Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Kanla Ve Ateşle Yoğrulmuş Toprakların Öyküsü

Latin Amerika Tarihi

John Charles Chasteen

Latin Amerika Tarihi Gönderileri

Latin Amerika Tarihi kitaplarını, Latin Amerika Tarihi sözleri ve alıntılarını, Latin Amerika Tarihi yazarlarını, Latin Amerika Tarihi yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
400 syf.
·
Puan vermedi
·
14 günde okudu
Eksikliğini hissettiğim bazı bilgileri bana verdi kitap. Yalnız Antik Latin Amerika tarihiyle ilgili bir şey beklemeyin. Bana ilginç gelen bilgileri aşağıda paylaşıyorum. 1983'de İngiltere, Falkland savaşında Arjantin'i yenmiş. Aztek İmparatorluğunun yönetici tabakasını Mexica denilen bir halk oluşturuyordu. Meksika adı buradan gelir. Cuzco'da yaşayanların dili Quechua idi. İspanyolların kökenine gelirsek Kastilya krallığı Aragon, Leon ve Navarre krallıkları ile birleşip İspanya'nın temelini oluşturdu. 200 yıl sonra Mağrip krallığını alarak İspanya'yı birleştirdi. Bundan önce Portekiz bağımsızlığını kazanmış. 1588'de İspanyol donanmasını İngiltere'yi istilaya kalkışmış. Brezilya, 3 yüzyıl boyunca Portekiz'in sömürgesi oldu. Peon, bağımlı işçi demekmiş:) Kolombiya'da deniyormuş bu. 1848'de Abd, Mexico City'yi işgal etti. Kaliforniya, New Mexico, Arizona, Nevada, Colorado, Utah ve Teksas'ı almışlar. Kısaca oha. 1862'de Fransa, Meksika'yı işgal edip Maximilian'ı imparator ilan etmiş. 1898'de Abd, İspanya'ya savaş ilan etmiş. Porto Riko ve Küba'ya çökmüş. Meksika'da mahkeme anayasanın 27. maddesi gereği petrol şirketlerine el koymuş işçilerin hakları verilmediği için. Che, Arjantinliymiş.
Latin Amerika Tarihi
Latin Amerika TarihiJohn Charles Chasteen · Say Yayınları · 201232 okunma
Latin Amerika kast sisteminde servetin önemini en iyi dile getiren, “Para beyazlatır” deyimidir.
Say Yayınları
Reklam
Muz Cumhuriyeti söyleminin kökeni
Muz, Karayiplerin palmiyelerle bezenmiş sahilinde yeni sömürgeciliğin sebep olduğu bir karabasandı. Birleşik Devletler muz firmaları burada 1880 ve 90'larda filizlendiler ve sonra da dünyanın ilk çokuluslu şirketlerine dönüştüler. 1900'lerin başlarında çoğu, Kosta Rika, Honduras, Guatemala, Nikaragua, Panama, Kolombiya ve Venezuela'da faaliyet gösteren imparatorluğu olan United Fruit Company'nin şemsiyesi altında bir araya geldi. Muz şirketleri ekonomik güç sahipliği yapan küçük ülkelerden çok çok üstündüler. United Fruit birçok Orta Amerika ülkesini "muz cumhuriyetine" dönüştürdü; buralarda valiler, bakanlar ve hatta başkanlar şirketin derin ceplerinden otlanmaktaydı.
Say Yayınları
Ters Akıntı-Keşiş Bartholome de la Casas
"Latin Amerika'nın sömürgeleşmesinin temelinde , fethetmek sömürmeye dayanır. Fatihler ve sömürgeciler bunu kendilerine bile itiraf etmezler. Bu nedenle başka, daha idealist amaçlar ileri sürülür. 1500'lerde Amerika'ya gelen İspanyol ve Portekizlilerin çoğu "gerçek dini" gerekirse zor kullanarak yaymanın doğru bir şey olduğuna inanıyorlardı.(...) Bartolome de la Casas seksen dokuz yaşına kadar yaşadı. 1500'ler için bu olağanüstü uzun bir süreydi. İlk başta yaptığı daha fazla Afrikalı köle getirme önerisi hâlâ onun sicilinde bir leke olarak görünse de, bu fikrinden kısa süre sonra ve tamamen vazgeçmişti. Genelde, Las Casas'ın azmi ve mücadelesi dört yüz yıldan fazla süredir Latin Amerika'daki rahip ve rahibelere esin kaynağı olmaya devam ediyor."
Sayfa 55 - Say Yayınları
Sömürge Ekonomisi
"Altın, Avrupalıların gözlerini kamaştıran ilk değerli madendi. Aztek ve Inka hazinelerinden elde edilen altınlar, kumlu nehir yataklarından kolaylıkla çıkarılabilen altınlar çarçabuk tükendi. Karayiplerdeki ilk altına hücum, İspanyol sömürgeciliğinin ilk kuşağında Arawakların ortadan kalkmasına yol açtı. Ama İspanyol Amerikası'ndaki sömürge ekonomisinin yapısını oluşturan altın değil, gümüş oldu."
Sayfa 62 - Say Yayınları
Karşılaşma
"Aztek ve İnka isimleri aslında halklar için değil, imparatorluklar için kullanılmaktadır. Aztek İmparatorluğu'nun yönetici tabakasını Mexica denilen bir halk oluşturuyordu. Mexica adı buradan gelir. Savaşçı Mexicaların büyük yanardağların gölgesindeki gölün çevresinde şaşırtıcı kentleri Tenochtitlan'ı kurarlarken bu bereketli topraklara henüz ulaşmışlardı ama Mexica'nın merkezindeki platolarda binlerce yıl gelişmiş bir uygarlığın mirasçılarıydılar. Örneğin, dünyanın en büyük piramidi olan devasa Güneş Piramidi, Mexicalıların buraya gelişlerinden çok önce inşa edilmişti."
Sayfa 24 - Say
Reklam
Kanla Ve Ateşle Yoğrulmuş Toprakların Öyküsü-Latin Amerika-Giriş
"1500'lerde İspanyol ve Portekizli sömürgeciler, madenlerinde ve tarlalarda onlar için çalışan ve evlerinde ve yataklarında da onlara hizmet eden yerli Amerikalılara ve köle Afrikalılara kendi dillerini, kendi dinlerini ve kendi sosyal kurumlarını kabul ettirdiler. Üç yüz yıl boyunca sürüp giden bu durum, iki yeni politik gücün ortaya çıkmasıyla (hiç değilse belli bir oranda) değişmeye başladı. Bunlardan birincisi liberalizm idi. Geniş bir açıdan liberalizm ABD anayasasını, hem Cumhuriyetçiler hem de Demokratlar tarafından paylaşılan temel ilkelerini içerir. Tarihsel olarak liberalizm, 1600'lerde ve 1700'lerde genellikle Fransa ve İngiltere'de benimsenen karmaşık değer ve uygulamalardır. Liberalizm gelenek yerine ilerlemeyi, inanç yerine mantığı, yerel değerler yerine evrensel değerleri ve devlet denetimi yerine serbest piyasayı öngörür. Aynı zamanda liberalizm, özel haklar tanınması yerine vatandaş eşitliğini ve tüm yönetim biçimleri yerine temsili demokrasiyi savunur. (...) İkinci politik güç olan milliyetçilik, giderek liberalizmin karşıtı oldu. Latin Amerika'da bağımsızlık mücadelesinde liberalizm ve milliyetçilik bir arada yürütüldü."
Sayfa 16 - Say Yayınları
400 syf.
10/10 puan verdi
·
26 günde okudu
Latin Amerika'nın sömürge haline gelmesi ve ardından da bağımsız olması konularını güzel ve akıcı bir dille anlatmış yazar, çevirisi de güzel, kahve çay içerken keyifle okunabilecek bilgilendirici bir eser bence, tavsiye edilir.
Latin Amerika Tarihi
Latin Amerika TarihiJohn Charles Chasteen · Say Yayınları · 201232 okunma
Latin Amerika kast sisteminde servetin önemini en iyi dile getiren, “Para beyazlatır” deyimidir.
Yirmi birinci yüzyıla girerken Avrupalılar artık yerli hamalların sırtında ya da Afrikalı kölelerin taşıdığı tahtırevanlarda seyahat etmiyorlar. Oysa her yerde zenginler daha açık renk tene, yoksullar ise daha koyu renkli tene sahipler: bu geniş kapsamlı ve maalesef geçerli genellemenin birçok istisnası varsa da gene de geçerliliğini koruyor.
49 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.