Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Muhammed'in Tanrı Anlayışı

Kur'an'daki Tanrı

İlhan Arsel

Kur'an'daki Tanrı Sözleri ve Alıntıları

Kur'an'daki Tanrı sözleri ve alıntılarını, Kur'an'daki Tanrı kitap alıntılarını, Kur'an'daki Tanrı en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Muhammed'in tanımladığı Tanrı'nın insanlarla olan ilişkisi sokaktaki çocukların birbirleriyle olan ilişkilerine çok benzer. Nasıl ki sokakta oynaşan çocuklar, birbirleriyle gülüşür ya da küsüşürse, Muhammed'in Tanrısı da kendi yarattığı kullarıyla öyledir. Onlarla bazen gülüşür, bazen küsüşür, bazen sürtüşür ve küsüp sürtüştüğü zaman onlara düşman kesilir ve "kafir" ya da "münafık" damgasını vuruverir, "lanetler yağdırır, küfürler eder". Bununla da yetinmez, bazen tuzak kurar, hile yapar ve insanları da, kendi aralarında böyle yapmaya çağırır. Ve ne ilginçtir ki, Tanrı'nın insanlarla küsüşme si ve sürtüşmesi çoğu kez keyfi, yersiz ve hatta gülünç denebilecek gerekçelere dayalıdır. Birkaç örnekle yetinelim: • • •
İslamdan çıkanlara ölüm saçan;ne varki insanları”Müslüman” ya da “Kafir”yapan yine bu Tanrı’dır.
Reklam
Biraz önce söylediğim gibi,Muhammed “tek Tanrı”fikrini,Tanrı’nın gerçekten tek olduğuna inandığından değil,esas itibariyle kendisini Tanrı’nın “peygamberi”olarak kabul ettirebilme amacıyla benimsemiştir .
“Peygamber güzel bir kadın görmüş olmasın,hemen dileğine uygun bir ayet iniverir.” Zeynep’te olduğu gibi veya Safiye
Ömer Hayyam
“…O varlığımızı düzenleyip süsleyen O bizim neler yapacağımızı da bilen Demekki işlediğim her günah onun hükmüyle Öyleyse kıyamette bizi yakmak niye?…
Hz . Muhammed, kin ve düşmanlık beslediği kimselere karşı sarf etmek istediği küfür ve hakaretleri, Tanrı aracılığıyla ortaya koymayı , günlük siyasetinin gereksinimlerine yatkın bulmuştur ..
Sayfa 100Kitabı okudu
Reklam
İnsan aklı, Kur'an gibi tutarsızlıklarla ve aklı dışlamalarla dolu bir kitabın Tanrı'dan gelmiş olamayacağını anlayacak güçtedir.
….Allah’ın izni olmadıkça şeytan (insanlara) bir zarar veremez.(mücadele suresi 10)
“Kan benden içinde nasıl dolaşırsa, insanın içinde’de şeytan öyle dolaşır “ ve Tanrı buna engel olamaz (hadis)
Muhammed’in tanımladığı Tanrı insanları ikna yoluyla inandırmaktan aciz olup ancak korkutma ve şiddet usulleriyle iş gören fakat yinede kullarının azgınlığına engel olamayan bir Tanrı’dır.
Reklam
Muhammed’in tanımladığı Tanrı her konuda ve her anlamda acımasızlığını ortaya koymaktan geri kalmaz.
Ne var ki Muhammed’in Tanrı’yı böylesine olumsuz niteliklerle tanımlaması yüzünden Müslüman toplumlar,fikirsel gelişimden ve insanlar arası sevgi duygusundan yoksun kalıp müptezel yaşantılar içerisinde yuvarlanıp gitmişler ve günümüzde yeryüzünün en geri toplumları olarak kalmıştır.
Fakat her ne olursa olsun, şu muhakkak ki Tanrı'nın, yeminler ederek konuşması, yücelikle bağdaşmayan bir şeydir. Çünkü yemin etmek, genellikle yalan söylemeyi âdet edinmiş ve acz içerisinde bulunan kimselere özgü bir şeydir. Bu böyle olduğuna göre, Tanrı'nın yemin etmek gibi bir geleneği benimsemesi pek olası değildir!
“Kur’an’daki Tanrı,Muhammegçd’in kendi günlük siyasetinin gereksinimleri doğrultusunda tanımladığı bir Tanrı’dır.
Tanrı,bazı insanların kalplerini daraltmak,kulaklarını tıkamak ve gözlerini perdelemek gibi usullerle saptırıp cehenneme atmaktadır;çünkü cehennemi insanlarla dolduracağına dair kendi kendine söz vermiştir.Fakat anlaşılan o ki,Tanrı bununla da kalmayıp,bir de insanlardan ve cinlerden bir kısmını,daha doğuş anında,cehennemlik olmak üzere yaratmaktadır;bunun böyle olduğunu da yeminlerle ortaya koymaktan geri kalmaz.Örneğin şöyle konuşur: "And olsun,biz cinler ve insanlardan birçoğunu cehennem için yaratmışızdır." A'raf Suresi,ayet 179
Sayfa 146 - Kaynak YayınlarıKitabı okuyor
63 öğeden 31 ile 45 arasındakiler gösteriliyor.