar ....
Bugün @ayrikotukitap çıkan @ozlemyldirim kaleme aldığı #karküresi kitabı ile geldim
Aşırı merak ettiğim kitaplardan çok merak ettiğim bir kitap bir an önce okuyup yorumumu sizlerle paylaşacağım
#10Aralıklider #reklam değil #reklamdeğil #book #books #bookstagram #kitap #roman #kitaptanıtımı #hediye #kitapyorumu #kitapönerisi #pr
Özlem YıldırımKar Küresi
Tiyatro türünde okuma yapmayı sever misiniz? Ben daha önce okurdum ama son zamanlarda çok ara verdim. Ama bu ara #karküresi ile kapandı. Harika bir okuma yaptım. Yazarın büyüleyici kalemine kendimi kaptırdım diyebilirim. Okurun dilinden anlayan, akıcı bir kalemle yazılmış olan kitap öyle çabuk bitti ki şaştım kaldım. Hem konunun bütünlüğü hem de karakterlerin iç dünyalarına yapılan yolculuk çok iyiydi. Hem okudum hem de sorguladım. Açıkçası çok sevdim ve türü seven, sevmeyen herkese tavsiye ederim.
'Kar Küresi' basitçe yazılmış bir tiyatro eseri değil. Özlem Yıldırım, sahne dilini o kadar aktif bir şekilde kullanmış ki ebedi yönüne bile şahit oluyorsunuz. Bu usta kalemden okuduğum ilk eserdi ama son olmayacak. Çünkü karakterlerin hissettikleri, çıkmazları, geçmişle yüzleşmelerini okura harika bir şekilde aktarmış. Bunlara ek olarak bir şey daha yazmak istiyorum. Özellikle anne ve kız arasında geçen sahnelerde çok duygusallaştım ve gerçekten aşırı etkilendim. Kendimi karakterlerin yerine koyup sorguladım. Zor yaa çok zor. Okuduğum ve hissettiğim her şey çok zor. Okuyun ve okutturun o zaman beni daha iyi anlarsınız.
İlknurSeval S.
Özlem Yıldırım / Kar Küresi
#calikusuuuu.
Bu oyun 1. Ulusal Bağcılar Oyun Yazma Yarışması kapsamında 2.olmuştur.
"20 Aralık 2023"
Ayla, Havva, Cemal, Hırsız Ahmet, Hırsız Memo ve Seval Hemşire..
Annesi ve babası tarafından doğar doğmaz terk edilen Ayla, annesinin mahalleden hemşire bir arkadaşı tarafından yetimhanede büyütülür. Annesinin bir gün gelip onu alacağı beklentisi ile büyür. Seneler geçer Ayla, koca bir genç kadın olur mesleğini eline almış başarılı bir öğretmendir artık. Tam bu gerçeği kabullenmişken bir gün annesi çıkıp gelir. Fakat gelişi de bir muammadır.
Aynı yurtta büyüdüğü Hırsız Ahmet, Hırsız Memo ve Cemal ile karşılaşır. Cemal kendini kafe açmış atanamamış bir öğretmendir. Hırsız Ahmet ve Hırsız Memo ise her gün birinin canını yakan iki kafadar suç ortağıdır. Ayla ne karar verecek? Olaylar nasıl gelişecek? Heyecanla okuyacağınız bir eser.
Tiyatro türü okumayı sever misiniz?
Ben çok sevdim de.
Özlem Yıldırım kitaplarını zaten çok beğeniyorum tiyatro türü yazması çok ayrı güzeldi. O kadar çok emek vermiş ve donanımlı ki aldığı eğitimin hakkını fazlaca vermiş.
Ülkemiz güzel bir yazar kazanmış.
Nice kitapları olsun.
Okuru bol olsun.
@ozlemyldirim
@ayrikotukitap
İlknurSeval S.
#düşsokağıkitaptutkunları
#reklam #işbirliği #pr #karküresi #okuyucuyorumu
Kar Küresi - Özlem Yıldırım
İlk defa bir tiyatro kitabı okumanın heyecanını yaşadım ve Kar Küresi bu deneyimi benim için unutulmaz kıldı.
1. Ulusal Bağcılar Oyun Yazma Yarışması’nda ikincilik ödülüne layık görülmüş bir eser. Yetimhanede büyüyen Ayla’nın annesini arayışı etrafında şekillenen eser:
Aidiyet ve Kimlik Arayışı
Özlem ve Hayal Kırıklığı
Geçmişle Yüzleşme
Umut
Konularını işliyor. Ayla gibi yetimhanede büyümüş Ahmet ve Cemil’in yanı sıra, Mehmet sokakta yaşamış bir karakter olarak hikâyede yer alıyor. Karakterler arasındaki ilişkiler , güçlü diyaloglar, kitabı okurken bile bir oyun izliyormuş hissi veriyor.
Tiyatro metinleri okumayı seviyorsanız ya da bu türe başlamak istiyorsanız, Kar Küresi sizin için güzel bir başlangıç olabilir!
Kar KüresiÖzlem Yıldırım
Kar KüresiÖzlem Yıldırım · Ayrıkotu Yayınları · 202536 okunma
Ayla, ailesi tarafından yetimhaneye bırakılmış, orada büyümüş, sonrasında da Türkçe öğretmeni olmuştur. Bir gün annesi karşısına çıkar ve kardeşinin hasta olduğunu, ona böbreğini vermesini ister. Tüm bu konuşmalara şahit olan kafe sahibi Cemal, Ayla ile arkadaş olur. Cemal’de yetimhanede büyümüş bir çocuktur. Cemal’in kendisi gibi yetimhanede büyümüş iki arkadaşı vardır; hırsız Ahmet ve hırsız Memo..
Ahmet’in, Ayla ile ortak paydasını öğrendiğimde gözlerim doldu. Memo’yu biraz daha tanıdığımda gözlerim doldu. Aslında kitabın tamamını o şekilde okuldum diyebilirim. Ayla’ya sıkı sıkı sarılmak istedim. Ve asla Havva’ya hak vermedim.
Eserin tamamında karmakarışık duygular yaşıyoruz. Yetimhanede büyümüş bu 4 çocuğun hayatta kalma mücadelelerine, bir yere ait olma çabalarına, sevmeyi ve sevilmeyi öğrenme isteklerine şahit oluyoruz. Kimseleri yokken birbirlerine kimse olma çabalarını okuyoruz.
Kar KüresiÖzlem Yıldırım · Ayrıkotu Yayınları · 202536 okunma
Selam dostlarım, okurken su gibi akıp gidecek yüreğinize karakterlerin hüznünü getirip yerleştirecek çok güzel bir tiyatro eseri önerisi ile geldim.
Yazarın kalemiyle tanışma eserim oldu. Kaleminin akıcılığına, kurgunun sürükleyiciliğine ve karakterlerin duygu yoğunluklarını karmaşadan uzak net bir şekilde yansıtabiliyor olmasına hayran kaldım. Yazarın yayınlanmış 2 eseri daha var ve ben onları okumak için de ayrı bir heyecan duyuyorum.
Kar Küresi anne babasız büyüyen dört çocuğun eksik yanlarının bir araya gelmesini gözler önüne seriyor. Her biri farklı rüzgarda savrulmuş ama aynı yerden yara almış dört yetim. Ayla, Ahmet, Memo ve Cemal. Ayla yıllar önce annesi tarafından terk edilen annesinin arkadaşı Hemşire Seval tarafından büyütülmüş bir kız. Yıllar geçmiş Ayla öğretmen olmuş ancak annesi Havva’ya olan özlemi de onun döneceğine dair beklentisi de tükenmemiş. Gün gelir annesi Ayla’ya gelir ancak bu geliş özlemden doğan bir geri dönüş mü muhtaçlıktan doğan bir geri dönüş mü bunu bize metnin tamamı gösterecek. Cemal hayatını garsonlukla geçiren kendi halinde bir genç. Ayla ve annesinin buluşma anına ve konuştukları olaylara tanık olan tek kişi. Bu tanıklık Ayla ile arkadaşlık kurmasına olanak sağlar. Ahmet ve Memo adeta bir bitirim ikili her işte birlikteler. bu bitirim ikilinin Cemal ile olan dostlukları sayesinde yolları Ayla ile de kesişmiş olur ve aralarında şaşırtıcı bir bağ da metin ilerledikçe karşımıza çıkar.
Tüm olay örgüsü öyle sürükleyici ve farklı bir havada ilerliyor ki zaman zaman bunun gerçeklik mi yoksa hayal ürünü mü olduğunu ayırt edemiyorsunuz bile. Metni okurken terkedilmiş bir çocuğun hayatının nasıl farklılıklara sebep olabileceğini öyle derin hissettim ki son cümleyi okuyunca bir süre boşluğa dalıp gitti gözlerim. Yazılanların bir metinden
Kar KüresiÖzlem Yıldırım · Ayrıkotu Yayınları · 202536 okunma
Özlem Yıldırım 1987'de Muğla'da doğdu. 2011'de Marmara Üniversitesi iletişim Fakültesi Radyo Sinema Tv Bölümünü bitirdi. Üniversite eğitiminin bittiği yıl Müjdat Gezen Sanat Merkezi Actor Studioda müzikal eğitim aldı ve eğitimini tamamladıktan sonra kamera önünde çeşitli deneyimler edindi. Bu süreçte öğrenmeye dair duyduğu açlığı fark ederek yüksek lisansa başladı. Yüksek lisansını Bahçeşehir Üniversitesi İleri Oyunculuk Bölümünde yaptı. Bu eğitimini 2016 yılında tezini teslim ederek bitirdi. Mezuniyetinin ardından çeşitli özel tiyatrolarda sahne üstünde görev aldı. İçindeki öğrenme ve öğretme merakı onu bu kez Yıldız Teknik Üniversitesi Eğitim Fakültesi kapısına götürdü ve 2017 yılında pedagojik formasyonunu alarak eğitimini tamamladı. Yaratıcı drama alanındaki çalışmalara ve İnci San'a duyduğu ilgi onu yaratıcı drama öğretmeni olmaya yöneltti. Çağdaş Drama Demeği bünyesindeki "Yaratıcı Drama Eğitmenliği" Sertifika Programını tamamlamanın ardından "Yaratıcı Drama Yöntemiyle Bir Masal Kurgulamak" isimli projesini yazıp teslim etti. 2021 yılında Judith Liberman'ın masal yazımı ve anlatımı üstüne verdiği eğitimleri aldı. Aynı yıl David Heathfield'in verdiği "Hikâye Anlatma Sanatı" isimli atölyeye katıldı. Kalemini güçlendirmek için İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrolarında ÇGSM bünyesinde gerçekleşen "Metin Yazarlığı" eğitimini 2021 yılında tamamladı. Çalışmalarının ve aldığı eğitimlerin ışığında öğrencilerine yaratıcı drama yöntemiyle masallar yazdırdı. Nihayet öğretmenlik mesleğinin yedinci yılında okurlarıyla buluşturmak üzere Yeni İnsan Yayınevi çatısı altında kendi masal kitabını çıkardı ve yazar olarak ilk adımını attı. Çalışmalarına halen ana sınıfı, ilkokul, ortaokul kademelerinde yaratıcı drama öğretmeni olarak devam ediyor.