Ortaçağ Dünyasını Yok Olmanın Eşiğine Getiren Veba

Kronik Kitap

Kara Ölüm
2023 12. kitabı
Okunma: 22 Ocak 2023 16:13
Hemen hemen hepimiz bu yüzyılın başından itibaren meydana gelen afetleri, salgın hastalıkları gördük, ya da en iyi tabirle hatırlıyoruz. Bu hastalıkların (aynı zamanda da afetlerin) en büyüyü ve en etkilisi olan Covid-19 salgınını ise küçükten büyüğe hepimiz hayatımızın geri kalanında unutamayacağımız şekilde gördük ve yaşadık. Kimimiz bu salgına yakalandı, kimimizin sevdikleri hayatını kaybetti. Üzerimizde kalıcı etkileri bıraktığı ise su götürmez bir gerçek. Umalım ki bu salgın bu yüzyılın en büyük salgını olarak tarihteki yerini alsın, yoksa olası bir salgını kaldırabilecek bünya çoğumuzda yoktur diye düşünüyorum. İşte bu kitap, yeryüzünde insanlık tarihi kadar eski hatta ondan da daha önce varolan bir olay; salgın hastalıklardan biri olan, ortaya çıktığı zamana kadarki salgınların en büyüğü, etkileri yüzyıllarca süren Kara Ölüm (veba)'ü anlatıyor. Yakın zamanda bir pandemi yaşayanlar olarak kitabı okurken ki hissettiklerimiz daha farklı oluyor. Kitap yazarın doktora tezinden meydana gelen bir eser. Kitabın başlangıcında yaşanan vebaya neden Kara Ölüm denildiği, bu tabirin ilk ne zaman ve kim tarafından söylendiği üzerinde duran yazar bu konuya açıklayıcı bir cevap bulmuş. Sonrasında ise salgının çıkış coğrafyasının neresi olduğu (ironik bir şekilde büyük olasılıkla gene Çin) üzerinde durulup, çıktığı coğrafyadan Kafkaslara, oradan Anadolu'da geliş serüveni ve Anadolu'dan Avrupa'ya geçişi adım adım incelenmiş. Salgının Avrupa'daki dolaşımı ve tahribatı akabinde ise Britanya Adası'na ulaşması incelenen başka konu olmuş. Bu zamana kadarki konular kitabın konusunu ana bölüme getiren giriş kısmı diyebiliriz. Çünkü kitabın asıl üzerinde durduğu nokta, salgının Britanya'daki etkileri. Kitabın ilerleyen sayfalarında salgının Ada'ya gelişi ve ilerleyişi, can kayıpları
Tarih
Kara Ölüm İncelemesi
2026 11. kitabı
Okunma: 21 Mart 2026 08:44
İnsanlık dünyada var olduğundan beri büyük felaketler yaşamıştır; depremler, seller, savaşlar, yangınlar ve tabi ki salgınlar. Özellikle Kara Ölüm olarak anılan hıyarcıklı veba salgını Avrupa nüfusunu büyük miktarda düşürmüştür. Biline ilk pandemi Jüstinyen Vebası olarak da adlandırılan 541-542 yılları arasında görülen salgındır. Kitabın konusu ise 2. Büyük veba salgını olan 1347 – 1353 yılları arası olan dönemdir. Tesadüfe bakın ki bu salgın da Çin kaynaklıdır. Biz sadece Avrupa’ya etkilerini biliyoruz ancak Çin’de bu salgın sonrası nüfus ¼ oranında azalmıştır. Bir dizi ekolojik bozulma sonrası bu salgının ortaya çıktığı ifade edilmektedir. Salgının Avrupa’ya gelişi ise bir nevi biyolojik silah olarak altın Ordu tarafından Cenevizlilere karşı kullanılması sonrası sıçramıştır. Çin’den gelen ticaret kervanları vasıtasıyla hastalık Kırım’a gelmiş, 85.000 kişinin ölümüne sebep olmuştur. O sıralarda Cenevizliler’e ait bir kaleyi kuşatan Altın Ordu hanı Canibeg, hastalıktan ölen insanları mancınıkla kale içine göndermiş bu şekilde hastalığı Cenevizli askerlere bulaştırmış, Cenevizli askerler de İtalya’ya döndüklerinde hastalığı Avrupa’ya getirmişlerdir. İtalya bu sebeple Kara Ölüm’den en çok etkilenen bölgelerdendir. Nüfus epey azalmış, sosyal düzen tamamen değişmiştir. Hastalığın İtalya’dan diğer Avrupa ülkelerine sıçraması uzun sürmemiştir. Kitapta özellikle İngiltere’ye olan etkileri incelenmiş. Kitap yalnızca demografik etkileri değil ekonomik ve sosyal etkileri de içermektedir. Zira azalan nüfus sonrası işçi ücretleri epey artmış buna mukabil kral ve soylular birtakım kanunlar çıkartma gereği hissetmişlerdir. Amaçları ücretleri pandemi öncesi düzeye çekmektir. Ancak buna karşı çıkan işçi ve köylüler orta çağın ilk hak arama eylemlerini başlattıkları söylenebilir.
Tarih-Araştırma
Veba’ nın Korkunç Tarihi
2025 5. kitabı
Veba ile ilgili bir çok kitap ve kaynakta kısa bilgiler olmasına karşın bu kadar detaylı bir kitap ilk kez yazıldı. Kitapta vebanın ilk ortaya çıkışı, ilerlemesi vs bir çok konu ilgi çekici bir şekilde anlatılmış. Kitabın neredeyse 3/1’ i istatistik bilgi ve tablolarından oluşuyor. Veba’ nın ortaçağda dünyayı nasıl kırıp geçirdiğini öğrenmek için okuyun
2023 36. kitabı
Kitap ilk başta Avrupa'nın tamamını yüzeysel bir şekilde anlattı. Bu bölümler farklı bölgelerde yaşananları inceleme konusunda keyifliydi ama 100. sayfadan sonuna kadar sadece Galler - İskoçya - İngiltere üçgeninde geçmesi ve sayısal verilere boğması iyi değildi. O dönem meşhur olan karga burunlu doktorların yaptıkları veya hayatın nasıl geçtiğine yönelik bilgiler beklerdim. Yüksek lisans tezi tadında olmuş böyle önemli bir konu.
Rezalet
·%53 (172/320 syf.)·
Bu kitabın para verip almaya değer bir kitap olduğunu düşünmüyorum. Normalde de #kronikkitap yayınevinden kitaplar alıp gönül rahatlığıyla okuyorum. Lakin bu kitapta aşırı derecede yazım yanlışları, imla hataları, ek hataları var ve bu hatalar okuma zevkini büyük oranda düşürüyor. Kitabın bu genel hatalarını göz önüne alınca kaldığım yerden devam etme isteğim gelmediği için yarım bıraktım. İsteyen yine de okuyabilir tabi. Kara Ölüm Tolgahan Karaimamoğlu

Tolgahan KaraimamoğluYazar · 2 kitap
Lisans ve Yüksek Lisans’ını Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesinde tamamladı. Doktora çalışmasını ise Mersin Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde Ortaçağ Tarihi üzerine yaptı. Doktora tez çalışması süreciyle birlikte Ortaçağ Avrupa’sında hastalıklar, tıp ve doğa tarihi üzerine yoğunlaşan Tolgahan Karaimamoğlu bu konuda bir kitap, makaleler, kitap bölümleri ve çeşitli bildirilere sahiptir. Mersin Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü’nde görev yapmakta olup, Ortaçağ’da İngiltere ve Avrupa Tarihi üzerine araştırmalarına devam etmektedir.