2021
Okur Kitaplığı
9786052901922

Karaca Gözü
2026 2. kitabı
kitap, farklı tarzdaki kitapların artı ve eksilerini sade bir dille eleştirmiş. türü deneme olmasına rağmen sohbet havasında kaleme alınmış. kitapları gözlemleyen bir kitabı okuyup değerlendirmek farklı bir deneyim oldu benim için de. güzel bir okumanın dışında faydalı bir okuma da yaşamak isteyenler için… Süheyla Karaca Hanönü Karaca Gözü
2024 16. kitabı
Okunma: 19 Kasım 2024 20:00
Kitaba kendi adını veren canım öğretmenim Süheyla Karaca Hanönü tabiki ilk göz ağrısı. 2. Baskısı çıkar çıkmaz direkt değerlendirdim. Kitabı okurken büyülenmemek elde değil, lisede okul sıralarında sanki onun ağzından, sesinden duyuyormuşcasına bir hammada bitirdim. Deneme türünde yaptığı incelemeler, yazarların kaleme aldığı eserler, bilmediğim daha nice dünya varmış, yazar varmış, ben niye okumamışım? hayretine düşüren bir kitap. Üstü çizili sayfa, alınmadık not bırakmadım. Bu kitabı okurken "estetik endişe" bir yana, bu kitapta geçen kitaplardan hangisini okumaya başlayayım diye de endişeye kapılabilirsiniz.. herkese keyifli okumalar dilerimm
2021 87. kitabı
Bir kitap düşünün. Kitabın içinde onlarca kitap var. Yazarımız çeşitli tarzdaki kitapların olumlu ve olumsuz yönlerini sade ve anlaşılır bir dille eleştirmiş. Deneme türünde olmasına rağmen sanki kitabı okuyan iki kişinin karşılıklı sohbeti gibi kaleme alınmış. Böylece sıkılmadan yazarımızın konuşmasını dinler gibi okudum. Kitabı okurken bir yandan yazarımızın bahsettiği kitapları araştırdım. Birbirinden güzel kitapları bu denli güzel ve açıklayıcı bir şekilde okurlara sunması bizlere yeni yolculuklara bilet alma şansı vermiş. Yazarımızın eleştirdiği kitapların hiçbirini okumamış olmanın büyük bir üzüntüsü içerisindeyim. Eleştirilen bütün kitapları okuyup bitirdiğimde yazarımızın kitap için olan eleştirisini tekrar okuyacağım. Yani bu kitap benim için okudum bitti olmayacak. Tekrar tekrar okuyacağım, kaçırdığım yerleri farkedeceğim kaynak bir kitap olacak. Tavsiye ederim. Kitapla kalın
2022 16. kitabı
Okunma: 16 Şubat 2022 15:17
*Her insan dünyada ciltsiz, tek nüsha ve okunmamış bir kitaptır. * Herkese merhaba ‍️Bugün sizlere Süheyla Karaca Hanönü Karaca Gözü kitabı ile geldim. Kitap, deneme ve eleştiri türünde yazılmış bir kitaptır. Yazarımız birçok kitap hakkındaki düşüncelerini, incelemelerini alıntılarla zenginleştirerek bizlere sunmuştur. Farklı tarzdaki kitapların olumlu ve olumsuz yönlerini yazmış ve bizlere sunmuştur. Bu deneme tarzındaki kitap sayesinde daha önce hiç duymadığım bilmediğim kitaplar hakkında da bilgi sahibi oldum. Güzel bir kitaptı sade bir ve karşılıklı konuşma havasında yazılmış bir kitaptı. Deneme ve eleştiri kitabı sevenler için tavsiye ederim.
2023 133. kitabı
Okunma: 12 Ekim 2023 16:11
Merhabalar değerli kitapseverler bugün sizlere Süheyla Karaca Hanönü'nün kaleminden Karaca Gözü adlı kitabı tanıtmak istiyorum. Kitabımız 22 denemeden oluşmaktadır. Yazarımız kitabın içerisinde birçok yazarın yazmış olduğu kitapların içeriğinden,kitapta geçen karakterlerden ve kitaplara dair yaptığı eleştirilerden bahsetmektedir. Kitapta bahsedilen birçok yazarı ve kitap isimlerini ilk defa duydum ve ilerde okumak için kitap isimlerini not aldım. Kitap çok akıcıydı sanki karşımda biri benimle sohbet ediyor gibi hissettim okurken. Ayrıca kitabın içerisinde yer alan birçok alıntı çok hoşuma gitti söylemeden geçemeyeceğim. Yazarın kalemine sağlık okuyucusu bol olsun.
2021 104. kitabı
Konu olarak bir eleştiri kitabı. Günümüz yazarlarını ve eserlerini açıklayıcı bir dille anlatan eleştiren yazar, eserlerin insana hissettirdiği duygu ve düşünceleri de eklemiş yazılarına. Yazarın yaptığı gözlemler, içinde benim de okuduğum kitaplara yaptığı yorumlar, sanki "benim aklımdan geçenleri kaleme almış" hissi veriyor. Betimlemeleriyle anlatım şekliyle çok beğendiğim bir kitap oldu. Eserleri gözlemleyen bir eseri, okuyup değerlendirmek farklı bir deneyimdi. Ben çok sevdim ve kesinlikle tavsiye ediyorum, kitapla kalın
2023 175. kitabı
Merhaba arkadaşlar! Bugün size #karacagözü adlı bir kitap ile geldim. Kitap eleştiri deneme tarzında ele alınmış. Bir çok yazar ve kitaplarından bize harika örnekler sunmuş. O harika eserlerden güzel alıntıları bizimle paylaşarak eseri tanıtmış. Kitapların bir çoğunu not aldım uygun vakitte alıp okumayı çok istiyorum. Bir çoğunu yeni duydum ve alıntılara bakılırsa geç duyduğum eserler var içeriğinde. Bir an önce en merak ettiklerimi alıp okuyacağım. Güzel önerileri ve anlatımı için yazara hayran kaldım. Yazarın bu farklılığı benim için güzel bir okumanın dışında faydalı bir okuma oldu. Yazarın dili anlaşılır ve akıcıydı. Buda her kitlenin rahatlıkla okuyabileceğini gösteriyor. Onun için okurken asla sıkılmayacaksınız. Aksine güzel bir an yaşayacaksınız. Sizde güzel bir okuma zamanı geçirmek istiyorsanız, eseri alın ve okuyun. Yazarın kalemi daim olsun. #alinti ; Unutmanın bir nimet olduğunu hatırlarken, hatırlamanın bir nimet olduğunu unutursun. Bazen bir hışırtı bile önemli. Bir yalnız kalın da bakın. İnsanı anlatmak iyidir. İnsanın anlatılanı anlaması daha iyidir. İnsanı anlamak daha da iyidir. İnsan inanmadığı kelimelerden kanat yapmamalıdır. Gömleğinin tüm düğmelerini yanlış iliklemek gibidir bazı insanları sevmek. En başından beri hata yaptığını sonuna gelmeden anlayamıyorsun. Zamanla geçer diyorlar. Zaman geçiyor ama zamanla geçmiyor. Sevgi buharlaşarak değil katılaşarak yok olur. Bu hal onun fizik yasalarından ne kadar uzak olduğunun ispatıdır. İnsan inanmadığı kelimelerden kanat yapmamalıdır…
Edebiyat-Düşünce
2021 50. kitabı
Merhabalar. Daha önce okumadığım bir tarz olan eleştiri tarzı bir kitap ile buradayım. Kitap sayesindedir birçok karakterin hayatına dahil oldum, okudum ve bu sevdiğim bir kısmı oldu. Yazar eleştirilerini denemeler şeklinde yazmış ve benim için çok fazla katkısı olduğunu söyleyebilirim. Bazı kitapları eleştirirken ve değerlendirirken fazlasıyla tıkandığım anlar oluyordu. Nasıl eleştirirsem, hangi yönü üstünde durmalıyım diye düşündüğüm zamanlar oluyordu. Eleştirileri okuduktan sonra kitapların, öykülerin birçok eleştirilecek yönlerinin olduğunu fark ettim. Benim için bu kitap artı oldu. Kitapta eleştirilen kitapları ve öyküleri merak ettim hatta birkaçını da okumak için listeme ekledim. Kitapların olumlu olumsuz yönlerini görmek biz okuyucular için gerçekten önemli oluyor. En azından ufacık da olsa bir fikire sahip olmuş oluyoruz. Eleştiri okumayı sevenler ve kitapları derinlemesine incelemek isteyen kişilerin severek okuyacağıbir kitap olabilir.
2023 44. kitabı
"Karaca Gözü" Hakkında Derkenar "Karaca Gözü" Yazar Süheyla Karaca Hanönü'nün Eylül 2021'de Okur Kitaplığı etiketiyle okurlarıyla buluşturduğu deneme kitabı. Yirmi iki yazının yer aldığı eser, yüz otuz dört sayfa hacmindedir. İyilenen değil daha çok iyi kitap yazılarının olduğunu söylesek yeridir. Tanıtımların tanıtımını, tahlillerin tahlilini yapacak değilim elbet ama en azından kitap üzerine kısa da olsa bir değini de bulunmak istiyorum izninizle. Yazar, bahsini yaptığı başka kitaplarda olduğu gibi ‘Karaca Gözü'nde kendi soy ismine ince bir gönderme de bulunmaktadır. "Karaca Gözü" kitap ismiyle müsemma, güzel bir isimlendirme. "Karaca Gözü" anlatımlarında geçen kitapların bir kısmını okumuş birisi olarak, bahsi geçen öykü konularının kendilerine has bağlamlarının yanında, aralarında bir nevi insicam da vardır. Gerek kitap ön sözünde gerekse de yazı muhteviyatında hep okuma ve yazma konusu yoktur elbette. Anlatımların bir boyutunda, yazım sanatı ve edebiyatıyla birlikte, medeniyet olgusuna da dikkat çekildiğini söyleyebiliriz. Bu doğrucu, besleyici ve yetiştirici güç, bütün insanlığın içerisindeki hoyratlığı ısıtacağına ve eriteceğine vesile olacaktır. Kitap yazılarının daha çok öykü kitapları üzerinde odaklanıldığını söylemiştik. Bir yazar bir kitap veya ilgili yazarın bütün kitapları değerlendirmeye alınmaktadır. Başka bir ifadeyle bazı yazarların bütün eserleri üzerine odaklanılarak, yazar etraflıca ele alınmaktadır. Kitapları ele alınan yazarların bir kısmının ismini buraya taşıyacak olursam, bir fikir verecektir muhakkak. "Nuri Pakdil, Rasim Özdenören, Hüseyin Su, Bahtiyar Aslan, Recep Seyhan, Mustafa Everdi, Mustafa Özçelik, Samiha Ayverdi, Ahmet Sezgin, Alaattin Karaca ve Mustafa Uçurum" gibi isimleri ilk aklıma gelenler olarak sıralayabilirim. Bütün bu