Kıskançlık

Ara Yayıncılık

#1001kitap~~~
2022 144. kitabı
Okunma: 11 Nisan 2022 00:49
Alain Robbe-Grillet, 18 Ağustos 1922'de Fransa'da doğdu. 1945'te Devlet Ziraat Enstitüsü'nden mezun oldu. 1955'ten itibaren kendini tamamen edebiyata verdi. İlk romanı Un Régicidei 1949'da yazdı. 1951'de kaleme aldığı Silgiler ise onu "yeni roman" akımının öncüsü haline getirdi. Michel Butor ile birlikte bu türü dünyaya tanıtan isimler arasında yer aldı. 1961'de başlayan sinema macerasında da tıpkı romanlarındaki gibi zaman ve anlatıyla oynayarak yeni 1dil yarattı. "Yeni romanın papası" Alain Robbe-Grillet'nin Kıskançlık romanı, doğrusal akış, duygu durumlarının tahlili, diyaloglar, iç monologlar olmadan, saplantılı derecede ayrıntılı olarak betimlenen mekânda ve nesneler arasında, konumu belirsiz karakterlerle türlü ihtimallere açılan, ilginç 1kurgu var. Yirminci yüzyılın ikinci yarısında, halihazırdaki anlatı kalıplarına meydan okuyan tarzın kurucu yapitlarından sayılmaktadır. Gerçeklik algısını yok edip tekrar kurmakta usta olan 2004 yılında Fransız Akademisi'ne seçilen Robbe-Grillet, çeşitli Amerikan üniversitelerinde yeni roman üstüne dersler verdi. 18 Şubat 2008'de hayata gözlerini yumdu... 1muz plantasyonundaki evde, 1anlatıcı, A... olarak anılan 1kadin ve Franck adında 1erkek. Anlatıcı, yalnızca gördüğünü aktaran kamera gibi, okurun anlatıyı "gözlemlemesine" aracılık ediyor. 1inin dışardan gözlemleyerek anlatıyor olması okuma adına yazılanlar hiç samimi gelmedi hatta kitabın tam anlamıyla içine bile giremediğimi düşünüyorum. Okurken mest olduğum yerler olsada bütünde sevemedim kitabı. Kitapta en çok sevdiğim kısımlar sesler ve durumlara dair cümleler o an o ortamda herşeyi görüyor duyuyor gibi hissettirdi bana, yada kitaplara dair okuma ve yorumlama kısımlarındaki kendi içlerinde kitabın giriş gelişme sonuç olarak bağladığı 1sayfa var ki oradaki her1cumle çok
2024 234. kitabı
ALAIN ROBBE-KISKANÇLIK . . . Yazar 18 ağustos 1922 Fransa doğumlu.Yeni roman akımının en büyük temsilcilerinden birisidir. Kitabın konusuna gelecek olursam roman gibi değil nedeni sonucu yok yani ortada bişey yok. Kitapta evin dış cephesi,masanın ayağı,verandası ,duvara yapışık kırkayak. .... A adında bir kadın Frank adında bir adam var.Adamın görmediği çocuğu ve karısı. Anlatan kişi sürekli aynı şeyleri anlatıp duruyor her gördüğü şeyi an be an yazmış sürekli aynı şeyleri okumak bir yerden sonra sıkıyor. Yani belli bir yerden sonra artık anlamak falan istemiyorsunuz olay nereye bağlanacak nasıl sonuçlanacak derken kitap bitiyor sonuçsuz bir şekilde. Yalan söyleyemem kitap sınıfta kaldı olay yoktu,okurken çok sıkıcıydı,sevmedim sevemedim.
Puan vermedi·108 syf.·
2026 43. kitabı
“ sen o büyük hüzün, hiç bastırmadığımız, sen o orman, içinden hiç çıkamadığımız, sen o şarkı, her suskunluğumuzda mırıldandığımız, sen o karanlık ağ, saklanan kaçak duygularımızın takılıp kaldığı. rilke 1922’de Fransa’da doğdu. 1945’te Devlet Ziraat Enstitüsü’nden mezun oldu. 1955’ten itibaren kendini tamamen edebiyata verdi. İlk romanı Un Régicide’i 1949’da yazdı. 1951’de kaleme aldığı Silgiler ise onu “yeni roman” akımının öncüsü haline getirdi. Michel Butor ile birlikte bu türü dünyaya tanıtan isimler arasında yer aldı. 1961’de başlayan sinema macerasında da tıpkı romanlarındaki gibi zaman ve anlatıyla oynayarak yeni bir dil yarattı.. Alain Robbe-Grillet Bir muz plantasyonundaki evde, bir anlatıcı, A… olarak anılan bir kadın ve Franck adında bir erkek. Anlatıcı, yalnızca gördüğünü aktaran kamera gibi, okurun anlatıyı “gözlemlemesine” aracılık ediyor. Gözlemci-okurun “görebileceği” ise roman sanatında bir devrim: Doğrusal akış, duygu durumlarının tahlili, diyaloglar, iç monologlar yok. Bunun yerine, saplantılı derecede ayrıntılı olarak betimlenen mekânda ve nesneler arasında, konumu belirsiz karakterlerle türlü ihtimallere açılan, müphem bir metin olarak Kıskançlık var.. Bue anlatıcının ağzından aktarılan hıkaye kıtabımızı okuduk Hikâye okumayı severler bir bakın derım Kıskançlık
Hikaye (Öykü) Edebiyat
2022 12. kitabı
Boğucu sıcaklığın âdeta bedensellik kazandığı, akşamüstü rüzgârlarının fayda etmediği bir muz plantasyonundayız. Alabildiğine buyurgan ve keskin köşeli bir evde dolanıyoruz. Pencerelerde, yapraklara çarparak kendiliğinden prizmaya dönüşmüş tedirgin edici havadan geçerek oluşan, yeşil yansımalar. Ve bir kadın, bir adam, bir adam daha -sanıyoruz, bir kadın daha -uzakta, bir çocuk-o da öyle. Ve birçok yerli, muz ağaçları gibi, işe yarar dekoratiflikte sömürge nesneleri. Kıskançlık'ın benim zihnimdeki negatifi bu: Bir fotoğraf olarak romanın parlak ışığında oluşan bir tortu ya da bir gölge. Alain Robbe-Grillet'nin antiromanını anlatmanın -belki de- tek yolu. Yeni Roman'ın hem yaratanlarından biri hem de teorisyeni olan Robbe-Grillet'nin kaleminden "çekilmiş" Kıskançlık (La Jalouise), bu muhalif-roman türünün temel özelliklerine dair de bir temrin aslında. İsimsiz -ve varlıksız- bir anlatıcının, jaluzi perdeler (ki romanın oyunbaz adının da bir anlamdaşı) ve kuytu, güneş görmeyen köşelerde oynadığı tek taraflı bir köşe kapmaca oyunu bu. Geleneksel romanın eski moda odakları olay akışı ve karakter anlatımının yerine "nesne"yi koyan bir anlatı bu ya da Robbe-Grillet'in "şeylerin bireysel vizyonu ya da kurgu ve karakterizasyonunun yaratılan dünyaya hükmetmek yerine hizmet ettiği bir anlatı" olarak tanımladığı "Nouveau Roman"ın şaşaalı bir temsili. 50'lerin Fransa'sında doğan bu kendinden manifesto Yeni(anti)roman; Butor, Sarraute ve Duras gibi temsilcileriyle yükselen, ve yine Duras ve Robbe-Grillet'yle bir kanadı da Fransız Yeni Dalga sinemasına uzanan bir devrimsel bir görsel yeniden yaratıma işaret eder. Kıskançlık da bu cesur yeni akımın ortasında bir anıt olarak yükselir: Takıntılı bir şekilde tasvir edilen günlük rutinleri -defalarca kez içilen konyaklar, özenle
Dünya Edebiyatı

Alain Robbe-GrilletYazar · 13 kitap
Alain Robbe-Grillet Ziraat mühendisi, sinemacı ve romancı. 18 Ağustos 1922’de Brest’de doğdu. Ziraat eğitimi aldıktan, belli süreler Afrika ve Antiller’de yaşadıktan sonra kendini yazmaya, daha doğrusu yazı üstüne yenilikçi araştırmalara adadı. Böylelikle “Yeni Roman” akımının en büyük kuramcılarından ve temsilcilerinden biri oldu. 50’li yıllardan itibaren geleneksel roman biçimini, yani olay örgüsünün çizgiselliği, anlatının kronolojisi, roman kişilerinin psikolojik derinliği gibi öğeleri reddeden yazarların oluşturduğu bir akımdı Yeni Roman. Robbe-Grillet’nin 1953’te yayımlanan ilk yapıtı Silgiler de bu yadsımacı niteliği taşıyordu. Yazar sinema alanında denemelere de girişti. Alain Resnais’nin 1961’de çektiği L’année dernière à Marienbad adlı filmin senaryosunu sine-roman biçiminde yayımladı. 80’lerde, fantazmalarla, çıkışsız labirentlerle dolu yazı evrenine açıkça otobiyografik öğeler kattı. 2004 yılında Fransız Akademisi’ne seçilen Robbe-Grillet, son yirmi yıldır çeşitli Amerikan üniversitelerinde Yeni Roman üstüne dersler vermektedir. Les Editions de Minuit’den çıkan romanları: Un régicide (1949), Les Gommes (1953), Le Voyeur (1955), La Jalousie (1957), Dans le labyrinthe (1959), La Maison de rendez-vous (1965), Projet pour une révolution à New-York (1970), Topologie d’une cité fantôme (1976), Souvenirs du Triangle d’Or (1978), Djinn (1981), La reprise (2001).