Seni Sevmiyorum

Talking It Over

İnsanlar ruhlarına kadar kırılıyorlar
2023 50. kitabı
Okunma: 28 Nisan 2023 11:22
Ben çoğunluğun aksine bu kitabı sevdim. Çoğunluğun nabzını nasıl tuttun derseniz, herkes mesaj kuruma bir adet “ben bu kitabı sevemedim” cümlesi atıverdi. Varolun.. Sevilmemesini anlıyorum. Galiba biraz hak da veriyorum. Üç ana karakterin üçü de birbirinden sinir bozucu çünkü. Birinin koluma giremezsiniz. Biriyle, “seni anlıyorum, hayat işte, olur öyle” diye konuşmayı içiniz çekmez. Hal böyle olunca, el elde el başta, sürekli “Allah seni kahretsin e mi” diyerek okumaya mahkumsunuz. Kitapta anlatıcı kişi diye biri yok, birileri var. Hepsi birbirine dirsek atıp sözü tek tek alıyor. Kafanız yeterince karışmamış gibi arada yan karakterler de “bi şey diycem..” diye kafasını uzatıyor. Herkese söz hakkı veriyor Barnes’ciğim. Hakkaniyet desen var. İyi de, biz kime inanacağız yahu diye isyan etmeye kalksanız, Barnes lafı yapıştırıyor: “İnanıp inanmamanız bana vız gelir tırıs gider, anladınız mı? Ben size bir özyaşamöyküsü değil, bir görüş sunuyorum, malı beğenmediyseniz başka kapıyı çalın.” Gillian Stuart’a aşık oluyor, evleniyorlar. Oliver, Stuart’ın en yakın arkadaşı, Gillian’a aşık oluyor. Hatırı kalmasın diye Gillian Stuart’ı bırakıp onunla da evleniyor. İşte öyle bir şeyler..Ama bakın ne diyeceğim.. “İnsanlar ruhlarına kadar kırılıyorlar.” Ve Barnes bu kırıklardan içeri bakmayı iyi biliyor bence. Onu okutan da bu. Arada karakterlerden birinin, (kesin Oliver) söylediği şu sözler, kitabın okurla kurduğu ilişkiyi müthiş özetliyor bence: “Bu arabada üçümüz de sıkıştık kaldık ve birisi (sürücü! - ben!) bir dirseğini merkezi kitleme sisteminin düğmesi üzerine dayadı. Böylelikle üçümüz de mesele çözüme kavuşana kadar buradayız. Sizler de buradasınız. Özür dilerim, kapıları bloke ettim, dışarıya çıkamazsınız.” Gerisi Barnes şov. Biraz etimolojik salata, eksantrik küfürler,
2000 2220. kitabı
Okunma: 01 Ocak 2000 00:00
stuart, oliver ve gillian'la tanışmaya hazır olun. kitap görünüşte sıradan bir aşk üçgeni gibi dursa da insan psikolojisi temeline oturtulmuş mükemmel bir edebi ziyafet. julian barnes her kahramanını sırayla konuşturuyor, biz de aynı kalemden üç farklı kişiliği izliyoruz sırayla. daha doğrusu yazar mükemmel bir tümdengelim örneği sergileyerek bu üç kişi üzerinden genel insan davranışlarını sermiş önümüze. Man Booker ödülü başta olmak üzere çeşitli ödüllere layık görülen Barnes, benim en sevdiğim yazarlardandır. Özellikle saplantılı bir karakterin başından geçenleri müthiş bir ironiyle anlattığı kitabı Benimle tanışmadan önce'yi, sonra seni sevmiyorum ve devam kitabı olan Aşk vesaire'yi öneririm. Not: Polisiye sevenlere Dan Kavanagh mahlasıyla yazdığı Dedektif Dufy serisini öneririm. dört kitaplık bu seri de mükemmel bir kara mizah örneği.
2024 12. kitabı
Okunma: 08 Şubat 2024 00:00
‘’İnsanlara güvenebileceğim bir dönem değildi, hatta en basit şeyler için bile güven duyamıyordum onlara. İnsanların beni kendilerine bana en kötü hayal kırıklıklarını yaşatabilmek için çekmeye çabalamadıklarını nereden bilebilirdim?’’ İki erkek bir kadın.. Oliver ve Stuart iki yakın arkadaş. Bir gün hayatlarına Gillian isimli güzel bir kadın giriyor ve Stuart kıza aşık oluyor, evleniyorlar. Bir de ne ola ki? Evlendikleri gün Oliver Gillian’a aşık oluyor. Aşık olduğunu farkediyor. Büyük bir çaresizliğe düşüyor. Aslında anlatılan hikaye çok sıradan fakat işin en iyi yanı Barnes’in bu hikayeyi çok iyi bir şekilde okuyucuya aktarması. Çoklu bakış açısıyla yazılmış, her karakter bir olayı kendi görüşleriyle anlatıyor. Her karakterin kendi hislerini, duygularını okuyorsunuz. Kitabı çok sevdim, sonu çok heyecanlı bitti. Sıra devam kitabı olan Aşk vesaire’de. Barnes okuyun, pişman olmazsınız.
2016 14. kitabı
Okunma: 13 Mart 2016 21:36
Aynı hikayeyi birden fazla kişinin bakış açısından dinliyorsunuz. İlk kez bu tarz bi kitap okudum. Farklıydı. En yakın arkadaşının eşine düğün günü aşık olan bir adam, onun en iyi arkadaşı ve en iyi arkadaşının eşi arasında geçen olaylar herbirinin dilinden anlatılmış. Farklı bir kitap okumak isteyenler için iyi bir tecrübe olabilir.
2023 22. kitabı
Okunma: 28 Haziran 2023 15:51
Müthiş bir Julien Barnes romanı Seni Sevmiyorum. Aylar önce okumaya başlayıp başka kitaplara yöneldiğim için uzun zamandır bitirmemiştim fakat iki gün evvel sebepsizce bitirme isteği duydum ve harika bir zamanlama oldu. Gillian, Stuart ve Olivier arasındaki aşk üçgenini okuyoruz kısaca. Ama tabi konu sadece basit bir yasak aşk hikayesi değil. Üçünün tuhaf dostluğu, zamanla değişen duyguları, bu aşk ekseninde sorgulanan hayat; alınan kararlar, yapılan yanlışlar, içsel hesaplaşmalar, kıskançlık, bitmek bilmeyen sorgulamalar… Gerçekten çok başarılı bir romandı. Bu türlü metinleri okumak zaten keyiflidir ama bilhassa Julien Barnes gibi karakter yaratmada ustalaşmış bir yazarın elinden çıkmış bir metinde okumak bambaşka bir haz. Büyük büyük, bağıran, aforizmamsı cümleler kurmadan insanı çarpmak, dönüp kendisine bakmasını sağlamak, nasıl olduğunu anlamadığım bir şekilde kusursuza yakın sinematografik bir anlatım… Barnes okumak gerçekten bambaşka bir haz. Kısacası çok çok sevdim. Aşka, ayrılığa, ihanete, vazgeçişe, arkadaşlığa ve cesur adımlara dair unutamayacağım bir okuma oldu. Kitabın devamı olan “Aşk vs.” romanını da en kısa sürede okuyacağım.
·271 syf.·
2021 52. kitabı
Woody Allen’ın en sevdiği roman deseler asla şaşırmam ya da tersi Barnes’ın en sevdiği yönetmen Allen deseler şaşırmam. Mizahi olması, konusu, yaklaşımlar neredeyse aynı.
2021 74. kitabı
Okunma: 10 Nisan 2021 00:56
“Seni Sevmiyorum” gibi bir ismin üzerine konusunun da bir aşk üçgeninden oluştuğunu söylediğimde bunu klasik aşk hezeyanlarıyla dolu olacağını düşünenler henüz Julian Barnes ile tanışmamıştır.En yakın arkadaşı Stuart’ın karısına aşık olan Oliver’ın ortalığı karıştırmasıyla gelişenleri okuyoruz ama Barnes tarzıyla. Olayları döngüsel olarak Oliver,Stuart ve Gillian’ın ağzından aktaran Barnes,bu sayede karakterlerin kişiliklerini daha iyi öğrenmemizin yanı sıra aynı olayların farklı algılanışlarını da görmemizi sağlıyor. Kendisi benim için ters köşelerin yazarı çünkü Bir Son Duygusu kitabındaki gibi zincirleme ters köşeler benim için unutulmaz oldu. Bir benzerine rastlamam zor biliyorum ama bu kitapta da bekledim kendisinden. Evet, Bir Son Duygusu kadar olmasa da beni tatmin eden bir sona imza atmış. Aslında kitabın ismi bile bir tür ters köşeTanışılası ve okunası bir yazar.
2023 11. kitabı
Okunma: 29 Aralık 2023 12:10
Kitap gerçekten sürükleyici bir aşk hikayesini konu ediniyor.. En güzel tarafı herkes kendi görüşünü, dünyasını kendisi ifade ediyor.. Birçok açıdan empati yapmamı sağladı o yüzden evet öneririm..
2021 49. kitabı
Okunma: 29 Eylül 2021 11:59
Stuart, Gillian ve Oliver. Roman, bu üç karakterin peşinde koşuyor. Haliyle siz de bu karakterlerin peşinde koşturuyorsunuz. Stuart ve Oliver dostlar. Stuart ve Gillian iki sevgili ve düğünlerin Oliver, beklenmedik bir durumla karşılaşıyor: Gillian'a aşık oluyor. Farklı üç kişilik özelliğe sahip bu üç kahramanın yaşadıkları o saatten sonra karmaşık bir hale geliyor. Devamı okuyunca öğrenebilirsiniz. Romanın önemli özelliklerinden diğeri, çoklu bakış açısıyla yazılmış olması. Birçok anlatıcı sayesinde başkahramanlar dışında yan kahramanların da yaşamlarına, yaşadıklarına, yaşayamadıklarına, ruh durumlarına ışık tutulmuş. Barnes, karakterlerinin ruh durumlarını net ve etkili biçimde veriyor. Bunu yaparken ironi de kaleminin ucundan damlıyor. Üslubu beni çok etkiledi. "İyi ki okudum." dediğim yazarlardan oldu ki ilk kez okuduğum bir yazar ama diğer kitaplarını da okuyacağım. Size de salık veririm. İyi okumalar dilerim.
2024 59. kitabı
“Bunu bana nasıl yaparlar?” sorusu konu aşk olunca nasıl da boşlukta sallanıyor. Öyle değil mi? Henüz tanışmadın aşkla ama bence öyle. Bünyeye aşk girince mesele hiçbir şeyle ilgili değil ve her şeyle ilgili aynı zamanda. Böyle yere sağlam basmayan çelişkili cümleler kurduğum için affet ama aşk da öyle bir şey. Akılla kavrayıp mantıkla tartmaya çalışmak mum ışığında okumaya benzer. Ok yaydan çıktıysa yaşanacak olan yaşanacak. Üç kişilikse hikâye başa geleni çekecek olan da payına düşüne katlanacak, ne çare. “İnsanlar ruhlarına kadar kırılıyor” ve o tokat her zaman bizi hiç düş kırıklığına uğratmak istemeyenlerden ya da uğratmayacağını düşündüklerimizden geliyor. Artık orası akli melekelerimizi davet edeceğimiz yer, en azından bir noktada, yani öyle olsa fena olmaz. Stuart ve Oliver; iki dost. Gillian ikisinin de sırayla aşık olup, evlenecekleri kadın. Müstesna ve sıradan bir durum. Barnes kamera tekniğiyle üçünü de bize dinletiyor, araya konuk oyuncular alıyor ve aşk, dostluk, kıskançlık, hayal kırıklığı, kavuşma, ayrılık, kabullenememe gibi böylesi bir hikâyede geçip gidecek tüm duygulara/durumlara dair romanını yine karakter yaratmaktaki mahirliğiyle bir çırpıda bize okutuveriyor. Sonunu da öyle bitirivermiş ki hemen devam kitabı Aşk Vesaire’ye geçiş yapıyorum, ona daha da iştahlıyım. Eh aşk hikâyeleri aslında kavuşunca ya da terk edilince biten bir şey değil, bunu herkes bilir. “…bir şeyin “çok iyi bilinen bir gerçek” olması onun benim hakkımda da çok bilinen bir gerçek olduğu anlamına gelmez.” Ama neyse ki edebiyat var, edebiyatla öğrendik biz bunu çoktan Barnescım

Julian BarnesYazar · 29 kitap
Julian Patrick Barnes (d. 19 Ocak 1946,-), Man Booker Ödülü sahibi, çağdaş İngiliz roman yazarı. Dan Kavanagh takma ismiyle polisiye romanlar da yazan Barnes, Fransa'da da popüler olan İngiliz yazarlardan biridir. Sanatçı bu ülkede aralarında Médicis Ödülü ve Prix Femina'nın da bulunduğu bir çok ödül kazandı. City of London School ve Oxford'taki Magdalen Koleji'nde eğitim gören Barnes, eğitimini tamamladıktan sonra Oxford İngilizce Sözlükleri'nde sözlük düzenleyicisi olarak çalışmaya başladı. Daha sonraları edebiyat ve sinema eleştirmenliği yaptı. Uzun bir zamandır sadece yazmaktadır. Erkek kardeşi, Jonathan Barnes antik felsefe dalında uzman bir filozoftur. Uzun yıllar yazar temsilciliği yapmakta olan eşi Pat Kavanagh ile birlikte Londra'da yaşadı. Pat Kavanagh'ı, 20 Ekim 2008'de beyin tümörü sebebiyle kaybetti