Öykü okumaya başladığım ergenlik yıllarında sürprizler yaşamak ne güzeldi. Gerçek hayatta zor yaşanan sürprizleri O. Henry'den öğrendim, hayatın doksan derece dönebileceği umuduna da o zaman kapıldım herhalde. On yaşımdayken öğretmenim Saime Hanımın verdiği, Varlık Yayınlarından çıkan Yanlış Tahmin kitabı sanıyorum okuduğum ilk O. Henry öykülerini içeriyordu. Asıl adının William Sydney Porter olduğunu, alkolün onu 40'lı yaşlarının sonunda bu dünyadan alıp götürdüğünü öğrendiğimde ise şaşa kaldım. Bizi güzel sürprizlere alıştıran O. Henry'nin en acı şaşırtmacasıydı bu. Meraklanıp hayatını araştırdım. Meğer hapislere girip çıkmış, meğer küçücük yaşta annesini yitirmiş, meğer öykülerindeki neşeli hava hayatına değil düş gücüne aitmiş. Öykülerini çevirirken başka bir şey daha öğrendim: İnsanları çok seviyormuş, insanlara inanıyormuş, insanlara umudunu hiç yitirmemiş. Bunca yıl unutulmamasına, her kuşaktan okura hitap edebilmesine şaşmamak gerek. -ZA
Kitabın Konusu:
118 sayfa

10/10 puan verdi
Demek 2016'ya bu kitapla veda etmek nasipmiş. Çehov 'u darbe girişiminden bir gün önce okumuştum ilk kez. O'Henry'yi de çok soğuk bir yılbaşı günü, rahmanlar sahilinde, günlerdir aç kalmış gibi
9/10 puan verdi
O. Henry nin "Kız" adlı öykü kitabı hikaye sevmeyenlerin bile sevebileceği tarzda yazılmış 13 kısa öyküden oluşmaktadır. Genel itibari ile hikayeler ters köşe yapan cinstendi eğlenceli, vurucu, yormayan... Harlem'de Bir Trajedi, traji-komik 1olay  kadınların ideali durum :-)))), Son Yaprak dökülen son yaprağın yaşamı etkilemesi 1az üzücüydü, Nabzınıza Bakayım, neyin tedavi edeceğini bilemediğimiz durumlar, Cümle Alemi Akraba Eder, romatizmanın ortak dili ile hırsızlığı dize getiren :-)))), Kont ve Düğün Konuğu, aşk çaresizliğinin yaşattıkları, Kalpler ve Eller kimin bilemeyiz, Kaknüs, etiketin anlamının anlatıldığı çok güzel ters köşelik hikayelerdi. Kesinlikle herkesin çok seveceği (hikaye kitabı okuyamayanların bile yani ben :-))) 1 hikaye kitabı, tavsiyemdir...
9/10 puan verdi
Icinde kisa kisa cesitli hikayeler bulunan klasik bir O.Henry kitabi. Uzun soluklu roman okumayi sevmeyenler icin ideal bir kitap olabilir. Her hikaye yaklasik 3 -4 sayfa suruyor ve hepsi de sasirtici , anlamli ve ders cikarilicak nitelikte hikayeler. Herkese tavsiye ederim. :)
Puan vermedi
KIZ O. HENRY 118 SAYFA
9/10 puan verdi
Hikaye denilince gelişi güzel yazılan, bir düzeni olmayan edebi eser gibi düşünülse de iyi bir öykününde matematiği vardır ve olması da gerekir. Aslında her şey ilk cümle ile başlar. Hareketli bir giriş öykünün heyecan dinamiğinin de başlangıcı olur. Merak öncelikli amaç olurken okuyucu hikayeye şimdiden bağlanmıştır bile. Oysa durağan denilen bir başlangıç örneğin eylül’dü , sonbahardı gibi bize soyut şeyler ifade eden cümleler hikayenin baş düşmanı olur. Sonra görsel bir anlatım , sinamogratif betimler okuyucuyu yazının içine çeker. Bir kaç flasback , kısa diyaloglar , üçüncü tekil anlatım iyi bir öykünün temel taşlarıdır diyebiliriz. Fazlalıkları ayıklayalarak , anlatıma hizmet etmeyen her olgu veya kelimeyi yazıdan çıkararak , yan öğeleri (eseri besleyen ve uzatan şeyler )kararında tutarak başarılı bir işe imza atmış oluruz. Tek bir merkezi gerilim noktası yapmak , kahramın içsel yolculuğunu vermek ve de son olarak okuyucuya düşünme payı bırakan bir son ile de öykü taçlandırılmış olur. Bir de şaşırtıcı bir bitiş de eklerseniz , tadından yenmez bir esere imza atmış olursunuz. Bu kadar sözün sonunda size O. Henry gibi bir hikayeci tavsiye ederim ki , yukarıda anlatmak istediklerimin somutlaşmış bir örneğidir. Yazıya,edebiyata merakı olan ve yazar okuması yapmak isteyenler için mükemmel bir başlangıç olacaktır.
7/10 puan verdi
Yazarın öykülerini okumaya tüm hızıyla devam ediyorum. Bu kitapta da birbirinden güzel tam on üç adet öykü yer alıyor. En beğendiğim ve de güldüğüm öykü ise Harlem’de Bir Trajedi adlı öykü oldu, eminim sizler de okuyunca bana hak vereceksiniz.

O. Henry
O. HenryYazar · 49 kitap
O. Henry, (d. 11 Eylül 1862, Kuzey Carolina – ö. 5 Haziran 1910, New York) ABD'li yazar William Sydney Porter'ın takma adıdır. Yazar özellikle yazdığı öykülerin şaşırtıcı sonları ile ünlüdür. Yazar, Kuzey Carolina'da Greensboro kasabasında doğdu. Doğduğunda aldığı ikinci ismi Sidney'in yazım şeklini 1898 yılında Sydney olarak değiştirdi. Fizikçi olan babası Dr. Algernon Sidney Porter (1825-1888); annesi ise Mary Jane Virginia Swaim Porter (1833–1865) idi. Babası ve annesi 20 Nisan 1858 yılında evlenmişlerdir. William üç yaşındayken annesini veremden kaybetmiş ve ardından babasıyla birlikte babaannesinin yanına taşınmıştır. Çocukluk yıllarında Porter, klasiklerden ucuz romanlara kadar herşeyi okuyordu. 1876 yılında Porter, halası Evelina Maria Porter'nın ilköğretim okulundan mezun oldu. Daha sonra Lindsey Street Lisesi'ne kaydını yaptırdı. Halası ona on beş yaşına kadar vasilik etti. 1879'da, amcasına ait bir eczanede çalışmaya başladı. 1881'de on dokuz yaşında eczacılık ruhsatı aldı. 1882 yılının Mart ayında Porter, Dr. James K. Hall ile birlikte Texas'a taşındı. Bir mandırada toplam yedi yıl çalıştıktan sonra emlakçılık ve proje ressamlığı yaptı. Evlendikten sonra hesaplarında bulunan bir yolsuzluk nedeniyle işine son verildi. Evlendiği eşini de annesi gibi verem nedeniyle yitirdi. Yerleşmek üzere gittiği Houston'da Houston Post gazetesinde çalışmaya başlayan Henry, hakkında açılan davaya girmeyerek Honduras'a gitti. Eşinin rahatsızlanması üzerine iki yıl sonra dönerek yargıç karşısına çıktı. Kaçması nedeniyle üç yıl fazla ceza alarak Colombus cezaevinde hapsedildi. Buradaki bir gardiyanın isminden edindiği takma adıyla öyküler yazmaya başlayan O. Henry, cezaevinden çıkınca Pittsburg'a gitti. 1902 yılında bir yayınevinin çağrısı üzerine New York'a yerleşti. Orada bulunduğu süre içerisinde 381 adet kısa hikâye yazdı. New York World Sunday Dergisi için haftada bir hikâye yazmaya başladı. Hikayelerindeki ilginç sonlar okurları tarafından beğeniyle karşılandı. Porter 1907 yılında North Carolina'yı ziyaret ettiğinde karşılaştığı çocukluk arkadaşı Sarah (Sallie) Lindsey Coleman ile evlendi. Yazar, dergilerde yayınlanan öyküleriyle gösterdiği başarıya rağmen aşırı alkol alıyordu. Bu nedenle 1908 yılında sağlığı kötüye gitmeye başladı. Bu durum yazdığı öykülerde de etkisini göstermiştir. Eşi Sarah onu 1909 yılında terk etti. 1910 yılında yazar, kalp büyümesi ve şeker hastalığının da etkisiyle karaciğer sirozundan hayatını kaybetmiştir. Yalın dili, yayımlandığı çağı yansıtması, özentisiz kalemi ve doğal anlatımı nedenleriyle Amerikan edebiyatının en güçlü öykü yazarlarından biri olarak bilinen O. Henry'nin yapıtları, 1901 yılından sonra 10 cilt olarak yayımlanmıştır.
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.