Kürdistan ve Türkiye'de Kürt Sorunu

Kolektif

Kürdistan ve Türkiye'de Kürt Sorunu Gönderileri

Kürdistan ve Türkiye'de Kürt Sorunu kitaplarını, Kürdistan ve Türkiye'de Kürt Sorunu sözleri ve alıntılarını, Kürdistan ve Türkiye'de Kürt Sorunu yazarlarını, Kürdistan ve Türkiye'de Kürt Sorunu yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Osmanlı İmparatorluğu, yarı-sömürge olduğundan ötürü Kürdistan'ı yeni Türk dev­letine “sömürge” olarak miras bırakmamış­tır. Yeni Türk Devleti, kendi iç dinamiğiyle kapitalizmin var olmamasından dolayı sömürgeciliği uygulayamazdı. Milli bütünlük adına siyasi ilhak, jenosid politikası uyguladı. Çok uluslu Türk devleti, emperyalizmin (Kürdistan dahil) yeni-sömürgesi haline gel­di, kendi içinde milli baskıyı taşıyarak, ken­di devleti olmaması, siyasi ilhak, “Sömürge”olarak değil, milli baskının Türk devletince uygulanmasının yansıması olarak değerlen­dirilebilir.
Sayfa 130Kitabı okudu
Sömürgecilik, kapitalizmden önce de var­dı. Fakat bu, sömürgeciliği belli kalıplar, kıs­taslar ve tasvirler içinde “genel ve statik bir olgu” olarak getirmemizi haklı göster­mez. Sorun bu şekilde muğlaklaştırılır. Sömürgecilik olgusunun temeli, hangi sı­nıfın hangi tarihsel koşullarda sömürgecilik politikası uyguladığıdır. Yoksa, sömürülen ülkeye bakıp da , ne kadar sefalet içinde oldu­ğunu görüp , “hiç kuşkusuz orası sömür­gedir” demek, işin idealist açıklanmasıdır. Sömürgecilik, çağımızda, mali sermaye­nin, emperyalist devletlerin uygulayabilece­ği bir politika olarak gündemdedir. Bu çer­çevede, denebilir ki, emperyalizm döneminde sömürgecilik en olgun ve sistemli düzeyine çıkmıştır. Yani genel bir toplumsal unsur olarak sömürgeciliğin sınıf temeli emperyalist burjuvazidir.
Sayfa 121Kitabı okudu
Reklam
…emperyalizm çağında tek bir sömürgecilik po­litikasından bahsedilebilir. O da mali serma­yenin sömürgeciliği.
Sayfa 119Kitabı okudu
Türkiye Demokratik Halk Devriminin programı iki noktayı kapsar: - Emperyalizmi kovmak, oligarşiyi yık­mak (tekelci burjuvaziyi, büyük toprak ağa­larının iktidarına son vermek, mallarına el koymak, mülksüzleştirmek. Bunun aynı za­manda anti-feodal yanı da vardır) . - Buna bağlı olarak, Kürt Milli Mesele­sini çözmek ( Kürt halkının, kendi kaderini kendisinin tayin etmesi hakkını tanı­mak)
Sayfa 108Kitabı okudu
Türk hakim sınıfları (uyguladığı sınıfsal baskı ve milli baskı ile) Kürt Hakim sınıfları ile ittifaka girdiğinden, sorunu sınıflar mücadelesi çerçevesi içinde, Kürt köylüleri­ne, küçük-burjuvazisine ve demokrat güçle­re yani Kürt ulusuna uygulanan milli baskı siyaseti olarak ele almalıyız.
Sayfa 103Kitabı okudu
Cumhuriyet sonrası Kürt Milli Hareket­lerinin niteliği; Kemalizmin gerici, şovenist, jenosid politikasına karşı feodal bir toplum­sal zeminde ulusal direnme ve birleşme sü­reci niteliğindedir. Ulusal baskının olduğu yerde, ulusal hareketin olması kaçınılmazdır.
Reklam
25 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.