2014
Aylak Kitap

2023 58. kitabı
Okunma: 12 Mayıs 2023 23:20
Karadağ edebiyatına ait olan Kıyamet , bir ailenin acımasızca öldürülmesi ve bir kütüphanenin kundaklanması etrafında dönen bir dedektif hikayesi olarak karşımıza çıkıyor. Dedektifimiz olayı araştırırken dünyada bir takım doğaüstü olaylar da yaşanmaya başlıyor. Mesela yazın ortasında olan Karadağ'a kar yağmaya başlıyor. Tüm bunlar yaşanırken dedektifimize, Viyana'dan yaşanan cinayetin ve yangının amacını açıklayan e-postalar yollanmaya başlanıyor. Bu e-postaları yollayan Emmanuel, hem kendi hikayesini bize aktarırken aynı zamanda Marcel Schwob'un yarı biyografik eseri Imaginary Lives'ın sayfalarından aktardığı Fra Dolcino'nunkiyle başlayarak, birbiriyle bağlantılı mesih kültlerinin hikayeleri ortaya çıkıyor. Sonunda dedektifimiz olayı çözse de insanlara gerçekleri söylemek yerine sadece duymak istediklerini söylüyor. Kitap hakkındaki düşüncelerim aşırı karışık. Yazar tam olarak ne anlatmak istedi, hikayenin amacı neydi ya ben anlayamadım yada kaçırdım. O kadar çok olaydan bahsediyor ki nerdeyse hiçbir sorunun cevabı cevaplanmıyor. Yine de farklı bir çıkarım için siz bir şans verebilirsiniz kitaba...
2017 160. kitabı
Okunma: 20 Ağustos 2017 23:25
Karadağ'ın tanınmış yazarlarından biri olan Andrej Nikolaidis Kıyamet kitabıyla ilk kez Aylak Kitap tarafından Türkçeye kazandırılmış.Farklı kültürlerden okuma yapmayı seviyorum.Yazarın Sin adlı eseri 2011 yılında Avrupa Birliği Edebiyat Ödülü'nü kazanmış. Kıyamet, dünyanın son günlerinin yaşandığı, yaz günü karın yağdığı, sellerin, depremlerin çeşit çeşit tabiat olayının yaşandığı, bir nevi tabiatın intikamını aldığı, uzun zamandır kayıp kişilerin ortaya çıktığı, kaosun hâkim olduğu bir atmosferde geçiyor. Adriyatik kıyısında küçük bir şehir olan Ulcinj'de bir aile katledilir.Dünyanın son günleri olduğu için polis gücü de yoldan çıkmış, her cinayet olağan görülmektedir.Bu noktada bürosunun duvarlarında Malta Şahini, Çin Mahallesi gibi posterlerin bulunduğu adeta poliseye filmlerden fırlamış, dedektifimiz cinayeti soruşturmak için devreye girer.Bir polisiye olayla açılan kitap, dedektifimizin aldığı maillerle, bir yandan baba-oğul çatışmasına, cinayetin işlendiği yerde kıyamet gününü haber veren bir kitabın bulunmasıyla da kültürel, dini, yaşam tarzı farklılıklarının şekillendirdiği değişik kıyamet algılarını, inanışlarını ortaya koyuyor. Herkes kendi kıyametini yaşıyor bir şekilde. Kitapta Lacan, Freud, Borges, Sabetay Sevi, Joyce gönderileri de bolca bulunmakta..Kitabın sonunda kıyamet için fon müziği adı altında bir liste var.Dinlemenizi tavsiye ederim.️ Son olarak kitabı okumayı tercih etmemde,Slavoj Žižek'in "Düşünün ki Dashiell Hammert, Umberto Eco ile buluşuyor, sonra ikisinin arasına Orhan Pamuk katılıyor! Şayet bu dünyada adalet diye bir şey varsa, Kıyamet çok satar." demesinin etkisinin büyük olduğunu söyleyebilirim.
2023 20. kitabı
Herkese merhaba. Alışılmışın dışında bir polisiye romanla geldim. Dünyanın sonu gelmişken çözülmesi gereken bir cinayeti okuyoruz. Bazı bölümlerde geçmişe dönülmüştü. Bunu net olarak vermemiş olması bence oldukça kötüydü. Okuyup okuyup kafamda hikayeyi tekrar birleştirmiş olmak , okumamı yavaşlattı. Ayrıca kitap bitince kitabın vermek istediği mesajı tam olarak anlamadım. Psikolojik tahlillerin bol olduğu bu polisiye romanda olay değil analiz daha boldu bence. İlk defa bu tarz bir kitap okudum. Genelde olay ağırlıklı olurdu benim okuduğum polisiye romanlar. Farklı bir polisiye okumak isterseniz şans verebilirsiniz. Kitapta etkilendiğim bir sahneyi sizlerle paylaşmak isterim . Aslında bu yorumu yazıp bu sahneyi kalıcılaştırmayı hedefliyorum hafızamda. Kıyamet koptuğu için bir kasabada yaşayan ve birbirini tanıyan bir grup kişi günah çıkarır gibi yaptıkları bazı şeyleri ulu orta anlatmıştı. Kıyamet kopmasa ortalığın karışıp küslüklerin yaşanacağı bu konuşmalar , rahat rahat konuşulduğu için bana farklı geldi . Günahlar belki de o kadar günah gözükmüyordu artık gözlerinde. Ne de olsa sona gelmişlerdi artık. Kitabı okuyanlar kitap hakkında ne düşünüyor merak ediyorum.
Polisiye
2022 1282. kitabı
Okunma: 25 Kasım 2022 00:22
Arka kapaktaki muhteşem tanıtımdan ibaret olsa mükemmel bir kitap diyebilirdim. Fakat içindeki 124 sayfanın arka kapakla hiçbir alakası yok. Bence berbat.
2021 62. kitabı
Okunma: 27 Nisan 2021 16:48
Karadağ Edebiyatı Farklı ülkelerden ve kültürlerden okumayı seviyorum. Bu kitabi da amaçla almıştım. Polisiye bir kitap ama dedektifin psikolojik tahlilleri ve insana dair tespitleri polisiye olan öykünün önüne geçmiş bence. Ayrıca baskısı, kitabin sonunda kıyamet hikayesini okumak icin bir müzik listesi de var. Kitabı okurken dinlemeye değer. Fena kitap değil.
2016 20. kitabı
Okunma: 20 Şubat 2016 09:23
Kırkların polisiyelerine tam bir saygı duruşu. İçinde çok iyi yapılmış psikolojik tahliller var. Psikolojik yanı ağır basıyor. yer yer kırkların polisiye kitaplarına ve filmlerine göndermelerde bulunuyor.

Andrej NikolaidisYazar · 2 kitap
Andrej Nikolaidis Karadağlı-Bosnalı romancı, köşe yazarı ve siyasi danışmandır. Sin romanı 2011'de Avrupa Birliği Edebiyat Ödülü'nü kazandı. İngilizce çevirisi 2013'te İngiltere'de Istros Books tarafından yayımlandı. Ekim 2009'dan Şubat 2014'e kadar Karadağ Parlamentosu Başkanı Ranko Krivokapić'in danışmanıydı.