2021

2025 64. kitabı
Okunma: 24 Aralık 2025 17:56
AÇLIK Yazar: Hasan İzzettin Dinamo
AçlıkHasan İzzettin Dinamo · Tekin Yayınevi · 202160 okunma
İnsan bencil bir hayvandır.
2023 32. kitabı
Okunma: 16 Ekim 2023 02:41
Günlerce elimde dolaştırdığım kitap. Aslında ben Knut Hamsun’un kitabını okumak istemiştim tesadüfen elime Hasan İzzettin Dinamo’nun kitabı geçti. Bizzat Gülhane de gezerken herkesin gözünün içine baktım kim acaba açlıktan kıvranıyor da belli etmemeye çalışıyor ya da kim bu gece dışarıda kalacak, hangi gençlik heba olacak bu sokaklarda diye düşünmeden edemedim. Kitabı bitirmek istemedim her okuduğumda açlık hissettim ve her aç olduğumda da aklıma Musa geldi. Okunması gereken kitaplardan!
2022 3. kitabı
#okudumbitti #HasanİzzettinDinamo #Açlık
2025 4. kitabı
Savaş ve Açlar'dan sonra bunu okumak yanlış bir seçim gibi oldu çünkü zirveden başlayıp aşağılara gelmiş gibi hissettim. Savaş ve Açlar'daki konu ve duygu yoğunluğunu, akıcı serüveni bu kitapta bulamadım maalesef. Sürekli kaldırım arşınlayan bir adamın sonsuz gibi görünen döngüsü çok da çekici gelmemekle birlikte bundan sonra hiçbir sokağa, hiçbir yoksula, insana aynı gözle bakamayacağım.
Edebiyat & Roman
2026 23. kitabı
Okunma: 08 Mayıs 2026 10:17
İlk iki kitaptan tanıdığımız Musa'nın lise/üniversite öğrencisi çağında yaşadığı olayları anlatıyor bu kitap. Musa Darüleytam'dan çıkmıştır. Bir şekilde İstanbul'da yolunu bulmaya çalışır ama savaş sonrası acımasız sokaklar onu kucağında öğütmeye başlar. Serde Anadoluluk, delikanlılık da var tabi. Bizim Musa başlar direnmeye. Açlık, yorgunluk, uykusuzluk. Sefalet ve geçmek bilmeyen zaman. Gerim gerim geren bir kitap. Çok başarılı yine. Sonlara doğru ortaya çıkan Don Juan'lık kısımları da acayip eğlenceli. Şu memleketin haline bir bakar mısınız. Ne acı, ne çarpıcı. Daha bu kitaptan bir hafta önce bir karakter okuduk Istvan diye. Booker ödülü almıştı kitap. Bu eserin karakteri Musa karşısında diz çöker biat eder. Ama işte.. Hasan İzzettin Dinamo'yu herkes okumalı ya. Amasız fakatsız.
·312 syf.·
2023 72. kitabı
Açlık, Hasan İzettin Dinamo'nun nehir romanlarının üçüncüsü. İlki gerçek bir efsane roman olan Savaş ve Açlar ile başlamıştı. Orada babası ve abisi şehit olan, küçücük bir çocuğun, Musa'nın ve geride kalanların Samsun'da yaşadıkları Birinci Dünya Savaşı yıllarını okumuştuk. Beni en çok etkileyen romanlardan birisi olduğu açıktı. Serinin ikinci kitabında Musa Yetimhane ( Darüleytam ) çocuklarından birisiydi. Üçüncü kitap olan Açlık'ı, ilkinin hatırı için okuduğumu söylemeliyim. Sonuçta bizim küçük öksüz Musa büyümüş ve artık öğretmen okulu öğrencisi olmuştu. İkinci kitabı yavan bulsam da bundan beklentim büyüktü. Sivas'ta okuyan Musa orayı beğenmeyip, şair ve yazar olma hayaliyle, yetimhanelerinde de bulunduğu İstanbul'a gelir. Ancak beklediği para gelmeyince cebindeki tek kuruşu olmadan orada kalıverir. Akabinde açlıkla boğuşacağı günler başlar. WC’lerde yatıp kalkar, bir sürü tehdide maruz kalır, büyük bir hayal kırıklığı içindedir. Dinamo, romanın ilk yarısında bütün bu duyguları, 1928-29’un İstanbul’unun tehlikelerini, sosyal yapısını, edebiyat dünyasını, şehir hayatını vs. yine başarılı bir şekilde anlatmış. Ancak roman ikinci yarısıyla birlikte adeta bir jigolo romanına dönüyor. Normalde açlıktan kıvranan öğrenci Musa, altı-yedi farklı kadınla, bazen birkaçıyla aynı anda yatabiliyor vs. Romanın anlattığı şeylerin ağırlığı ve değeri birden bire düşüyor. Yanlış anlaşılmasın, cinselliğin yer bulmasından değil, pek inandırıcı olmamasından.
Roman
2024 51. kitabı
Okunma: 26 Nisan 2024 12:25
#okudumbitti #açlık İnsan açlığa birkaç gün dayanabilirse de sokakta kalmak felaketti. Serinin üçüncü kitabı biraz daha canlandı sanki. İlk kitap zaten muazzam ötesi bir şeydi ama ikinci kitapta ben bir duraklama dönemine girdim. Açıkçası üçüncüye başlarken de elimde süründürürüm gözüyle başlamıştım ama bir solukta bitti. Çok çok güzeldi. Burda Musa artık öğretmen okulundadır. Ablasının çalıştığı yere gidip ordan da Istanbul'a geçiyor ama sonrasında ne yazık ki okuluna dönemiyor. Çünkü parası yok. Ablası para yolluyor aslında ama Musa'nın eline geçmiyor. Eh bundan sonrası tam bir sefalet. Knut'un Açlık kitabı ile eş zamanlı okudum bunu. İkisi de aynı yollardan geçiyorlar ve bunlar gerçek bir de kurgu da değil yani. Hele de o Gülhane, Sultanahmet taraflarında Musa'nın yaşadığı şeyleri okudukça ürperdim. Gezdiğim bildiğim mekanlarda bir zamanlar koskoca yazarın böyle sefalet içinde kalması beni çok üzdü. Okunması gereken bir yazar ama ne yazık ki çok ön plana gelemiyor bir türlü. Bazı başkalarında da sorun var yayinevi neden bakmıyor buna da bilmiyorum. Bulursanız okuyun kesinlikle. #parlakmeltemkitapligi #türkedebiyatı #like #kitap #kesfet
2024 20. kitabı
Okunma: 15 Mart 2024 00:00
15.03.2024 Kitabın adı: Açlık Yazarın adı: Hasan İzzettin Dinamo Sayfa sayısı:312- Savaş ve açlar , öksüz musa'dan sonra 3 kitap olan kitabımızda Musa Sivas öğretmen okuluna girmiştir. Ama aklı Sanayi Nefise( Güzel Sanatlar akademisi)ndedir. İzin alır İzmir'e Memleket Hastanesi'nde hemşire olan ablasının yanına gider oradan da İstanbul'a geçer. Amacı Sanay-i Nefisiye girmektir fakat parası bitmiştir ne yaptın garibim sokaklarda kalmıştır yatacak yeri yoktur ne yapsın garibim WC Palas'ta kalır. WC Palas neresidir? Sultanahmet ve Ayasofya camii'nin tuvaletleridir . Musa bu arada güzel şiirler yazmaktadır servet- Fünun dergisine gönderir fakat şiiri değiştirerek ve kendi imzalarını atarak yayınlarlar. Musa ablasından para ister ama kitap bitti o para gelmedi bir türlü...
AçlıkHasan İzzettin Dinamo · Tekin Yayınevi · 202160 okunma
Dikkat! Romandaki olaylarla ilgili ipucu içerir.
2025 10. kitabı
Okunma: 19 Mart 2025 13:28
Romandaki olaylar 1928 yılında geçmektedir. Sivas Öğretmen Okulu öğrencisi Musa, Güzel Sanatlar Akademisine girmek için gittiği İstanbul'da (İzmir'deki)ablasından beklediği para gelmeyince ortada kalır. Kalacak yeri yoktur, cami tuvaletlerinde sabahlar. Yemek yiyecek parası yoktur, aç kalır. Bu şekilde haftalar geçer. Zamanla parklarda tanıştığı bazı insanlar aracılığıyla zengin fakat ilgisiz (genelde de şehir dışında bulunan) kocaları olan kadınların evine gidip onlarla münasebette bulunarak onların evinde kurulan sofrada karnını doyurur. Bir yandan da Sivas'taki okuluna geri dönmek istemektedir. Bunun için Atatürk'e kadar gider ama kendisiyle bire bir konuşup derdini anlatamaz. Dolmabahçe'deki görevlilere verdiği dilekçeden de bir sonuç çıkmayınca son umudu da kırılır fakat romanın sonunda tanıştığı bir komiserin yardımıyla okuluna dönmek üzere yola çıkmayı başarır. İlk defa Hasan İzzettin Dinamo okudum. Uzun bir süre başka bir kitabını daha okumayı düşünmüyorum. Başka kitapları belki daha güzel olabilir bilmiyorum ama bu kitap bana pek hitap etmedi. Enerjisi düşük bir kitap bence. Okurken hep aynı şeyler oluyormuş gibi hissedip bir süre sonra sıkıldım. Yine de yazarın tarzını ve dilini görmüş oldum. Özellikle dili dikkatimi çekti. Birçok kelimenin Türkçesini tercih etmiş(anak "hafıza", yeğnik "hafif" gibi). Bunu yapan fazla yazarımız yok. Ha yapılmalı mı yapılmamalı mı orası tartışılır ama yazarla ilgili aklımda yer eden bir özellik oldu bu. Sonuç olarak kendi adıma "Aman ne güzel kitap!" diyemiyorum. Biraz zaman kaybı, biraz tecrübe oldu. Hasan İzzettin Dinamo da okumuş oldum.
2024 39. kitabı
Okunma: 11 Mart 2024 00:00
Kitabın adı:Açlık Yazarın adı:Hasan İzzettin Dinamo Sayfa sayısı:312 Musa sonunda öğretmen okuluna girmiştir. İzinli olarak büyük ablasının hemşire olarak çalıştığı İzmir'e gider sonra oradan İstanbul'a geçer. Fakat geri dönemez. Çünkü parası yoktur. Ablası para gönderir amapara bir türlü Musa'nın eline geçemez. Çünkü Musa sokaklarda yaşamaktadır bazen arkadaşlarıyla karşılaşır arkadaşları ona bir kaç kuruş verir yemek yedirir. Kalacak yer mi kalacak yeri de yoktur Bir otelde kalamaz Çünkü parası yoktur nerede kalacak WC Palasta. WC palas neresi mi Sultan Ahmet Camisi'nin tuvaletleri. Her gece el ayak çekildikten sonra oraya gider ve en temiz olan tuvalete girer ama bir gün oradan da kovulur ne yapacaktır nerede yatıp kalkacaktır okula gidecek mi acaba ikisi bir muamma....

Hasan İzzettin DinamoYazar · 40 kitap
Hasan İzzettin Dinamo, Türk yazardır. 1909 yılının 1 Ocak gününde Trabzon'un Akçaabat ilçesinin Ahadanda köyünde doğdu. Ailesiyle önce İstanbul'a sonra Samsun'a yerleşti. Babası ve büyük ağabeyi I. Dünya Savaşı'nda öldü. Ankara Gazi Eğitim Enstitüsü'ndeki eğitimini tamamlayamadan ayrılan yazar, geçimini çeviriler yaparak ve özel ders vererek sağladı. Dinamo, gençliğinde bireysel şiirler yazsa da Nâzım Hikmet'in şiirleriyle tanışınca kendine toplumcu bir çizgi çizdi. Yazdığı Tren adlı şiirinde işçi haklarından bahsetmesi nedeniyle dört yıl hapis yattı. 6-7 Eylül Olayları sırasında İstanbul'da yaşanan olaylar ve meydana gelen büyük patlamalardan sorumlu tutularak hapsedildi. Nâzım'ın yanında, Sabahattin Ali, Rıfat Ilgaz ve A. Kadir gibi şairlerle birlikte çalıştı. Sekiz ciltlik Kutsal İsyan ve Savaş ve Açlar gibi önemli romanlara imza attı. 1977 yılında, Kutsal Barış adlı romanıyla, Orhan Kemal Roman Armağanı'nı kazandı. Genellikle savaş dönemini anlatan romanlarının yanında şiir kitapları ve bir de öykü kitabı bulunmaktadır. İlk şiirlerinde Rıza Tevfik, Yusuf Ziya, Orhan Seyfi'nin etkileri görülür. Servet-i Fünûn dergisinde hece vezniyle şiirler yazmıştır. Aruz ölçüsünü kullanmış olsa da yeniden heceye dönmüştür. Hapiste sayısız şiirler, romanlar, destanlar yazmıştır. 20 Haziran 1989’da İstanbul'da vefat etti.