Ulusal Kurtuluş Savaşı Sonrasının Gerçek Hikayesi

Hasan İzzettin Dinamo
Ocak 1996
Tekin Yayınevi

2023 157. kitabı
Serinin ikinci ve en az ilki kadar dolu ve ufuk açıcı olan bu bölümünde Dinamo, İkinci Lozan görüşmeleri ve antlaşmanın nihai imza süreci; Malta sürgünlerinin başından geçenler; Gazi'nin Latife Hanım'la olan evliliği; İngiliz Kemal'in Kurtuluş Savaşı'ndaki maceraları; Rauf Bey'in gözden düşme süreci; Son halifenin sürülüşü bir macera romanı temposunda anlatılıyor ve Kurtuluş'un Babalarının Mustafa Kemal'le yollarının ayrılış günlerine değinip üçüncü kitaba yol alıyor.
2019 170. kitabı
Okunma: 21 Aralık 2019 17:16
Merhaba dostlar. Bu kitabımızda Konya’da devam eden balayı tatilimize devam ediyoruz öncelikle. Tabii bu nasıl balayı diyeceksiniz, çünkü hep bir soruna odaklanma var. Sanırım öncelikle bahsetmemiz gereken konu da bu. Kılık kıyafet yönetmeliği. Bu yönetmeliğin sadece göstermelik olduğunu ve her şeyi değiştirdik bunu da değiştirelim anlayışı güttüğünü hangi yazar söylerse söylersin, gerekirse Mustafa Kemal Paşa gelsin (keşke) onunla bile tartışırım. Bazı şeyler vardır asla değişmez, hele ki her yazar bu konuda gerçek düşünceyi değil de salt kendi düşüncesini bir başkasının düşüncesi gibi kabul ettirmeye çalışırsa benim fikrim artık yanlış olsa bile kendi fikrimi tutturmaya devam ederim. Bu kılık kıyafet kanunuymuş, şapka kanunuymuş hani bunlar artık bana çok şart da ondan yapılmış gibi değil de her şeyi değiştirdik bu da değişsin inancıyla yapılmış geliyor. Sözün özü bu konuda fikrim değişmeyecek, madem özgür bir ülke herkes istediğini giyer. Ben papyon takıyorum öyle rahatım, bir arkadaş kravatsız dolaşmaz, başka bir arkadaş sarık takar, birine de tişört dışında hiçbir şeyi parasıyla giydiremezsiniz. Bunlar asla değişmez ve hepimiz özgürüz, birbirimize de saygı duyuyoruz. Teşekkürler. Ardından meclisin gerçekten karışacağı bir olay olur. Mustafa Kemal’e karşı en sert muhalefeti ortaya koyan Trabzon Mebusu Ali Şükrü, 27 Mart 1923’te ortadan kaybolur. Bir türlü de hükumet bu adamı bulamaz. İş ya mecliste de Mustafa Kemal düşmanlığı çoktur. Paşanın üzerine yıkılmak istenir bu durum. Üstelik kendisine karşı gerçek manada bir muhalefet arayan Mustafa Kemal’in de Ali Şükrü Bey’i desteklediği, birbirleriyle danışıklı dövüşerek bir nevi daha ateşli bir ortam yaratmak istedikleri de bilinmektedir. Hal böyle olunca iş ta paşaya kadar varacaktır. Cinayeti işleyenin ise
2022 166. kitabı
Okunma: 10 Aralık 2022 00:00
Dikkat spoiler içerir. Atatürk'ün balayı gezisinden Kazım Karabekir ve Ali Fuat Cebesoy'un ordudan istifalarına kadar olan süreci anlatan, Serinin oldukça güzel ikinci kitabı. İlk Lozan görüşmeleri sonrasında Başbakan olan Hüseyin Rauf Orbay'ın görüşmelerde kendisi ekarte edildiği için istifa etmesi, yolda giderken geçmişini hatırlaması, Osmanlı Mebusan meclisi basılıp tutuklandıktan sonra diğer arkadaşları ile Malta hapishanelerinde yaşadığı olaylarla başlıyor kitap. Atatürk'ün şok bir kararla mecliste cumhuriyeti ilan etmesi, ancak bunun tek kişilik diktatörlüğe gittiğini düşünen Rauf Orbay'ın bir gazeteye demeç vermesi anlatılıyor. Ayrıca gazetelere verdiği demeç yüzünden Cumhuriyet ile ilgili olarak Mecliste saatlerce sorgulanan Rauf Orbay'ın kendisini anlatarak zor da olsa Hamidiye kahramanı olarak linç edilmekten kurtulması anlatılıyor. Bu arada en meşhur muhalif mebuslardan Ali Şükrü'nün kaybolması, herkesin Topal Osman'dan şüphelenmesi, ölüsünün bulunması ve çıkan çatışmada Topal Osman'ın öldürülmesi, tüm bu olayın yanlış anlaşılma yüzünden olması, Atatürk'e yaranmak isteyen Osman'ın kendi başına iş yapması sebebiyle bu işe girişilmesi anlatılıyor. İkinci Lozan görüşmelerinde İsmet Paşanın taviz vermemesi, ancak yeni gelen Fransız delegenin sürekli itiraz etmeleri, borçlar konusunda altın olarak direnmesi, İtalyanlar için Meis adasından vazgeçilmesi, Yunanlılardan alınacak tazminat yerine Dedeağaç'ın kabul edilmesi ve bunun Venizelos'u çok mutlu etmesi, en sonunda barışın temin edilmesi, ancak ülkeye dönüşte Meclis'ten büyük tepki alınması, verilen tavizlerin mebusları çok sinirlendirmesi anlatılıyor. Bu arada İngiliz Kemal'in İtalyanlar ve Yunanlılar arasında casusluk yapması, İzmir'de pek çok bilgi edinmesi, Yunan Generalinin kızıyla sevgili olması ve son

Hasan İzzettin DinamoYazar · 40 kitap
Hasan İzzettin Dinamo, Türk yazardır. 1909 yılının 1 Ocak gününde Trabzon'un Akçaabat ilçesinin Ahadanda köyünde doğdu. Ailesiyle önce İstanbul'a sonra Samsun'a yerleşti. Babası ve büyük ağabeyi I. Dünya Savaşı'nda öldü. Ankara Gazi Eğitim Enstitüsü'ndeki eğitimini tamamlayamadan ayrılan yazar, geçimini çeviriler yaparak ve özel ders vererek sağladı. Dinamo, gençliğinde bireysel şiirler yazsa da Nâzım Hikmet'in şiirleriyle tanışınca kendine toplumcu bir çizgi çizdi. Yazdığı Tren adlı şiirinde işçi haklarından bahsetmesi nedeniyle dört yıl hapis yattı. 6-7 Eylül Olayları sırasında İstanbul'da yaşanan olaylar ve meydana gelen büyük patlamalardan sorumlu tutularak hapsedildi. Nâzım'ın yanında, Sabahattin Ali, Rıfat Ilgaz ve A. Kadir gibi şairlerle birlikte çalıştı. Sekiz ciltlik Kutsal İsyan ve Savaş ve Açlar gibi önemli romanlara imza attı. 1977 yılında, Kutsal Barış adlı romanıyla, Orhan Kemal Roman Armağanı'nı kazandı. Genellikle savaş dönemini anlatan romanlarının yanında şiir kitapları ve bir de öykü kitabı bulunmaktadır. İlk şiirlerinde Rıza Tevfik, Yusuf Ziya, Orhan Seyfi'nin etkileri görülür. Servet-i Fünûn dergisinde hece vezniyle şiirler yazmıştır. Aruz ölçüsünü kullanmış olsa da yeniden heceye dönmüştür. Hapiste sayısız şiirler, romanlar, destanlar yazmıştır. 20 Haziran 1989’da İstanbul'da vefat etti.