Kuş Evi

Orijinal Ülke:
Hollanda
Sıralamalar

2026 51. kitabı
Gerçek bir hayat hikâyesinden yola çıkılınca etkisi de daha derin oluyor. Efsanevi doğa gözlemcisi Len Howard’ın yaşamöyküsünden hareketle hazırlanmış bir kitap Kuş Evi. Hollandalı yazar Eva Meijer, Howard hakkında bilinen çok az şeyden yola çıkarak kurgusal bir hayat kuruyor. Onun neden doğaya çekildiğini tam olarak bilemesek de, kendine inanma ve adanmışlık hâli kitabın en etkileyici yanlarından biri. Bu dönüş, kuşların müziği ve kanat sesleri arasında, hafif hüzünlü ve içe işleyen bir anlatıya dönüşüyor. Babası savaş üzerine şiirler yazan bir şair… Kendisi de keman çalıyor, sanatla iç içe büyüyor. 1910’larda şiir, müzik ve doğayla kurduğu bağ, Londra’da bir operaya kabul edilmesiyle başka bir yöne evriliyor ve onu yavaş yavaş doğaya yaklaştırıyor. Onun cesaretini ve özgür ruhunu, müzik kariyerini bırakıp eğitimini almadığı bir alana yönelmesinde görüyoruz; saf ve koşulsuz bir sevgiyle bağlandığı kuşlara dönmesi, o derin adanmışlığın en duru hâlini gösteriyor. 1930’ların sonlarında Kuş Evini kuruyor. Özellikle baştankaralara duyduğu ilgiyle onları kendi doğal ortamlarında gözlemlemeyi seçiyor. Çünkü kuşların tutsaklık altında, laboratuvar koşullarında kendileri gibi olamayacağını düşünüyor. Onları birer veri ya da makine gibi değil; duyguları olan canlılar olarak görüyor. Bu yaklaşımı da bilim dünyasının tepkisini çekiyor. Bir yanda dünya… I. Dünya Savaşı bitmiş, II. Dünya Savaşı’nın ayak sesleri hissediliyor. Böyle bir zamanda doğaya ve kuşlara yönelmek bazılarına tuhaf geliyor elbette; ama sanki gözlerine bir perde inmiş gibi, doğadan ve sanattan uzaklaştıkça dünyanın daha da sertleştiğini göremiyorlar. Kitapta özellikle “Yıldız” başlıklı bölümlerde, baştankaraya duyduğu bağ çok daha özel bir yer açıyor metne. Eva Meijer’in felsefi arka planıyla kurduğu bu
2026 32. kitabı
Okunma: 04 Nisan 2026 19:38
Bu kitabın ruhuma nasıl iyi geldiğini nasıl anlatsam…çok çok beğendim. Buraya bıraktığım Instagram paylaşımımı okuyabilir kitabı merak edenler. Sevgiler, keyifli okumalar dilerim. instagram.com/p/DWtgPYViIvc/?...
Kuş Evi
2026 12. kitabı
Okunma: 16 Mayıs 2026 15:59
Kuş Evi, çok okunanlar arasında dikkatimi çeken kitaplardan biriydi. Sakin, huzurlu ve akıcı bir roman. Gwendolen’ın kuşlara olan ilgisini, onları anlama çabasını ve araştırmalarını anlatan bu kitap; Len Howard’ın yaşam öyküsünden yola çıkarak doğayla kurulan o özel iletişimi bize aktarıyor. Gerçek bir hikâyeden esinlenmesi de kitabı benim için daha etkileyici kıldı. Tüm hayatını kuşlara, onları araştırmaya, gözlemlemeye ve anlamaya adamış bir kadının hikâyesini okuyoruz. Kitaplar, araştırmalar, makaleler ve kuşlara zarar verecek projelerin durdurulması için verilen mücadele… Hayatını bilime, doğaya ve kuşların özgürlüğüne adamış bir ruhun izlerini taşıyor. Kitabı okurken insanın doğayla kurduğu bağın ne kadar kıymetli olduğunu bir kez daha düşündüm. Bazen sessizce gözlemlemek, anlamaya çalışmak ve zarar vermeden sevmek de başlı başına büyük bir emekmiş. Doğayı, kuşları ve sakin ilerleyen gerçek yaşam öykülerini sevenlerin keyifle okuyacağını düşünüyorum. Kapağı kadar içeriği de zarif, huzurlu ve düşündürücü bir kitaptı. Doğayla, kuşlarla ve içsel sakinlikle dolu bir okuma oldu.
2026 8. kitabı
​Beni en çok etkileyen şey, Len’in kuşları sadece 'izlenecek birer canlı' olarak değil; aşkı, kıskançlığı, yası ve dostluğu dibine kadar yaşayan birer birey olarak görmesi oldu. ​Savaşın gölgesinde bile doğanın cıvıltısına sığınan, kendi iç sesini dinlemekten korkmayanların mutlaka okuması gereken bir biyografik roman. "Sani beni, ben kendimi anlamadan anlıyorlardı."
2026 56. kitabı
Eva Meijer’in kaleme aldığı Kuş Evi, ünlü doğa gözlemcisi Len Howard’ın yaşamından ilham alarak, insanın doğayla kurabileceği o derin bağın izlerinde ilerleyen bir metin. Varlıklı bir ailenin kızı olan Howard, kendisine biçilen geleneksel rolleri reddederek yaşamını kendi özgür iradesiyle şekillendirmeyi seçmiş, kararlı bir kadın portresi çizer -kadının gücü. Ailesinin beklentilerini ve büyük şehrin boğucu atmosferini geride bırakarak önce müzikle iç içe bir Londra hayatı sürmüş, ardından gerçek tutkusu olan doğaya ve kuşlara yönelmiştir. Sussex’in gözlerden uzak bir kasabasına yerleşen Howard, burada kuşların dünyasına sadece dışarıdan dahil olmayıp onların yaşam alanına saygıyla dahil olan bir "misafir" olmayı seçerek, doğanın sadece insana ait olmadığı gerçeğini bizzat yaşar. #kuşevi bir doğa gözlemcisinin ilham verici biyografisi ile modern insanın "kaçış psikolojisini" birleştiren, hem düşündüren hem de sakinleştiren etkileyici bir anlatı sunuyor.
2026 23. kitabı
"Kayıp, hiçbir şeyin asla sana ait olmadığını anlamaktır. Keder, umudun kaybolduğunu anlamak ya da henüz tam anlamıyla anlayamamaktır." "Kelimeler ne için kullanıldıklarını umursamaz." " Hayat taşıyan herhangi bir sessizlikten daha sessiz şimdi." Hollandalı yazar ve şarkıcı #evameijer kaleminden #kuşevi ni #gülözlen 'in insanın zihninde kuş siluetleri, kulaklarında ise kuşların seslerini duymamı sağlayan eşsiz çevirisiyle okudum. Doğa gözlemcisi Len Howard'ın gerçek yaşam öyküsünden esinlenerek yazılan kitap, insanın doğayla olan bütünleşmesini okuruna iliklerine kadar hissettiriyor. .Gerçek özgürlüğü ve derin soluk alışın ne olduğunu en çok da. Müzikle olan bağını destekleyen ve tüm imkânlarını çocuklarının müzikle olan kariyeri için seferber eden bir ailenin çocuğu, yaşadığı küçük şehirden Londra'ya eğitimi için taşınır. Yıllar sonra ise her birine isimler vereceği kuşlarla dolu bir yaşam için yeniden kırsala... Kendi türünden olmayanı anlamaya ve doğanın sadece insanlara ait olmadığını düşünmeye sevk eden hoş bir metindi. Bu defa gönlümde pastoral ve lirik hisleri perdeleyen derin bir sızı var gündem nedeniyle. İnsanın başını alıp çok uzaklara gidesi geliyor. Tarla, tapan, köy evi ve kuşlara doğru ‍ Zihnimdeyse #şükrüerbaş dizeleri: "Bir çürümenin ortasında utancımıza tutunmuş iyi şeyler düşünerek yaşamaya çalışıyoruz." @selyayincilik

Eva MeijerYazar · 3 kitap
1980 doğumlu sanatçı, yazar, söz yazarı, şarkıcı ve felsefecidir. Eva Meijef dört albüm ve iki EP (Bir albümden daha kısa 4-5 şarkı içeren kayıt.) yayınlamıştır. Belçika, Hollanda, İngiltere ve ABD’de konserler vermiştir. Yazarın ilk Romanı 2011 yılında basılan “Het Schuwste” dir. İlk Akademik kitabı ise Ekim 2019’da New York Üniversitesi tarafından yayınlanacaktır.