Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Kötülükten Sakındırma Yolu

Abdulhamid Bilali

Kötülükten Sakındırma Yolu Sözleri ve Alıntıları

Kötülükten Sakındırma Yolu sözleri ve alıntılarını, Kötülükten Sakındırma Yolu kitap alıntılarını, Kötülükten Sakındırma Yolu en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Zaman Sensin
Muaviye (r), İbnü'l-Kevâ'ya şöyle der: "Zamanı nasıl görüyorsun?" Dedi ki: "Zaman sensin, sen ıslah olur, düzelirsen o da ıslah olup düzelir."
Sayfa 176 - el-Mishabu'l-Mudiy, 2/42Kitabı okudu
Reklam
Sakındırmanın ne ilkelerinde ne de ayrıntılarında tecessüs, meraklı olma yoktur. Şeriat da davetçilerden, gizlenen şeyleri sakındırmalarını talep etmez, yalnız insanlara görünen şeyleri sakındırmayı emreder. Ve der ki; "sizden kim bir münker görürse..."
Hâlid b. Velid'e kardeşinin gönderdiği mektup
Rahman ve Rahim Allah'ın adıyla Ben senin görüşünün İslâm'dan başkasına gitmesinden daha şaşırtıcı bir şey göremiyorum. Aklına dikkat et aklına! İslâm gibi bir şeyden insan cahil kalabilir mi? Rasulullah bana sordu ve 'Halid nerede?' dedi. Ben de: 'Allah onu getirecek', deyince buyurdu ki: "Onun gibi birisi İslâm'dan nasıl cahil olur? Şayet kahramanlığını ve gayretini Müslümanlarla birlikte onun için daha hayırlı olurdu. Onu başkasının önüne geçirirdik." Öyleyse senin için uygun yerler geçip gitmeden iyi anla ey kardeşim."
Sayfa 138 - el-Bidaye ve'n-Nihaye. 4/239Kitabı okudu
Sakındırma işlemini yaparken mutlaka davetçinin, söylediklerinin hak olduğunu, sakındırdığı şeyin de münker olduğunu ispat edecek delilleri olmalıdır.
Güzel bir misal
"Kim yücelmek isterse, Allah Teala için mütevazı olsun. Çünkü izzet, ancak tevazu miktarınca oluşur. Görmez misin ki su; ağacın köklerine indiğinde en üst kısmına çıkıverir. Sanki birisi ona şöyle sorar: Seni buraya çıkartıp yücelten nedir? Ağacın en üst kısmına! Oysa sen ağacın altına köklerine inmiştin? O da sanki lisan-ı hâli ile şöyle der: Kim Allah için tevazu sahibi, alçak gönüllü olursa Allah onu yüceltir."
Sayfa 51 - İbnu'l-Hac. el-Medhal. 2/122Kitabı okudu
Reklam
Kalp, öğüdü işitmesinden önce ve sonra aynı uyanış üzere değildir. Bu iki nedenden dolayıdır.   Birincisi; öğütler kırbaç gibidir. Kırbaç, vurulup çekildikten sonra acı vermez, acıları ancak değdiği anda etkilidir.   İkincisi; öğütleri dinleme anında insanın psikolojik durumu. İnsan orada, kendinden geçmiş, bedeni ve düşüncesi, dünya işlerinden uzaklaşmış olur. Böylece kalp huzurunu duyar. Uğraşlarına geri döndüğünde ise, onlar afetleriyle insanı kendine çeker. Peki, halkı kuşatan durum böyleyken ve söz konusu durumları da ortadayken, o olduğu gibi nasıl kalabilecektir. Ancak uyanıklık ve dikkat sahipleri, etkinin baki kalmasında birbirinden farklıdırlar... İbnü'l-Cevzî
Sayfa 31 - Saydul-Hâtır, 12Kitabı okudu
İbn Kudame şöyle der: "Münkeri sakındırmada içtihada gerek kalmaksızın münker olduğunun bilinmesi şart koşulur. İctihad mahalli olan her şeyde, hesaba çekme yoktur."
Sayfa 100 - Muhtasar Minhacu'l-Kasidîn, 113Kitabı okudu
Tarihte aktarıldığına göre bir kısım ulema, bazı kral ve emirlere, bir takım münkerlerin düzeltilmesini içeren kitapları hediye etmişlerdir. Bu kitapların en meşhurlarından birisi el-Misbahu'l-Mudiy' fi Hilâfeti'l-Müstedi adlı eser olup, İmam İbnü'l-Cevzî tarafından Abbasi halifesi el-Mustadıy'a hediye edilmiştir.
Sayfa 144Kitabı okudu
''İlim talep edinceye dek nefsini şerefli kılana hayret doğrusu! Zira o, ilmi; şerefli bir nefis için talep etmektedir. Nasıl onu, yalnızca dünya için şerefli kıldığı şeyi küçümsemek için zelil kılabilir? Onun için miskinlikten başka övünç yoktur.'' (Adabu'ş-Şer'iyye 1/246)
Sayfa 169Kitabı okudu
Reklam
Hatib Bağdadi şunu aktarmaktadır: '' Fakihlerin ihtilaf ettiği konularda, kardeşlerimden hiçbirini o görüşte olmadığı için ayıplayıp, sakındırmam.''
Sayfa 100Kitabı okudu
''Rabbinin yoluna hikmetle ve güzel öğütle çağır.'' (Nahl, 125) ... Seyyid Kutub der ki: ''Çağrı Allah yoluna davettir, davetçinin şahsına ya da kavmine değil.''
Münker içerisindekiler tarafından, sövgü, hakaret ve alayla karşılaşması, bu ithamlar içerisinde haksız suçlamaların bulunması, o davetçinin, birçoğunu Allah'ın insanlardan gizlemiş olduğu eksik ve kusurlardan beri olduğu anlamına gelmez. Kendisine söylenenin doğru olmadığı ve kendisinin de eksik ve kusurlardan uzak olmadığı gerçeğini idrak ettiği sürece, çirkin sözlere karşılık vermek hikmetin gereği değildir.
Sayfa 124Kitabı okudu
İbn Mesud'dan: ''Ona falan kişi sakalını içkiye batırıyor.'' denildiğinde şöyle dedi: ''Şüphesiz biz, meraklı araştırmadan sakındırıldık. Ancak bize bir şey zahir olup, ortaya çıkarsa, onu alır amel ederiz.''
Avf el-A'rabi: ''Münafıkın ahlâkından birisi de övgüyü sevmesi, yergiden hoşlanmamasıdır.'' (Ahmed b. Hanbel. ez-Zühd. 373)
21 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.