Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Kervansaray Gönderileri

Kervansaray kitaplarını, Kervansaray sözleri ve alıntılarını, Kervansaray yazarlarını, Kervansaray yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
246 syf.
10/10 puan verdi
·
6 günde okudu
Kitabımız konu olarak 15. yüzyılın ikinci yarısı (İstanbul’un Fethi’nin sonrası - Otlukbeli Savaşı arası) Osmanlı Devleti’nin, Fatih Sultan Mehmet Han Döneminde Anadolu’nun içerisinde bulunduğu durumu ele alıyor. Mevzubahis dönemde Anadolu’da yer alan diğer Türk Devletlerinin Osmanlı Devleti ile siyasi çekişmelerini kitapta görmek mümkün. Ana karakterimiz Taşçıların Ahmet Ağa olarak Anadolu’nun özellikle iç kısımlarında kendimizi buluyoruz. Türk tarihinde önemli bir kurum olan -Zannımca- Kervansarayların da işlevlerini da bu kitap vasıtasıyla bir kez daha anlıyoruz. Ayrıca olayların geçtiği dönemin toplum yaşantısını, inanışları da kitap sayesinde anlamak mümkün… Dipnot olarak da belirteyim; Yazar Bekir BÜYÜKARKIN’ın okuduğum sekizinci kitabı. Yazarın bugüne kadar okuduğum hiçbir kitabında sıkılmadım, tarih seven okurlara da şiddetle tavsiye ederim… Şimdiden keyifli okumalar.
Kervansaray
KervansarayBekir Büyükarkın · Ötüken Neşriyat · 202132 okunma
…geçmişi durmadan canlandırmanın anlamsızlığını ona anlatmalıydı.
Sayfa 215 - Ötüken YayıneviKitabı okudu
Reklam
“İlim ve sanattan haberdar olmayanlar aç olur, müflis ve bivâye kalır, herkese muhtaç olur.” (Müflis: İflas eden kimse) (Bivâye: Sığınacak bir yeri olmayan, nasipsiz)
Sayfa 148 - Ötüken YayıneviKitabı okudu
“Hiç bilenlerle bilmeyenler bir olur mu?”
Sayfa 144 - Ötüken YayıneviKitabı okudu
Yardım etmek Türk’ün şiarıdır. (Şiar: ülkü*)
Sayfa 133 - Ötüken YayıneviKitabı okudu
İnsanlar sadece etten ve kemikten ibaret değildi. Bir düşünce ve duygu alemiyle de beraber yaşardı.
Sayfa 41 - Ötüken YayıneviKitabı okudu
Reklam
İyilik et, yardım elini uzat, dünya malında gözün olmasın! Eline, beline, diline sahip ol.
Sayfa 31 - Ötüken YayıneviKitabı okudu
Hünkâr, dedi. Sen yine sabırlı ol. Boş yere kan dökme. Ülkeni adâlet üzre yürüt. Asla hak yeme. Her daim söylerim, harama perhiz eyle. Harama el süreni ise asla affetme. Devletini yaşatmak istersen adam kayırma. Dalkavuklara kulak asma. … ilme sırtını çevirme, sanata değer ver. Atalarını unutma. Sana bu ülkeyi hediye etmişlerdir. Onları daima rahmetle an. Dinine saygılı ol, asla yobaz olma. Üzdüm mü seni hünkâr?
-Derdin nedir garip? Bitsin isterim! Anlat bana. Aşık yutkundu. Sazını yanına koydu, ayağa kalktı: -Bağışla beni ağam, dedi, dert bir nehirdir, akar ama bitmez. Suyu tükendigi an biz âcizler de biteriz. -Dertle kardeş mi oldun sen? - Alıştım ona, onunla yatarım, onunla kalkarım.
Reklam
246 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
17 günde okudu
Kervansaray romanı hakkında incelemelerim...
Yazarın son romanı 'Kervansaray' da Osmanlı Devleti'nin Akkoyunlu Devleti ile olan mücadelesi, 1473'teki Otlukbeli Savaşı ve bu dönemdeki kervansaraylar anlatılır. “Ayrıca bu romanda kervansarayın ne olduğu, mimari hüviyeti, sosyal fonksiyonu, tatbikatı ve hukuku tarihi olaylar içinde ortaya konulur.” Osmanlı Devleti aleyhine Venediklilerle taht sevdası yüzünden anlaşmalar yapan Akkoyunlu Uzun Hasan’ın yaptıkları, Fatih Sultan Mehmet yönetimindeki Osmanlıların kervansaraylara bakış tarzı ve ahilik teşkilatı gibi olgular romanda işlenmektedir. Taşçıların Ahmet Ağa, Hoca Rıza Efendi, Yahya Çelebi, Fatih Sultan Mehmet Han, Akkoyunlu Uzun Hasan Bey, Derviş Mehmet, Balöz Bacı, Gülten Kız, Kamber Ağa, Zeynep, Şahkulu Hatun, Emine Ana gibi şahısların yer aldığı romanda olaylar Sivas, Diyarbakır, Nevşehir, Bayburt, Niğde, Alanya, Adana, Gümüşhane, Trabzon,Erzincan, Kayseri gibi şehirlerde geçer. Romandaki olaylar 1461 yılında başlar ve Osmanlılar ile Akkoyunlular arasında 1473 yılında gerçekleşen Otlukbeli Savaşı’na kadar sürer. Anadolu’ya hâkim olmak isteyen Akkoyunluların çevre halkına yaşattıkları ve bölgedeki hâkimiyet savaşlarının yanı sıra kervansarayların işlevi üzerinde duran roman, Fatih Sultan Mehmet Han’ın Otlukbeli Savaşı’nı kazanarak sınır güvenliğini tehdit eden unsurları ortadan kaldırması ile son bulur.
Kervansaray
KervansarayBekir Büyükarkın · Ötüken Neşriyat · 202132 okunma
Otlukbeli Zaferi 11 Nisan 1473
Tarih kitapları, 15. yüzyılın ikinci yarısında, iki büyük Türk imparatorluğu arasındaki hesaplaşmanın Otlukbeli'nde yapıldığını ve bu savaşın dünyanın en büyük meydan muharebesi olduğunu yazmaktadır. Osmanlı Ordusunun mevcudu 190.000 kişi idi. 11 Nisan 1473'te İstanbul'dan hareketle 4 ayda Otlukbeli'ni gelmiş olan Fatih Sultan Mehmet Han, 11 Ağustos 1473 günü ordusunun birliklerini ve topçu ateşini dahiyane bir taktik ve başarıyla kullandı ve 8 saatte meydan savaşı kesin sonuca ulaştı. Fatih Sultan Mehmet Han, kaçan Uzun Hasan Bey ve Akkoyunlu kuvvetlerini Veziriazam Mahmud Paşa'nın ısrarına uyarak takip ettirmedi. Otlukbeli zaferi ile Osmanlı Devleti'nin Timur'dan beri karşılaştığı en büyük tehlike önlenmiş, Akkoyunlu Devleti'ne ve onun Avrupalı müttefiklerine büyük bir darbe vurulmuş oldu. Toroslar ve Fırat'a kadar olan sahalarda Osmanlı Devleti'nin hakimiyeti kesinleşti. Avrupa'nın Osmanlı Devleti'ni ortadan kaldırma hayalleri de suya düştü.
Sayfa 242 - Ötüken NeşriyatKitabı okudu
"Er odur ki; ölmeden önce ölür, kendi cenazesini kendisi yıkar.!.."
Sayfa 207 - Ötüken NeşriyatKitabı okudu
Nasrettin Hoca, Türk dünyasının yetiştirdiği en ulu kişilerdendir. Gariptir ki, Yunus Emre, Mevlana Celalettini Rumi, Hacı Bektaş Veli de aşağı yukarı aynı çağda yaşamışlardı. Türk'ün fikir ve iman dünyasına saldığı bu insanların, sadece Türk'e değil, beşeriyete yaptığı hizmetler unutulmaz...
Sayfa 120 - Ötüken NeşriyatKitabı okudu
40 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.