Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Kur'an Dili ve Retoriği

Mustafa Öztürk

Kur'an Dili ve Retoriği Gönderileri

Kur'an Dili ve Retoriği kitaplarını, Kur'an Dili ve Retoriği sözleri ve alıntılarını, Kur'an Dili ve Retoriği yazarlarını, Kur'an Dili ve Retoriği yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Şimdi bir kez daha belirtmek gerekir ki Kur'an bilinen anlamda bir "kitap" değil, gerçek manada bir kelamdır. Çünkü Kur'an, sözel pasajlar hâlinde İslam davetinin başlangıcı ile aynı anda nazil olmaya başladı ve bu nüzul süreci yaklaşık yirmi üç yıl sürdü. Kur'an'ın çeşitli bölümleri, İslam davetinin çeşitli merhalelerindeki çeşitli ihtiyaçlara göre vahyedildi.
Kur'an, Hz. Peygamber'in en büyük mucizesidir.
Sayfa 217 - Ankara okulu
Reklam
Cafer es-Sâdık Allah'ın şu anki Adem'den önce milyonla ifade edilebilecek sayıda Adem'i yarattığını söylemiş, buna benzer bir görüş İmam Muhammed Bakır ile meşhur mutasavvıf Muhyiddin İbn-i Arabi tarafından da dile getirilmiştir.
Sayfa 200 - Ankara Okulu
Feministler kusura bakmayın :((
Sad sûresi 23.ayette 99 koyundan bahsedilir. Burada kastedilen, bildik anlamda koyun değil, kadındır. Çünkü Arap toplumunda kadın kinaye ve ta'riz yoluyla koyun diye anılır. Bunun sebebi toplumun erkek egemen yapısında kadının uysal ve zayıf olarak algılanmasıdır.
Sayfa 184 - Ankara okulu
Kur'an'ı doğru anlama ve yorumlama hususunda nüzul dönemindeki Arap toplumunun sosyal alışkanlıklarını, kadın erkek ilişkilerini, cinsiyet konusundaki kalıp yargılarını, ahlak-namus anlayışlarını ve bütün bunların dile nasıl yansıdığını da bilmek gerekir.
Sayfa 184 - Ankara okulu
Gaşiye 17.ayette "Deveye bakmazlar mı nasıl yaratılmış?" mealinde bir ifadeye yer verilmiştir. İmam el-Maturidi bu ayeti yorumlarken, "Onca hayvan içinde niçin özellikle deveden söz edildi?" şeklindeki bir soruyu, "Deve Mekke halkı için en özel hayvandır. Mekke'deki Araplar develerle yolculuk yapar, eşyalarını bu hayvanlarla taşırlardı." diye cevaplamıştır.
Sayfa 182 - Ankara Okulu
Reklam
Kur'an'da Rumca, Hintçe, Farsça ve Süryanice kökenli kelimeler bulunur ve bu gerçek hiç kimse tarafından inkar edilmemiştir.
Sayfa 95 - Ankara Okulu
Rahman suresi tekrar eden âyet..
Allah Rahman suresinde nimetlerini saydı ve böylece kullarına nimetlerini hatırlattı. Ayrıca, kendi kudretine ve mahlukatına yönelik lütfuna dikkat çekti. Ardından her iki nimet arasında "öyleyse, siz rabbinizin hangi nimetlerini yalanlıyorsunuz?!" mealindeki ayeti zikretmek suretiyle nimetlerini onlara iyice anlatma ve kavratmayı istedi.
Sayfa 54 - Ankara Okulu
Kur'an'daki bazı kıssalar, kendi içinde bütünlük arz eden yazılı bir metinde fesahat ve belâgat güzelliği oluşturmak için değil, her dem farklı bir hadiseye sahne olan nüzul ortamında ilahi mesaja muhatap olan insanların değişik durum ve tutumlarına bağlı olarak tekrar edilmiş, daha doğrusu yeniden hatırlatılmıştır.
Sayfa 47 - Ankara Okulu
Kur'an'ın Arapça bir söz olarak vahyedilme sebebi ise, Arapçanın Adem'in cennete konulup bilahare kovulduğu zamandan bu yana diğer dillere kesbedegeldiği faikiyet değil, Allah'ın son elçisinin mensup olduğu kabilenin Arapça konuşup anlaşmalarıdır.
Sayfa 9 - Ankara Okulu
Reklam
Kur'an, Allah Teala'nın bu dünyanın geçici sakinlerine iletmek istediği son mesajlarını içeren bir ilahi sözler bütünüdür.
Sayfa 11
Kuran (yazılı metin değil) bir söz olarak vahyedilip, Hz Peygamber tarafından yazısız bir topluma şifahî bir hitap olarak iletilmiştir.
Yazılı dil seslerin resmini çizer ve uzayda çizgiseldir. Yazılı söz, sabitleşmiş sözdür. Kulak düzeninden göz düzenine geçen dilin bir parçası olup hiç bir diyalog içermez. Yazılı söz, sürekli tekrarlanan ve hep aynı olan sözdür, oysa işitilen söz öyle değildir.
Sayfa 13 - Ankara Okulu Yay.Kitabı okuyor
Yazı işitmenin değil görmenin dilidir. Bu yüzden yazı, tüm gücüyle kelimeleri görsellik boyutuna hapseder.
Sayfa 13 - Ankara Okulu Yay.Kitabı okuyor