Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
220 syf.
7/10 puan verdi
·
10 saatte okudu
@ethem__baran ‘ın son kitabı “Köhne “ aynı sosyal ortamı paylaşan fakat huyu suyu birbirinden farklı ortak özelliği ezilmiş, horlanan kadınların her an yıkılıverecek havasında olan yaşamı etrafında şekillenirken kaybedenleri bir bir eksiltmeden yok etti. Hem ruhen hem bedenen yiten insanlar verdikleri kararları ile saklanırım zannederken kayboldular. Fakirlik değil sorun, mutlu olurum zannederken içine düştükleri yaşam hayallerini bile kandırmacaya kurban ediyor , her dayandıkları duvarı yıkılmaz sanırken ilk altında kalanlar hep kendileri oldu. Peki romanın erkekleri , bahsedip bahsetmemekte kararsız kaldım. Okuyanlar karar versin Vesselam…
Köhne
KöhneEthem Baran · İletişim Yayınları · 202426 okunma
Reklam
220 syf.
7/10 puan verdi
·
25 saatte okudu
Romanın bence en çarpıcı özelliği, mekan olarak aldığı ( İç Anadolu) bölgenin kültürel özelliklerini de oldukça etkili yansıtarak, dilin olanakları ve anlatıda ( müzikal) ritmin katkılarıyla oluşturulmuş unutulmaz diliydi. Çoğu zaman kendimi kimi zaman yükselen kimi zaman sakinleşen sürükleyici bir masalı dinler gibi hissettim. İç Anadolu'da geçen romanda aynı köyden hısım-akraba- komşuluķ ilişkileriyle bağlı bir grup insanın üç kuşağı anlatılıyor. Çok sayıda karakter var. Bu karakerlerin bir çoğu başka metinlerde pratagonist olacak kadar güçlü. Bazı karakterlerin kente göçüşü okuru göç temasında düşünmeye sevk ediyor. Evlilik ve diğer kadın-erkek ilişkileri, ebeveyn- çocuk ilişkileri, isteseler de istemesler de kopmaz bağlarla bağlı olunan ve bir noktada bunaltan köylüler, hemşehrilerle ilişkilerin dinamiği romanın ritmini sürekli canlı tutuyor. Ilk sevdiği kızla evlenemeyen, sonrasında evli- bekar demeden, nice kadının canını yakan Feramuz, Feramuz'a varamayan, çocuklarının kaybıyla sınanan Kumru ve Selver karakterleri metni sırtlayıp götüren, merak unsurunu yükselten karakterler. Romanda bir de yoksulluk teması var ki; epey ağır ve gerçek. Içinden çıkılması ne kadar zor olsa da tüm karakterler ondan kurtulmaya çalışıyor, oysa bir karabasan gibi herkesin göğsüne, kafasına, içine oturup çöreklenmiş, nefes aldırmıyor. Yazar bu karakter, olay bolluğunun içinde bu gerçeği böyle etkileyici yansıtabildiği için de alkışı hak ediyor. Romanda Latife Tekin'in " Sevgili Arsız Ölüm" tadı da var, ama kendine özgü. Ethem Baran okumaya devam.
Köhne
KöhneEthem Baran · İletişim Yayınları · 202426 okunma
220 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
Geleneksel Yaşamdan Bir Kesit: Köhne
"Bir ağacın kökleri gibi birbirine dolanmış aileler, akrabalar, komşular..." Kitabın arka kapağındaki cümlenin özetlediği gibi kırsal kökenli insanların köyde, taşradaki bir şehirde ve kısmetlerini aramak için gittikleri Ankara'da geleneksel yaşamlarından kopmadan hayata tutunma çabalarını ele alan iyi kurgulanmış bir roman. Girift ilişkilerin üstesinden gelerek, her bir karakterin akıbetini işlemiş ve odağına aldığı Selver ile Feramuz'un yasak aşkların kitabın başında ve sonunda vererek kurgusal bir bütünlük oluşturmaya çalışmış. Yazar, geri dönüşlerle, ileriye gidişlere taşra insanının yaşamına objektif tutmuş, belirli bir yerde ve dönemde yaşayan insanların yaşama bakışlarını, yaşamdan beklentilerini, ihtiraslarını, aşklarını, geçimlerini geçimsizliklerini gayet gerçekçi biçimde ortaya koymuş. Artık unutulmuş ya da unutulmaya yüz tutmuş yöresel dilin yerli yerince kullanımı Ethem Baran'ın memleketi Yozgat'ın diline ve kültürüne ne kadar hâkim olduğunu gösteriyor. Geçmişe, geçmişin belirli bir kesitinde ve yerinde insan ilişkilerinin hangi temel üzerine kurulu olduğunu göstermesi, bireylerin yaşayış ve duyuş biçimlerini görece detaylıca vermeye çalışması bakımından Köhne vasatın üzerinde bir dönem romanı. Öykülerini beğenerek okuduğum Ethem Baran'ın Köhne'si nitelikli bir roman, hayranlarına tavsiye ederim.
Köhne
KöhneEthem Baran · İletişim Yayınları · 202426 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.