Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Rousseau, Kant ve Hegel'den Foucault ve Derrida'ya

Kıta Avrupası Felsefesine Giriş

David West

Kıta Avrupası Felsefesine Giriş Sözleri ve Alıntıları

Kıta Avrupası Felsefesine Giriş sözleri ve alıntılarını, Kıta Avrupası Felsefesine Giriş kitap alıntılarını, Kıta Avrupası Felsefesine Giriş en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Ruhum o kadar ağır ki, düşüncem artık onu taşıyamaz.
Sayfa 205 - Paradigma Yayıncılık - Kierkegaard, Either / Or, cilt 1, s. 26
Modern felsefenin karakteristik beni, bilincin soyut ve cisimleşmemiş öznesidir.
Reklam
Kapitalizim de, insan gerçek doğasından uzaklaştırılır ya da Marx’ın deyişiyle, türsel varlığına yabancılaştırılır.
Modern felsefenin en etkili akımları için, bilginin değeri temelde araçsaldır. Bilgi doğaya ilişkin olarak öndeyide bulunma ve onu kontrol etme yeteceğimizi geliştirmemek suretiyle, hayatlarımızı daha kesin ve muhtemelen daha rahat hale getiren bir şeydir.
1970'ler gibi yakın bir tarihte, felsefede, Hegel ya da Nietzsche, Husserl, Heidegger veya Sartre'dan söz etmeyen bir ders, eksik bir ders olarak dahi görülmezdi.
Sayfa 13 - Paradigma
Toplumun kötülükleri, Rousseau'nun da mânidar bir biçimde kabul ettiği üzere, toplumun gelişimiyle irtibatlandırılan ekonomik ve demografik eğilimlerin kaçınılmaz ve tersine çevirilemez sonucudur.
Reklam
Vahşi’ ya da doğal insan sağlıklı ve güçlüdür, uzgörüsü ya da ölüm korkusu pek yoktur ve, ihtiyacı az olduğu için, pek konuşmaz. O ahlâktan da yoksun yaşar, zira ‘birbirleriyle hiçbir ahlâkî ilişkileri ya da birbirlerine karşı belirlenmiş yükümlülükleri olmayan insanlar, bir doğa hâli içinde, ne iyi ne kötü, ne erdemli ne de kötücül olabilir
Birey, bir dürtü yaratığı değil de, sorumlu bir ahlâkî fail hâline, yalnızca toplumda gelir. Onu ‘kendi kendisinin efendisi yapan tek şey, bireyin ‘ahlâkî özgürlüğüdür.
Doğayı açıklarız; insanı ise, anlamamız gerekmektedir. (Dilthey)
Sayfa 119Kitabı okudu
Özgürlük, nedensel olarak belirlenmiş empirik ya da fenomenal Benin değil de, numenal ya da akılla anlaşabilir Benin bir özniteliği olarak anlaşılır. (Kant’a göre...)
Reklam
Kant’ın ‘eleştirel felsefesi’ insani bilgi ve tecrübenin sınırlarıyla temel teşkil eden yapısını ortaya koymaya çalışır ki bu, insan aklının felsefi ya da metafiziksel sorularla olan ilişkisi içinde yüz yüze geldiği ikilemi yansıttığı için at baştan beri hem olumsuz hem de olumlu niyetler içeren bir projedir.
Bastırılmış iç doğanın modern hayatta en yakıcı bir biçimde patlaması tehlikesi, hep söz konusudur.
Bilimsel aklın, insanlığın kendisine ilişkin bilgisini de içerecek şekilde yayılımı, ‘kendi kendini kurban etme’ pahasına, insanlığımızı yitirmemiz karşılığında olur.
Ahlaki bir eylem bireyin belli bir çıkarı ya da arzusunun değil de, yalnızca doğru olanı yapma niyetinin sonucu olmalıdır.
Felsefî bilgi mutlaktır, çünkü o başka içsel çelişki ya da eksikliği olmayan bir bilinç formudur: ‘Son durak, bilginin kendi ötesine gitmeye zorlanmadığı, onun Kendi yerini bulduğu, kavramın nesneye ve nesnenin kavrama tekabül ettiği noktadadır.
204 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.