Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Kasabanın Ruhu

İlhan Tarus
Meyhanecinin bile “Allah bin bereket versin,” dediği bir ülke burası. Kumpanyaların uğrayıp sanatı, eğlenceyi, hazzı, zevki bolca boca ettiği kasabaları meyhaneli bir diyar. Sokakları dar, meydanları çeşmeli… Pusu da kurulur, cinayet de işlenir bu yerlerde. Kim vurduya gidilmez ama… Sırları alenidir, “buralı”dır. Piçleri bol, sevinçleri azdır. Herkes derin kazar bir diğerinin kuyusunu. Çatıların altındaki küflü sandıklarda saklanır erdem. Sessizliğe boğdurulur ahlak. Dün gibidir buraları; bugün ertelenir, gelecek sadece beklenir, yaşanmaz buralarda. Burası kasaba, hayal kırıklığına uğramış şehir. “Ama biraz küçücek (...) İçinde olanlar aynı. Tıpkısı tıpkısına aynı. Bir taraftan gelirler, öteki taraftan giderler. Birbirlerini tanıyan varsa da inanma. Sureta bir tanışıklıktır bu… (…) Bir kapıdan çıkıp gidenlerle öteki kapıdan yeryüzüne gelenler de tanımazlar birbirlerini. Ama böcekler gibi, karıncalar, tırtıllar gibi, hep aynı yolları teperek, hep aynı ağaçlara tırmanarak, sonunda da hep aynı sürçmelerden yere kapaklanarak, yaşar, büyür, ölürler… Sönsün bu ışık da bu gecelik. Yansın gökyüzünün lambası. (…) İyi çek kapıyı. Pişman olup geri dönenler, kapıyı açık bulurlarsa sevinirler sonra. Sıkı çek.” İlhan Tarus’un 9 Aralık 1956-25 Şubat 1957 tarihleri arasında Yeni Sabah Gazetesi’nde 79 gün boyunca bölümler halinde yayınlanan Kasabanın Ruhu romanı ilk kez kitap olarak okura sunulmaktadır.
Yazar:
İlhan Tarus
İlhan Tarus
Derleyen:
Bahanur Garan Gökşen
Bahanur Garan Gökşen
Tahmini Okuma Süresi: 5 sa. 54 dk.Sayfa Sayısı: 208Basım Tarihi: 19 Aralık 2019Yayınevi: H2O Kitap Yayınları
ISBN: 9786057637352Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
208 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
25 saatte okudu
Edebiyatımızın toplumcu yazarlarından İlhan Tarus'un kaleminden okuduğum ilk kitap: Kasabanın Ruhu Yaklaşık 200 sayfalık romanda kalabalık bir kişi kadrosu bulunuyor, Sekili kasabasında yaşananlar aktarılıyor. Toplumun hemen her kesiminden olan kişilerin olaylara yaklaşımı ahlak ve namus kavramlarına bakış açıları irdeleniyor. Roman, manifaturacı Güdük Ahmet cinayeti ile başlıyor, akabinde kasabada arka arkaya ortaya çıkan sahipsiz çocuklar ve bunlara yardım elini uzatan, onlara yuva bulmaya çalışan, bunun için Kasabalı ikna etmeye çalışan Doktor Namık, kasabalının aklını başından alan Sarı Kız, Tüccar Kerim, onun kızı Ayşe, Sabri, Hilmi Bey gibi kalabalık bir kişi kadrosu üzerinden Sekili kasabasının yaşantısını aktarıyor. Özellikle küçük yerlerde dedikodunun ne gibi sonuçlara yol açacağını çarpıcı bir şekilde anlatıyor. Dönemin yaşantısı kadar yörenin söyleyiş özelliklerine de romanda rastlıyoruz. Keyifli bir kitaptı, okumanızı öneririm.
Kasabanın Ruhu
Kasabanın Ruhuİlhan Tarus · H2O Kitap Yayınları · 20198 okunma
Reklam
208 syf.
·
Puan vermedi
Roman,dedikodunun çok olduğu Sekili Kasabası’nda geçer. Bir cinayetle başlayan roman birçok konuya değinir : Taşra yaşamı,kadının bir taşrada tek başına var olma mücadelesi , erkek egemenliği ve erkekle kadının varlığı arasındaki ilişki ,çekişme ,ahlâk kavramı. İçinde aşkın , cinayetin ,kıskançlığın,iyi ve kötünün çatışmasının bulunduğu roman sosyal gerçekçidir.
Kasabanın Ruhu
Kasabanın Ruhuİlhan Tarus · H2O Kitap Yayınları · 20198 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.