Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Tasavvuf İlmine Dair

Kuşeyri Risalesi

Abdülkerim Kuşeyri

Kuşeyri Risalesi Sözleri ve Alıntıları

Kuşeyri Risalesi sözleri ve alıntılarını, Kuşeyri Risalesi kitap alıntılarını, Kuşeyri Risalesi en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Fudayl der ki: " Dünya bütün süsü ile bana arz olunsa, bundan ötürü de hesaba çekilmeyeceğim temin edilse, yine de sizden biriniz bir leşin yanından geçerken değmesin diye elbisesini leşten koruduğu gibi, kendimi dünya pisliğinden korurdum."
Sayfa 98 - Dergâh Yayınları, Fudayl b. İyâz
Kim kendisinde olmayan bir amel ve sıfat ile insanlara güzel görünmeye çalışırsa, Allah Teâlâ'nın nazarından düşer.
Reklam
Resûlullah (s.a.v) bir gün can veren bir genci ziyaret etmiş ve : "Kendini nasıl buluyorsun?"diye sormuş. Genç de: Allah Taâlâ'dan ümdim var, fakat günahlarımdan korkuyorum, demişti. Bunun üzerine Efendimiz (s.a.v) şöyle buyurmuşlardı: "Bu makâmda mümin bir kulun kalbinde zıt iki şey birleşmez, kalbe yekdiğerine zıt iki şey gelince Allah ümit edileni verir, korkulandan emin kılar."
Sayfa 391 - Dergâh Yayınları
Derler ki: Allah Taâlâ beş şeyi, beş yere koymuştur: İzzeti taata, zilleti günaha, heybeti gece namazına, hikmeti boş karına, zenginliği kanaate yerleştirmiştir.
Sayfa 247 - Dergâh Yayınları
''Konuşmak hoşuna giderse sus, susmak hoşuna gidince de konuş...''
Bişr bin Hâris
Ebu'l Hasan Nurî: " Hakk Taâlâ bütün kalplere nazar kıldı, kendisini görmeye Muhammed (s.a.v)'in kalbinden daha çok şevk ve özlem duyan bir kalp bulamadı. O sebeple Allah'ı görme ve O'nunla konuşma ( ru'yet ve mükâleme) hâlini çabuklaştırmak için kendisine Mirac yapmayı nasip eyledi" demiştir.
Sayfa 86 - Dergâh Yayınları
Reklam
Hasan Kazaz demiştir ki: " Şu tasavvuf işi üç şey üzerine kurulmuştur. Zaruret olmadıkça yememek, uykuya mağlup olmadan uyumamak ve mecburiyet olmadan konuşmamak."
Sayfa 194 - Dergâh Yayınları
Kişi başına gelen şeylere rıza aydınlığı ve ilahi emirlere uyma rahatlığı içinde olursa, artık onun için herhangi bir üzüntü olur mu?
Sayfa 298
Serî'nin şöyle dediği nakledilir: “Bir kere elhamdülillah dediğim için otuz senedir istiğfar etmekteyim. Bu nasıl olur, denilince: Bir defa Bağdat'ta yangın çıkmıştı, beni karşılayan bir adam senin dükkanın yangından kurtuldu, dedi. Ben de elhamdülillah, dedim. Müslümanların başına gelen felaket zamanında kendim için hayır isteyerek elhamdülillah dediğim için otuz senedir pişmanlık duyuyorum." diye cevap vermiştir.
“İnsanların hatırı için ameli terketmek riya, onları memnun etmek için amel etmek şirk, bu iki durumdan kurtulmak ihlâstır.” •Fudayl b. İyâz
Reklam
Üç nevi oruç vardır. Ruhun orucu ihtiraslı olmamaktır (kasr-ı emel, kanaat). Aklın orucu heva ve hevese aykırı hareket etmektir. Nefsin orucu yeme, içme, harama karşı perhizkar olmaktır.
Risâle'ye alınan her cümlenin ve her fikrin şeriat ölçülerine uygun olması için dikkatli bir şekilde çaba harcanmıştır. Teker teker şeriat terazisi ile tartılan Risâle'deki fikir ve görüşler, sonradan gelen şeriat âlimleri tarafından ittifaka yakın bir ekseriyetle kabul edilmiştir. Bu bakımdan Risâle'deki tasavvuf, şeriata uygun olduğuna inanılarak kalp huzuru ile okunabilir.
Sayfa 29 - Dergâh Yayınları, Süleyman Uludağ
İbn Atâ şöyle demiştir: "Güzel kulluk şu dört esas üzere kuruludur; Ahde vefa, ilâhi hudutları (farzları) muhafaza, mevcuda rıza, elde olmayana sabır."
“Kim, bâtınını(iç alemini) murakabe ve ihlas ile düzgün bir halde tutarsa, Allah Teâlâ onun zâhirini mücahede ve sünnete uyma niyetiyle güzelleştirir.” ~Hâris-i Muhâsibî(ra)~
Sayfa 55
Ebu Hanife'nin borçlusunun ağacının gölgesinde oturmadığı hikâye edilir.("Derdi ki: Haber de varit olmuştur: «Her borç ki sahibine herhangi bir menfaat sağlarsa o faizdir.»
1.010 öğeden 16 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.