Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Kara Delikler

Stephen W. Hawking

Kara Delikler Gönderileri

Kara Delikler kitaplarını, Kara Delikler sözleri ve alıntılarını, Kara Delikler yazarlarını, Kara Delikler yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Bir kara deliğe düşüp başka bir evrenden çıkmamızın; kara delikli ve kara deliksiz alternatif geçmişlerin varlığı bunun olasılık dahilinde olduğunu ortaya koyuyor. Yeterince geniş bir dönen kara delik, başka bir evrene geçit olabilir. Ama bu durumda tekrar kendi evreninize geri dönemezsiniz. Kara delikler tamamen kara değildir. Daha önce zannedildiği gibi bunlar ebedi hapishaneler değildir. Kara deliklerden bir şeyler kaçabilir, hem bu evrene hem de belli bir olasılıkla başka bir evrene. 
Sayfa 69 - Alfa BilimKitabı okudu
Napoleon’un Laplace’a kuramında Tanrı’nın yerinin neresi olduğunu sorduğu ve Laplace’in yanıt olarak “Efendim, böyle bir varsayıma ihtiyaç duymuyorum.” dediği söylenir. Laplace’in Tanrı’nın var olmadığını öne sürdüğünü zannetmiyorum; bence burada Tanrı’nın bilimsel yasaları ihlal ederek evrene müdahale etmediğini söylemek istemiştir. Her bilim insanının yaklaşımı böyle olmalıdır. Bir bilimsel yasa eğer doğaüstü bir varlık izin verdiği sürece geçerliyse o zaman gerçek bir bilimsel yasa olmaz.
Sayfa 63 - Alfa BilimKitabı okudu
Reklam
Bilim insanları, fiilen bütün galaksilerin merkezlerinde dev kara delikler bulunduğuna inanıyorlar. Bu varsayımlar yakın zamanlarda tek tek kanıtlanmaya başladı. 
Sayfa 46 - Alfa BilimKitabı okudu
Kara delikler çok güçlü oldukları için, olay ufkuna erişen ışık bile kaçamaz, kara deliğe düşer; bu yüzden onları göremeyiz. Ancak bilim insanları kara deliklerin var olduklarını bilirler çünkü uzayda titreşim yayarlar. Geçenlerde büyük bir bilimsel başarı olarak kaydedilen kütleçekim dalgaları; böyle iki kara deliğin bir milyar yıl önce çarpışmalarında yaratılmıştı. 
Sayfa 38 - Alfa BilimKitabı okudu
Tekillik, uzayın ve zamanın bükülmesinin sınırsız olduğu yerdir.
Sayfa 25 - Alfa BilimKitabı okudu
Uzayzaman bükülmesi
Genel görevlilik kuramı zamanın kütleçekime göre farklı aktığını ortaya koyar. Tıpkı birbirine göre farklı hızlarda hareket eden sistemlerde zamanın farklı akması gibi, farklı kütleçekim etkilerine maruz kalan sistemlerde de zaman farklı akar. Örneğin zaman dünya gibi kütleli bir cisim yakında daha yavaş akar. Dünyaya uzak bir insan için, olayların gerçekleşmesi için yakınındakinden daha uzun zaman gerekir.
Sayfa 16 - Alfa BilimKitabı okudu
Reklam
Kara Delikler O Kadar Da Kara Değiller
“Ansiklopediyi yaktıktan sonra bütün külleri ve dumanı saklarsanız bilgi yok olmaz ama okuması çok zordur.”
Sayfa 66 - Alfa KitapKitabı okudu
Einstein kütleçekimin diğer kuvvetler gibi bir kuvvet olmadığını, uzayzaman bükülmesinin sonucu olduğunu gösterdi. Gezegenlerin güneş etrafında dönmeleri nin nedeni, uzayzamanın içerisindeki kütle ve enerjinin dağılımı nedeniyle bükülmüş olmasıdır.
Sayfa 14 - Alfa BilimKitabı okuyor
Eşzamanlılık diye bir kavram yoktur artık. Görelilik kuramı mutlak zaman fikrine son vermektedir. Her gözlemci kendi ölçümüne sahiptir ve farklı gözlemcilerin taşıdığı özdeş saatler aynı sonucu vermek zorunda değildir. Örneğin aynı yaştaki ikizlerden biri bir uzay gemisine binip, ışık hızına yakın bir hızda başka bir gezegene gitse, dünyadaki ikizinden daha genç olarak geri gelir. Bütün bunlar deneylerle kanıtlanmış bilimsel gerçeklerdir.
Sayfa 12 - Alfa BilimKitabı okuyor
Işık hızının yüzde 90'ıyla yol alan cisim durgun kütlesinin iki katına ulaşır. Cisim asla ışık hızına ulaşamaz, çünkü ulaştığında kütlesinin de sonsuz olması gerekir. Göreliliğin bir diğer önemli sonucu da uzay ve zaman hakkında tamamen yeni bir yaklaşım getirmiş olmasıdır.
Sayfa 11 - Alfa BilimKitabı okuyor
Reklam
Newton'ın yasaları, nesnelerin bu sahne üzerinde nasıl hareket ettiklerini ve rollerini nasıl oynadıklarını belirliyordu. Ayrıca Newton yasalarıyla hesaplanan evren modelinde aslında uzaydaki bütün gök cisimlerinin birbirlerini çekerek orta bir noktada toplanmaları gerektiği görülüyordu.
Sayfa 10 - Alfa BilimKitabı okuyor
Newton, Principia'da çağdaşlarına benzer teknikler kullanarak, gezegenlerin güneş etrafında eliptik yörüngeler izlemesi için kütleçekimin ters kare yasasına göre davranması gerektiğini kanıtladı. Diğer bir deyişle, birbirlerine belli mesafede bulunan iki kütle arasındaki çekim kuvveti, o iki kütle değerinin birbiriyle çarpımının, uzaklıklarının karesine bölümüyle doğru orantılıdır. Newton daha ileri giderek bunun bir evrensel yasa olduğunu vurguladı.
Sayfa 10 - Alfa BilimKitabı okuyor
Kara delikler, bilim kurgu yazarlarının hayallerinden daha acayiptir.
75 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
19 saatte okudu
Mikro kara deliklerin varlığı, onların kontrol edilebilme ihtimalleri ve üzerine yapılan araştırmalarla Cern i daha fazla merak etmeme neden olan eserdir.
Kara Delikler
Kara DeliklerStephen W. Hawking · Alfa Yayınları · 20202,921 okunma
Laplace'ın Belirlenimlilik(determinizm) yasası ile ilgili
Napoleon'un Laplace'a bu kuramda Tanrı'nın yerinin neresi olduğunu sorduğu ve Laplace'ın yanıt olarak "Efendim, böyle bir varsayıma ihtiyaç duymuyorum" dediği söylenir.
1.500 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.