Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Kariyer ve Başarı Çağında Genç Olmak

Ahmet Dağ

Kariyer ve Başarı Çağında Genç Olmak Sözleri ve Alıntıları

Kariyer ve Başarı Çağında Genç Olmak sözleri ve alıntılarını, Kariyer ve Başarı Çağında Genç Olmak kitap alıntılarını, Kariyer ve Başarı Çağında Genç Olmak en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Gözlerin kıymetlidir, onları hayatın ve doğanın güzellikleriyle muhatap etmelisin. Zihnin kıymedidir, onları sahih ve faydalı bilgilerde meşgul etmelisin. Kelamın kıymetlidir, onları yersiz yere harcamamalı güzel kelimelerle bezeyip güzel şeyler yolunda sarf etmelisin, Bedenin kıymetlidir, temiz ve emin mekânlarda bulunmasına hususiyede dikkat etmelisin. Eğer ki hak etmediği yerlere sürüklersen onu ben'ini de bedenini de kirletirsin.
Kopya çekme sahtekârlığını tetikleyen teknoloji çağında “ben nesli” otoriteyi sorgulama işini abartarak hocasına “Bu sadece sizin fikriniz” der hale gelmiştir. Klasikleri öğrenmenin gereksiz olduğu düşünülen ve herkesin kendi öğrenim sürecinden sorumlu olduğu bir dönemde dini inançları ve doğruları kişisel inancın belirlediği, herkesin kendine göre bir Tanrı fikri olduğu evrende yaşamaktayız. Hiçbir şeye bağlanmayan ve güvenmeyen, yalnızca kendine güvenmeyi şart koşarak bireysel tatmin sağlayan bir kehanete sahip “ben nesli” din kurallarına uymak konusunda pek istekli değildir (Twenge, 2009: 45-55).
Reklam
hakikaten öyle
Bu sanal âlemde (hususiyetle twitter) bazen öyle şeyler oluyor, öyle şeyler yazılıyor ki “kakofonik” bir dünya ile karşılarsın. Sanki tüm çıldırmışlar orada toplanmış gıbi oluyor. Orada yazıp çizenlere baktığında iyi ki gerçek alem sanal âlem gibi değil veya insanlar sanal alemde yaşadıği gibi iyi ki gerçek âlemde yaşamiyor diye şükredesin geliyor.
Popüler kültürün getirisi olan kişisel gelişim kitapları, hakikatin uzerinde değil imajın üzerinde duran ve hakiki şahsiyeti üretmek yerine sanal birey yetiştiren kılavuzlardır.
Özellikle deizmin mütedeyyin ve muhafazakâr aileler içinde yaygınlık gösterdiği söylemi göz önünde bulundurulduğunda ebeveynlerin; dindarlık ile dünyevileşme arasında yaşadıkları belirsizlikler, riyakârlıklar/ hypocrsy ve tutarsızlıklar gençlerin kendilerini bir yere yani boşluğa ikame etmesini doğurmuştur. 2000'lerden itibaren mütedeyyin veya İslâmî kesimin içinde bulundukları olumsuz durum "protestanlaşma, sekülerleşme, dünyevileşme, kapitalistleşme, kalvinistleşme, ruhsuzlaşma, decadence/çürüme" gibi çeşitli adlandırmalarda izah edilebilir. İslâmî kesimin anlamını kaybettiği, çürüme yaşadığı ve eridiği hakkında pek çok argüman ortaya kondu. Bu çerçevede yaşananlara bakıldığında mütedeyyin kesimin siyaset, bürokrasi, ekonomi, medya, kültür ve sanatta dünyevileşmeyi bizatihi kendilerinde cisimleştirdikleri bariz görülecektir.
Dindarlaşma sürecini terk ederek "dinselleşme" sürecine dâhil olan İslâmî kesim, gelenekle olan ilişkisini kopardığı gibi Kur'ân ve Hz. Peygamber'le olan ilişkisinde zaafiyetlere kapılarak İslam'dan hem nazari hem de ameli olarak kopma tehlikesiyle karşı karşıyadır!
Reklam
2021 Eylül ayında M. Zuckerberg'in Facebook, İnstagram, Twitter platformlarını META şirketi adında topladığını ilan ettiği Metaverse tanıtım toplantısı internette 3. evreye geçileceğinin işareti oldu. İnternet 3.0 veya WEB 3.0 sürecinde yalnızca bilgilenme veya malumatlaşma, etkilenme veya etkileşme değil aynı zamanda “orada var olma” durumu yaşanacak. Sanalda yazma ve görmeye sanal da veya avatarıyla da olsa orada görünme imkânı verecek. Bu süreç, sanallaşmayı hiper bir sürece taşıyacaktır. Tüm bu süreçlerde yapılması gereken vaktin yani zamanın çok kıymetli olduğudur. Yazıdan/kalemden ve kitaptan kopmak, insanın yaşadığı en büyük trajedilerden biri olsa gerek. Çünkü “Oku” emrini veren Allah, “kalemle yazmayı” öğretmiştir insana. Okumak ve yazmak, insanın en fitri yönlerinden biridir. Zamanla insan, bu fıtri yönünü sanallaşmaya terk etmektedir. İnsanın, hem kendinden hem de içinde yaşadığı dünyadan koparak internet dünyasının içine dalması olgu dünyasından ve hakikatten kopuşunu doğurmuştur. Önce metafiziği terk edip mekaniğe/olguya dalan insan, sonraları sanallaşmaya uzanmıştır. Zamanın yani geçmiş-şimdi-geleceğin tek çizgiye indirgendiği sanal dünya, vaktin en kolay öldürüldüğü düzlem olmuştur.
Gençler; köşeyi çabuk dönme arzusuy bir pop-star, Polat yada Deliyürek tipolojisinde bir kişi, veya köşeyi çabuk dönen youtuber, influencer gibi tipler olmanın aslında fena bir şey olmadığını düşünmeye başlamışlardır. Şimdilerde ise bedenin ve mahremiyetin teşhir edildiği kışkırtıcı ve ayartıcı evlenme programları, master chef gibi yemek programları ve bana her şey yakışır gibi programlarla milletin ve gençliğin zihin ve hayat kodlarıyla oynanmaktadır. Facebook, MSN ve twitter gibi ortamlarda sanal ilişkileri geliştiren, hakiki ilişkiler kurmaktan sıkılan bir nesil yetiştirilmektedir. Babasını dinlemekten huylanan, dersleri gereksiz bulan, kitap okumaktan sıkılan, cemaat veya sohbet ortamını sıkıcı ve renksiz bulan gençlik; bunların yerine kültürel izlekten yoksun m zikleri dinlemeyi, televizyon seyretmeyi, inteme dolanmayı, disko-bar mekânlarını, geyik muhabbe o ortamları daha sempatik bulmaya başlam
İlmin ve bilginin yutulduğu, adeta koca bir deliğe dönmüş olan üniversite mekanlarının berbat algısına dahil edilmiş durumdasın. Belki de hayatının en büyük israflarını (para, zaman, duygu, akıl vs.) buralarda yapacaksın.
“ODTÜ'yü” “Boğaziçi'ni”, “cart curt” okumanın onun şahsiyet olması için yeterli olmadığını lisani halle izah eylemelisin, Onun daha güzel ve ebedi bir istikbal hazırlamasını salık ver. Para kazanmağa çalışmak, mühendisliği, doktorluğu, avukatlığı daha çok para kazanmak için yapmanın anlamlı olmadığını, neticede öleceğini, bunların da bir işe yaramadığını anlar. İhtiyaç duyduğunda evlenmesi için her türlü imkân ve yardımı sağla ki harama düşmesin. Bu ülkenin ve İslam'ın bir ferdi oldugunu unutmaması gerektiği nasihatinde bulun.
99 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.