Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Kent Hakkı Üzerine Konuşmalar

Kentin Tozu

Kolektif

Kentin Tozu Gönderileri

Kentin Tozu kitaplarını, Kentin Tozu sözleri ve alıntılarını, Kentin Tozu yazarlarını, Kentin Tozu yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Mutlaka Okumanız Gereken Mimarlık ve Sanat Kitabı Önerileri
Video linki: youtu.be/6Rj5biqp83M Marcel Proust'a göre, Tanrı'nın yerden havaya kaldırmış parmağıymışcasına görkem kazanan Gotik mimari aslında ne anlama geliyor? Notre Dame Katedrali alevler içinde kaldı, peki katedralin bağlı olduğu mimari akımın insan psikolojisine etkileri nelerdi? Mimar Sinan böyle cami tasarlamayı nereden öğrendi? Günlük hayatınızdaki yaşayışınızda evdeki adımlarınızdan tutun da dışarıda görüş açınıza giren her türlü nesneye kadar psikolojinizi etkileyen mimarlık sanatına karşı daha detaylı bilgi edinmek istemez miydiniz? Bakışlarınızı anlamlandırmak, önünde fotoğraf çekildiğiniz eserleri biraz olsun daha iyi yorumlamak, uygarlık tarihinde mimarlığın ne kadar önemli bir yere sahip olduğu konusunda bilinçlenebilmek üzere size ilk kez kendi mesleğim olan mimarlık dalından kitaplar öneriyorum. Eğer bu tür kitaplar okursanız romanların kurgusunda bahsi geçen mimari ögelerin ve mekan tasarımlarının insan psikolojisine etkisini de daha iyi kavrarsınız kanaatindeyim. Bu kitaplar: 1-
Ansiklopedik Mimarlık Sözlüğü
Ansiklopedik Mimarlık Sözlüğü
/ Doğan Hasol 2-
Gerçekten Bilmeniz Gereken 50 Mimarlık Fikri
Gerçekten Bilmeniz Gereken 50 Mimarlık Fikri
/ Philip Wilkinson 3-
Yaşanan Mimari
Yaşanan Mimari
/ Steen Eiler Rasmussen 4-
Mutluluğun Mimarisi
Mutluluğun Mimarisi
/ Alain De Botton 5-
Kentin Tozu
Kentin Tozu
/ Kolektif
Jakobenlik.
İktidarı ötekileştirmemiz lazım, ama biz maalesef yaşam kültürleri, biçimleri üzerinden... Bu modernitenin de getirmiş olduğu böyle bir Jakoben anlayış, bir elitist anlayış da var.
Sayfa 318 - Encore YayıneviKitabı okudu
Reklam
Irkçılık.
...ben işçiye sadece Kürt olduğu için iş vermeyen yani Kürt vatandaşa iş vermeyen şirketler biliyorum.
Sayfa 260 - Encore YayıneviKitabı okudu
Betonlaşma arttıkça leylekler ne yapacak?
En önce leyleklerin çığlıklarıyla başlayacağız. Üçüncü Köprü ve Üçüncü Havalimanı sahalarında yüzyıllardır göç yolları ve dinlenme, beslenme, konaklama noktaları bulunan leylekler şaşkın haldeler. Doldurulan göletler, kesilen ağaçlar nedeniyle betonlaşan mıntıkada, hafıza kaybına uğramış bireyler misali ne yapacaklarını bilemez halde Kemerburgaz üzerinde dolanmaktalar. Her yıl tam beş yüz bin leylek İstanbul Boğazı üzerinden geçiyor. Şu an yirmi bin leyleğin -yanlış duymadınız- yirmi bin leyleğin alzheimer'a yakalanmış bireyler misali dolanmakta olduğu söyleniyor. Seneye betonlaşma arttıkça leylekler ne yapacak?
Sayfa 114 - Encore YayıneviKitabı okudu
you shall not pass.
Polisin bile giremediği Çinçin'e bütün sokakların şeceresini çıkartan Google da girememiş.
Sayfa 89 - Encore YayıneviKitabı okudu
Risk altındayız ona göre!
Dürüstlük eyleyip, şu "riskli alan" tanımını "rantı yüksek alanlar" olarak değiştirseler diyoruz. Riskin tanımı artık afet kaynaklı olmaktan çıktı. Eğer bir mahalle, merkezi konumdaysa ve/veya güzel bir manzaraya ve/veya bol yeşil alana, bol kamusal alana sahipse, kısaca sermayenin iştahını kabartan bir konumu varsa, bir rantı varsa, o mahalle artık risk altındadır; haberiniz olsun.
Sayfa 79 - Encore YayıneviKitabı okudu
Reklam
İnsanların demokrasisinin olmadığı yerde parayla yönetilmek.
Şu anda paranın demokrasisi var ama insanların demokrasisine sahip değiliz.
Sayfa 26 - Encore YayıneviKitabı okudu
332 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
Rant Mimarisi hakkında gerçekler!
YouTube kitap kanalımda Kentin Tozu kitabını önerdim: ytbe.one/6Rj5biqp83M - Çağdaş mimarlık üzerinde nasıl ince hesaplar döndüğünü, rantın ekonomiye ve insana karşı hegemonyasını görüyorsunuz. - Mimarlığın temel kuramı insanı yaşatmaktır. Giderek insanların yaşayacakları değil yatırım yapacakları konutlara yönelimin ne derecede olduğunu anlıyorsunuz. - Aynı zamanda konutlar da insanı yaşatan mimari ögelerdir. Fakat günümüz Türkiye mimarlığı özellikle TOKİ'yle beraber başlayan hızlı ve dosdoğru yükselmekte olan rant kültürünün mahalle dokusunu ve insanların örf, adetlerini nasıl değiştirmek zorunda kaldığını çözümlüyorsunuz. - İçinde insan ölçekleri dikkate alınmayan projelerin aslında sadece insana değil, doğal çevre ve habitata da zarar verebildiğini görüyorsunuz. - Geleceğinden bir distopya misali kaygı duyan insanlarımızın hikayelerini dinleme fırsatı buluyorsunuz. - Kent hakkı denen bir kavramın farkına varıyorsunuz ve bu cidden kent bilincinin ve kentlilik olgusunun doğurduğu, hepimizi hayatlarımızda yaşarken saran bir kavram. - Çok sayıda kanundan ve haktan bahsediliyor bu güzel bir şey hatırlatma ve hak ihlalleri açısından fakat kişilik olarak sadece Allah'ın kanunlarına riayet ettiğim için bu hak ihlallerinin de en sonunda cezasız kalmayacağını düşünmekteyim. - Tüketim kültürünün ne gibi ayrımcılıklara, demogojilere ve totaliterliğe yol açtığını görüyorsunuz.
Kentin Tozu
Kentin TozuKolektif · Encore · 201511 okunma