Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Karanlık Bir Dünyada Bilimin Mum Işığı

Carl Sagan

Karanlık Bir Dünyada Bilimin Mum Işığı Gönderileri

Karanlık Bir Dünyada Bilimin Mum Işığı kitaplarını, Karanlık Bir Dünyada Bilimin Mum Işığı sözleri ve alıntılarını, Karanlık Bir Dünyada Bilimin Mum Işığı yazarlarını, Karanlık Bir Dünyada Bilimin Mum Işığı yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Acı ama adil kural, bulduğunuz düşünce işe yaramıyorsa kaldırıp atmaktır. İşe yaramayan bir şey üzerinde düşünerek beyin hücrelerinizi boş yere harcamayın. O hücreleri, veriyi daha iyi açıklayan yeni düşünceler geliştirmekte kullanın.
Sayfa 33
Bilimi yayıngınlaştırma yolunda çabalayanlar için en büyük güçlük, hem göz kamaştırıcı keşifler hem de yanılgılarla dolu, kimi zaman da bilim adamlarının kendi inatçı tutumlarından zarar görmüş karmaşık bilim tarihini sergileyebilmektir. Geleceğin bilim adamlarının öğretiminde kaynak olarak kullanılan ders kitaplarının çoğu, hatta pek .oğu bu konuya değinmez. İnsanın doğayı yüzyıllar boyu sabırla sorgulaması sürecinden damıtılmış bilgeliği cazip bir anlatımla sunabilmek, o karmaşık damıtım aletinin kendisini ayrıntıları ile betimlemekten kuşkusuz çok daha kolaydır. Can sıkıcı ve sevimsiz görünse de bilimsel yöntemin önemi, bilimsel bulgulardan çok daha büyüktür.
Sayfa 23
Reklam
‘’Evren yeni mucizeler icat etmemizi gerektirmeyecek kadar çok mucizeyle doludur.’’
Sayfa 105
Sahte bilim, bilimin genellikle doyumsuz bıraktığı güçlü duygusal gereksinimlere hitap ediyor.
Kendisinden önceki ve sonraki birçok kişi gibi Fredrich Nietzsche de The Genealogy of Morality (Ahlakın Soykütüğü) adlı eserinde bilimsel devrimin "insanı gitgide küçülten seyri"nden yakınıyor.
En azından dünyanın gelişmiş bölgelerinde, ailelerin çocuklarının erişkinliğe ulaştığını görme şansları, on yedinci yüzyılın en güçlü ülkesinde hükümdarın kendi vârisini taç giyebilecek yaşa getirmesi olasılığından çok daha yüksek.
Reklam
Kendisine ait bir yazıda Hippokrates şöyle diyor: "İnsanlar sara hastalığını tanrısal takdirden sanıyor, çünkü anlamıyorlar. Fakat, nedenini anlamadıkları her şeyi tanrısal sayacak olsalardı, Tanrı'nın takdirlerinin sonu gelmezdi."
Araştırmalar, Amerikalıların yüzde 95'inin "bilim cahili" olduğunu gösteriyor.
Bilim önüne geçilemeyen bir merak dalgası yaratır. Sahte bilim de öyle.
Aslında epeyce bir şeyler okumuşluğu vardı. "Batık" Atlantis ve Lemuria kıtalarına ilişkin ortaya atılmış olanlar gibi, birçok asılsız savdan haberdardı.
Reklam
Hayır, yoktu. Elbette sorabilirdi. Böylece konuşmaya başladık. Ancak, sonradan anlaşıldığı gibi, bilim üzerine değil. San Antonio yakınlarında bir hava üssünde çözülmeye bırakılmış donmuş uzaylılardan, ölü insanların aklından neler geçtiğini öğrenmek için "dünya dışı bağlantı kurmak"tan, kristallerden, Nostradamus'un kehanetlerinden, yıldız falından, Turin'deki kefenden ve benzeri konulardan konuşmak istiyordu.
Orada, Subrahmanyan Chandrasekhar'dan gerçek matematiksel İnceliği öğrendim; Harold Urey ile kimya üzerine tartışma olanağı buldum. Yazları Indiana Üniversitesi'nde, II. J. Muller'in yanında biyoloji; o zamanlar alandaki tam zamanlı tek araştırmacı olan G. P. Kuiper'dan da gezegen gökbilimi öğrendim.
Kütüphanelerde harika gökbilim kitapları bulabilirdiniz, ama bunlar sınıfın kapısından içeri bile girmezdi.
1.500 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.