Milli Kurtuluş Savaşının Gerçek Hikayesi 2. Kitap

1972
Tekin Yayınevi

2020 17. kitabı
Okunma: 19 Nisan 2020 14:40
Kutsal İsyan'ın ikinci cildi, 15 Mayıs 1919 tarihi ile 1-2 Eylül 1919 tarihleri arasında geçen 3.5 aylık bir süreyi kapsıyor. Mustafa Kemal'in Anadolu'ya geçişi ve kurtuluş savasını örgütleme mücadelesi tüm ayrıntıları ile kitapta yer alıyor. İstanbul-Samsun-Havza-Amasya-Sivas-Erzurum ve tekrar Sivas... Ayrıca eş zamanlı olarak İstanbul ve Ege'de cereyan eden olaylar ayrıntılı olarak anlatılıyor. Ulusal Kurtuluş Savaşı'mızın gerçek hikayesini okumak isteyen kitapseverlere ve özellikle genç kardeşlerime şiddetle öneriyorum.
Liselerde okuması zorunlu olsa mesela <3
2025 31. kitabı
Okunma: 26 Ekim 2025 23:30
Kurtuluş Savaşımızın anlatıldığı bu 5 kitaplık serinin 2. Kitabında, Mustafa Kemal'in 19 Mayıs 1919'da Samsun'a çıkışından Eylül 1919'a kadar, yani Sivas Kongresi'ne kadar yaşananları okuyoruz. •Bu süreçte Samsun'daki Pontos çetelerinin yakıp yıktığı köyleri, • Mustafa Kemal ve ihtilalci arkadaşlarının Havza, Amasya ve Erzurum'da ne zor şartlar altında toplanıp halkı örgütlenmek için ikna ettiklerini, •Akhisar, Bergama, Menemen, Aydın gibi önemli Ege Bölgesi şehirlerini Yunanlıların işgal edişini ve onların en büyük yardımcılarının yerli Rumlar ve zengin Türkler oluşunu (maalesef...), •Bu işgallere karşı, İstanbul'dan Anadolu'ya geçen kurmay subayların öncülüğünde Yörük Ali gibi efelerin birleştirilip düşmana karşı Kuvayı Milliye'nin oluşturulmasını, •ve daha bir çok önemli olayı iç yüzü ile birlikte öğreniyoruz. Bunun yanında yine ilk kitapta olduğu gibi, geçmişi anımsama üzerinden daha eskide yaşanan olayları da işlemiş Hasan İzzettin Dinamo. Örneğin Rauf Orbay'ın Hamidiye Kahramanı olarak anılmasının sebebini bu şekilde anlatmış. Yine muazzam, yine çok gerçek... Kutsal İsyan - 2 Hasan İzzettin Dinamo
Kurtuluş Savaşı
2020 43. kitabı
Okunma: 01 Kasım 2020 15:22
Tarihi sıkıcı bulanların dahi,sıkılmadan okuyabilecekleri bir dille anlatılmış,sürükleyici bir kitap..Yazar,kutsal mücadelenin geçirdiği çetin süreci,etkileyici bir dille,doğa tasvirleriyle bütünleyerek anlatıyor..Açıkçası,bu kitap,bu kadim vatanın kıymetini daha iyi idrak etmemi sağladı.Her Türk'ün kütüphanesinde bulunması gereken kitaplardan biri kesinlikle..
Tarih
2022 73. kitabı
KUTSAL İSYAN...Cilt...2 Bu kadar güzel bir eseri, bir iki cümle ile ancak bu kadar bozabilirsiniz. Hasan İzzettin Dinamo da öyle yapmış. Mükemmel bir eser hazırlamış, lakin Mustafa Kemal Atatürk'ün bu derece övülmeye ihtiyacı olmadığı gibi, Enver Paşa hakkın da da ciddi eleştirileri araya sokuşturup adeta bu fikirler de burda bulunsun tavrı takınmasını kınıyorum. Oysa, Enver Paşa da bizim, Mustafa Kemal de Bizim hepsi kendi alanında değerlendirilir. Kutsal İsyan'ın ikinci cildi, 15 Mayıs 1919 tarihi ile 1-2 Eylül 1919 tarihleri arasında geçen 3.5 aylık bir süreyi kapsıyor. Mustafa Kemal'in Anadolu'ya geçişi ve kurtuluş savasını örgütleme mücadelesi tüm ayrıntıları ile kitapta yer alıyor. İstanbul-Samsun-Havza-Amasya-Sivas-Erzurum ve tekrar Sivas... Ayrıca eş zamanlı olarak İstanbul ve Ege'de cereyan eden olaylar ayrıntılı olarak anlatılıyor. Ulusal Kurtuluş Savaşı'mızın gerçek hikayesini Şevket Süreyya Aydemir'in Tek Adam setinden biraz daha ayrıntılı olarak anlatıyor. Yeni nesil'in mutlaka okuması gereken bir Eser, lakin bu eseri okumadan önce Enver Paşa hakkın da yeterli bilgi sahibi olmanızı öneriyorum. Keyifli okumalar.
Kutsal İsyan Üzerine
2026 9. kitabı
8 ciltlik destansı ederim ikinci cildi Mustafa Kemal in Şişli gunkerini ve Anadolu'ya geçiş hazırlıklarını ele alır.Aynı zamanda ulusal Kurtuluş savaşımızın unutulmuş, veya tarihin tozlu raflarında saklı kalmış, Hasan Tahsin (gerçek adı Osman Nevres), Topal Osman , Çerkez Ethem , Yörük Ali Efe,Demirci Mehmet Efe, Topal Osman, gibi kahramanlarının, kısa biyografileri ve destansı mucaleleri konu edilir. Ve Mustafa Kemal in Fikriye hanımla olan arkadasca diyaloğu.Ve Kuvayı milliyenin kuruluş aşaması, Türk halkonin bu haksız ve soysuz işgale vermiş olduğu şanlı tepki,göstermiş olduğu Kutsal isyan.. Kitabın anlatımına gelince, olayları destansı bir şekilde ele almış yazar.Toplumcu gerçekçi bir çizgidedir.Halkın çektiği yoksulluk, ve vatanseverlik duyguları güçlü bir anlatımla vurgulanmıştır.Sürükleyici anlatımı ve güçlü kurgusu sayesinde okuması kolaydır.Kronolojik bağlantılar tarihi sürece uygun geçişlerle okura sunulmustur. Üçüncü ciltle görüşmek dileğiyle.
2019 156. kitabı
Okunma: 01 Aralık 2019 01:03
15 Mayıs 1919 yani 100 yıl evvelden başlıyoruz kitabımıza. Zaman ne de çabuk geçiyor değil mi? Ben bu sefer farklı bir başlangıç yapmak istiyorum. Eğer ülkemizde sadece ‘okuduğun kadar konuşmak’ diye bir durum var olsaydı (ki keşke olsaydı) sizce ne olurdu? Ben çok düşündüm ama muallakta kaldım. Çok fazla konuşan gene mi olurdu yoksa ülkeye yıllarca süren bir sessizlik mi çökerdi? Çıkamıyorum işin içerisinden ve bu sefer de bu konuya takıldım. Kitabımızda 1919 yılından değil de Mustafa Kemal’in gençlik yılı, Selanik yaşamı üzerinden başlıyoruz. Yazarla gene anlaşamıyoruz. Gene Osmanlı sultanına demediğini bırakmıyor. Bu konuyu açıklamıştım zaten. Benim Ata’m ne kadar kötü de olsa yöneticisini sürekli yermez; ne kadar iyi de olsa sürekli de övmez. Ben böyle öğrendiğim için böyle söylüyorum. Şimdi bile büyüklerimizi sevmesek de saygı duyuyoruz. Onlara hürmeten değil, bu bizim asaletimizden. Kötü söz söylemesi çok kolay ama biz asil insanlarız. Değmiyor, dediğimiz an konu kapanıyor. Böyle de olmalı zaten. Şahsen ben böyle düşünüyorum. Kitapta sayfalar 108i gösterdiğinde gene yazarla çatışmaya giriyoruz. Bu aşağılık baş örtüsü ve rezil serpuş diyerek sadece FES’i kastetmediğini çok iyi anlıyorum çünkü. Bakıldığı zaman bunu son dönemlerde de görüyoruz. Ödül alan ve hiçbir faydalı ürün vermeyen birçok insan işte önüne gelen dini unsura saldırıyor mescit yaptırmayacağız falan diyor. İnsanlar istediği gibi ibadet edebilir bana göre, sizce de öyle değil mi? Biz kimiz de bir başkasının yaşantısına karışıyoruz? Bizim yarattığımız, hayatı ve ölümü bizim elimizde olanlar var mı? Var diyen varsa bu ayrı, ona saygı duyacağım ama herkesin kendi özgürlüğü varsa, bu düzende herkes ibadetini rahatça ve kimseyi rahatsız etmeden yapar. İstediği gibi de giyinir. Herkesin yaptığı kendini
2020 2. kitabı
Kurtuluş Savaşı'nın hikayesini en ufak ayrıntısına kadar ve mükemmel bir sıralama ile anlatan dizidir. Büyük emek ürünü bir kitap serisi olmuş. Anlatımı da o kadar kuvvetli ki, hem kitap hızlı akıyor, hem de olayların içine girip o coşku ve yerine göre de hüznü yaşıyorsunuz. Bugünlere kolay gelinmediğini anlamak için zaman ayırıp okumak gerek.
2024 13. kitabı
Okunma: 23 Şubat 2024 01:06
Kitabın adı: Kutsal İsyan 2 Yazarın adı: Hasan İzzettin Dinamo Sayfa sayısı:608 Kurtuluş savaşımızın gerçek hikayesinin anlatıldığı serinin 2. kitabı da bitti .15 Mayıs 1919 yani 105 yıl öncesinden başlıyoruz kitabımıza bu kitabımızda Mustafa Kemal Havza- Amasya güzergahını izleyerek Erzurum ve Sivas kongrelerini yapmak üzere yola çıkmıştır. Erzurum'a geldiğinde sadrazam ve nazırlar tarafından bayağı bir baskı yapılır hemen İstanbul'a dönmesi istenmektedir o ne yapar istifa eder hem de hiç gözünü kırpmadan oysa ki büyük bir aşkla bağlıdır mesleğine . Erzurum kongresi'ni yapar kararlar alınır artık Sivas'a gitmesi gerekmektedir arabalar hazırlanır ama paraları yoktur o da bulunur yola çıkılır zorlu bir yolculuktan sonra Sivas'a gelinir tarih 2 Eylül 1919'dur...
2022 160. kitabı
Okunma: 12 Kasım 2022 00:00
Dikkat spoiler içerir. Serinin oldukça güzel ikinci romanı. Atatürk'ün İstanbul'a Bandırma vapurunda binip Samsun'a yola çıkması ile başlayıp Sivas kongresine doğru yola çıkmasına kadar olan süreci anlatıyor. Burada tabi geçmişe de giderek eski olayları da anlatıyor. Rauf Orbay'ın Hamidiye zırhlısı ile düşmana karşı verdiği mücadele, Arapların onu çok sevmesi ve kömür olsun diğer yardımlar olsun yapması, başarıyla mücadele etmesi anlatılıyor. Samsun'a vardıktan sonra Atatürk'ün tehlikeye girmesi, fazla durmadan Havza'ya geçmesi, burada bir imama konuşma yaptırması, ilkinde gelmeyip ikincisinde gelen imamın halkı ateşlemesi, sonrasında zorlu yolculuklarla önce Amasya sonra da Erzurum'a yola çıkması anlatılıyor. Batı cephesinde Kuvayi Milliye oluşumunun başlaması, Damat Ferit Paşa önderliğindeki Hürriyet ve İtilaf partisi üyelerinin halkı direnmemeye davet etmesi, ancak buna rağmen Yörük Ali Efe, Çerkez Ethem gibi efelerin, yurtsever subaylar ile işbirliği yaparak direnmeye başlaması, yerli Rum halkın Yunan ordusunu tuz ve ekmekle karşılaması, Akhisar, Bergama gibi yerlerin işgal edilmesi, ancak Kuvayi Milliyenin direnmeye başlayarak bazı yerleri geri alması, bu arada Halit Paşanın şehit edilmesi ve kesik başının sergilenmesi gibi olaylar anlatılıyor. Erzurum'da ordudan istifa etmek zorunda kalan Atatürk'ün Kazım Karabekir paşa ile bir dargın bir barışık ilişkileri, ikisinin de harekatın liderliğini istemesi, zor da olsa Rauf Bey ile Atatürk'ün Erzurum delegesi olması, Ali Galip'in Atatürk'ü yakalamak istemesi, üniformasını çıkarmayan Atatürk'e delegelerin tepkisi, Bolşeviklerin başarıları sonrasında Ermeni ve Yunan ordusu ile mücadele edileceğinin neredeyse kesinleşmesi, Kazım Karabekir paşanın Atatürk'ün Ali Galip'i öldürme girişimini engellemesi, Ömer Fevzi adındaki
2023 95. kitabı
Okunma: 22 Kasım 2023 16:48
19 Mayıs 1919’dan 04 Eylül 1919’a kadar geçen süre anlatılmaktadır. Mustafa Kemal ‘in Samsun’a çıkışıyla Sivas Kongresi arasında yaşananlar, önemli karakterlerin geçmişlerine de değinilerek vurgulanmıştır. Bu ciltte özellikle dikkatimi çeken şey, Mustafa Kemal ve Kazım Karabekir arasındaki ilişkidir. Elimde zaten Kazım Karabekir’ in kitapları var. Oradan da karşılaştırmalı inceleyeceğim.

Hasan İzzettin DinamoYazar · 40 kitap
Hasan İzzettin Dinamo, Türk yazardır. 1909 yılının 1 Ocak gününde Trabzon'un Akçaabat ilçesinin Ahadanda köyünde doğdu. Ailesiyle önce İstanbul'a sonra Samsun'a yerleşti. Babası ve büyük ağabeyi I. Dünya Savaşı'nda öldü. Ankara Gazi Eğitim Enstitüsü'ndeki eğitimini tamamlayamadan ayrılan yazar, geçimini çeviriler yaparak ve özel ders vererek sağladı. Dinamo, gençliğinde bireysel şiirler yazsa da Nâzım Hikmet'in şiirleriyle tanışınca kendine toplumcu bir çizgi çizdi. Yazdığı Tren adlı şiirinde işçi haklarından bahsetmesi nedeniyle dört yıl hapis yattı. 6-7 Eylül Olayları sırasında İstanbul'da yaşanan olaylar ve meydana gelen büyük patlamalardan sorumlu tutularak hapsedildi. Nâzım'ın yanında, Sabahattin Ali, Rıfat Ilgaz ve A. Kadir gibi şairlerle birlikte çalıştı. Sekiz ciltlik Kutsal İsyan ve Savaş ve Açlar gibi önemli romanlara imza attı. 1977 yılında, Kutsal Barış adlı romanıyla, Orhan Kemal Roman Armağanı'nı kazandı. Genellikle savaş dönemini anlatan romanlarının yanında şiir kitapları ve bir de öykü kitabı bulunmaktadır. İlk şiirlerinde Rıza Tevfik, Yusuf Ziya, Orhan Seyfi'nin etkileri görülür. Servet-i Fünûn dergisinde hece vezniyle şiirler yazmıştır. Aruz ölçüsünü kullanmış olsa da yeniden heceye dönmüştür. Hapiste sayısız şiirler, romanlar, destanlar yazmıştır. 20 Haziran 1989’da İstanbul'da vefat etti.