Dedektif Bernie Gunther 9

Ocak 2016
Alfa Yayıncılık
Sıralamalar

2020 30. kitabı
Berlin 1943. Stalingrad’ın üzerinden bir ay geçmiştir. Hitler Almanya’nın savaşı kazanacağında ısrar etse de, durumu daha iyi tahlil edebilen cephedeki komutanların morali düşmeye başlamıştır. Smolensk’te Kızılların Polonya askerlerini katlettiği haberi alınmıştır. Nadir görülen bir mutabakatla Wehrmacht ve Propaganda Bakanı Goebbels, Rusların gerçekleştirdiği bu vahşetin çürütülemez delillerine sahip olmak ister ve bunun üzerine Bernie Günther bölgeye gönderilir. Bernie, Smolensk’te, kendisi gibi alt tabakadan Berlinli bir polisi küçük gören Prusyalı asilzadelerden oluşan bir tabakayla karşılaşır. Fakat Bernie’nin derdi uyum sağlamak değildir; kafasında adabı muaşeretten çok daha mühim sorunlar vardır. Tek isteği –kendisi de onun kurbanı olmadan evvel– zeki ve merhametsiz katilin kimliğini açığa çıkarabilmektir. “Sürükleyici… Kerr her şeyin olduğundan kolay görünmesini sağlıyor.” Publishers Weekly “Bernie Günther romanları, açık ara farkla, günümüzdeki en iyi polisiye romanlardır.” Daily Beast
2021 25. kitabı
Serinin 9. Kitabı 1943'te Gunther'in Katyn Ormanı'ndaki bir toplu mezarın Sovyet tarafından işlenen bir katliamın kanıtı olup olmadığını kontrol etmek için görevlendirilip Smolensk'e gönderilmesiyle başlıyor hikaye. Garibim Gunther; Aydınlanma ve Propaganda Bakanlığı'nın başkanı olan Goebbels'in, Gunther'ı davanın düzgün bir şekilde ele alınmasını sağlamakla görevlendirir ve başarısız olursa da her zaman ki gibi hayatı söz konusudur. Katyn Orman’ı Katliamı; 1940 yılında yaklaşık 22.000 Polonyalı subay, sivil ve aydınların başlarına birer kurşun sıkılarak gerçekleştirilen toplu infaz. Katliamı Rusların mı yoksa Almanların mı yaptığı sürekli tartışma konusu olsa da belgeler hep Stalin’i hedef gösteriyor. Sovyetler Birliği hükûmeti uzun yıllar bu olayda kendisinin sorumlu olmadığını, olayın Nazi Almanyası tarafından gerçekleştirildiğini savundu. Ancak 1990 yılında Mihail Gorbaçov yaşananların Sovyetler tarafından gerçekleştirildiğini kabul etti. Sovyetler Birliği'nin dağılmasının ardından 1992 yılında Rusya Devlet Başkanı Boris Yeltsin, Polonya Devlet Başkanı Lech Walesa'ya infaza dair Josef Stalin'in imzaladığı emrin orijinal belgelerini vermiş. Nisan 1943'te Nazi Almanyası, Katyn Ormanı'nda toplu mezarların bulunduğunu duyurdu.Uluslararası Kızılhaç Komitesi mezarlar hakkında soruşturma açmayı talep etmiş bunun üzerine Stalin, Londra merkezli Sürgündeki Polonya Hükûmeti ile diplomatik ilişkileri koparmış. Yıllarca Sovyet yetkililer suçlamaları inkar etmiş. Naziler tarafından öldürüldüğünü iddia etmiş. Fakat 1990 yılında, Sovyetler suçlamaları ve infazları Stalin'in emri ile gerçekleştirdiklerini kabul etmişlerdir. Katyn'de gerçekleşen katliam, birçok Polonyalıya göre Sovyet sisteminin Polonya ulusuna karşı yürüttüğü ceza politikasının bir sembolüdür. Ve olayda
2024 31. kitabı
Okunma: 17 Ekim 2024 18:29
2. Dünya savaşında gerçekleşen katliamlardan bir tanesi olan Katyn Katliamının temel alındığı bu kitapta Philip Kerr'in meşhur baş karakteri Bernie Günther'e eşlik ediyoruz. Savaş Almanların aleyhine dönmeye başlarken Rusların yaptığı düşünülen Katyn Katliamının ortaya çıkartılmasının Rusları durduracağı düşünülmekte ve dünya kamuoyunun gözü buraya çekilmek istenmektedir. Bernie Günther ise bu iş için biçilmiş kaftandır. Biraz gerçek biraz kurgu karakterlerden oluşan ve soğuk bir iklimde, ormanın yarattığı puslu havada ve ceset kokuları içerisinde geçen hikayede Bernie acaba kendisini de hedef alan katili ya da katilleri bulabilecek mi? Katyn katliamı ortaya çıkartılıp Ruslar savaş dışı bırakılabilecek midir? Daha fazla yorum okumak için aşağıda yer alan linke tıklayarak bloguma ulaşabilirsiniz. dogavekitap.com/katyn-katliami #katynkatliamı #philipkerr #roman #alfayayınları #dogavekitap #dogavekitapankara #okudumbitti #kitap #kitapyorum #severekokuyorum #kitapsevgisi #kitapkurdu #kitapkolik #kitapokuyorum #kitapönerileri #kitaplarım #kitaplığım #yorum #kitapönerisi #kitaptavsiyesi #neokudum #okuyorum #kitapseverlertakipleşiyor #kitaptanıtım Katyn Katliamı Philip Kerr
Kitap Yorumu
2026 38. kitabı
Okunma: 27 Mart 2026 00:00
Dikkat spoiler içerir. Heydrich öldükten sonra Savaş Suçları biriminde çalışmaya başlayan Günther Berlin bombalanınca Fritz Mayer'in evinde enkaz altında kalır ve kalktıktan sonra hakim tarafından Smolensk şehrine görevli gider. Burada Von Kluge adlı feldmareşal altında yürütülmektedir işler. Şatonun yakınlarındaki Katyn ormanlarında bir ceset parçaları bulunur. Paşanın yaveri Rus Dyakov, burada ölümler olduğunu söyler. Bu arada muhabere kısmında 2 asker de öldürülmüştür. Olayı soruşturmak istemez ve Berlin'e döner. Ama Goebbels bu Katyn ormanındaki konunun Nazi propagandası için iyi olacağını düşünür ve Bernie'yi gönderir. Burada Hitler'e suikast hazırlığında olan Von Geofdecker gibi albaylarla da takılır. Teğmen Woss soruşturmalarda yardımcı olur. 4000 civarında Polonyalı bu ormanlarda NKVD tarafından öldürülmüştür. Inez adlı güzel bir doktor da olay yerine gelir. Bağımsız incelemeciler de gelmiştir. İspanyol incelemesi öldürülür. Bernie de ölüm tehlikesi atlatır. Sonra yaptığı incelemelerde Dyakov'un basit bir öğretmen değil de NKVD binbaşısı olduğu ortaya çıkar. Onu vurur ve hastaneye yatırır ama Feldmareşal çılgına döner. Onu mahkemede asacaktır. Son anda albay ve Wilhelm Canaris yetişir ve Dyakov'un foyası ortaya çıkar. Bunu hazmedemeyen Kluge de onu öldürür. Zaten sadakati Führer tarafından satın alınmıştır. Bundan sonra ne olacaktır? Bernie nereye gidecektir? Soluksuz okunan bir roman.

Philip KerrYazar · 27 kitap
Kerr, babasının mühendis olduğu İskoçya'nın Edinburgh kentinde 1956 yılında doğdu. 1974'den 1980'e kadar Birmingham Üniversitesi'nde okudu, hukuk ve felsefe üzerine master yaptı. Okuduğu kitapların yazarlarının çoğunun Alman kökenli olması Kerr’i Almanya’nın 20. yüzyıl tarihine ve özellikle de Nazi dönemine yöneltti. Aslında zamanının çoğunu 1936’ların Berlin’inde geçen bir roman yazmak için araştırma yapmakla geçiriyordu. Şehrin atmosferine nüfuz edebilmek için bir süre Berlin’de de yaşadı. 1989’da yayımlanan ‘Mart Menekşeleri’, Philip Kerr’in ‘Berlin Noir’ üçlemesinin -ve Bernie Gunther polisiyelerinin- ilk kitabıydı. Tarihsel dönem olarak 1936-1948 yıllarını kapsayan üçleme ‘Solgun Suçlu’ ve ‘Alman Usulü Bir Ağıt’la sürmüş, 1993’te yapılan yeni edisyonunda üç macera bir kitapta toplanmıştı. Kerr’e edebiyat dünyasında büyük ün kazandıran işte bu üçlemeydi. Kerr, edebiyat kariyerine yine polisiyelerle ama seriden bağımsız romanlarla devam etti. Ne var ki okuyuculardan gelen yoğun talepler onu tam 15 yıl sonra yeniden 1930’lu yıllara, Nazi tarihine ve Bernie Günther karakterine geri dönmeye ikna etti. 2006’da ‘Biri ve Öteki’yle yeniden canlanan seri -sırasıyla- ‘Sessiz Alev’, ‘Ölüler Dirilmezse’, ‘Sahra Grisi’, ‘Ölümcül Prag’, ‘Katlyn Katliamı’, ‘Zagrebli Kadın’, ‘Sessizliğin Öte Yakası’, ‘Prusya Mavisi’ ve nihayet ‘Bir Yunan Hediyesi’yle devam etti. Bernie Günther’in son macerası ‘Metropolis’ yazarın 2018’deki ölümünden sonra 2019 yılında yayımlandı. Kerr, 23 Mart 2018'de mesane kanserinden öldü.