Ekim 2018
The Lucky Strike
Sıralamalar

2023 32. kitabı
Okunma: 06 Mayıs 2023 17:34
Ayrıntı Bilimkurgu Dizisinin 5. Kitabı olan Lucky Strike, Kim Stanley Robinson ile tanışma kitabım oldu. 3 bölümden oluşan kitabın çevirisi Osman Bulut’a ait. Kapak tasarımına da değinmeden edemeyeceğim. Çok beğendiğim kapağın illüstrasyonu Berat Pekmezci’ye, tasarım ise Gökçe Alper’e ait. Kim Stanley Robinson bilimkurgu türü için önemli isimlerden kabul ediliyor. Özellikle Mars Üçlemesi ile birçok ödülün sahibi olmuş. Üçlemenin ilk kitabı Kızıl Mars ismiyle basıldı. Ancak yıllardır devam kitaplarıyla ilgili bir gelişme yok. Lucky Strike 1945 yılında ABD’nin Hiroşima ve Nagazaki şehirlerine gerçekleştirdiği nükleer saldırıyı anlatan alternatif tarih kitabı. Saldırıyı düzenleyen ekipte yer alan Frank January isimli bir karakter üzerinden askerlerin ruh halini bizlere aktarıyor. İkinci kısım, verilen farklı kararlar sonucunda hangi durumlar oluşabilirdi? Sorusuna cevap arıyor. Üçüncü kısım yazarla yapılan söyleşiye ayrılmış. Alternatif tarih türünü seven biri olarak kitabı beğendim.
2021 49. kitabı
Okunma: 23 Aralık 2021 17:25
Hüzünlendiren bir alternatif tarih öyküsü. Binlerce masum hayatın katili olma düşüncesinin ağırlığını metnin cümlelerine ustaca yerleştirmiş Robinson. Keşke daha çok kitabı Türkçeye çevrilse.
2019 18. kitabı
Atom bombası Hiroşima’nın merkezine değil de daha uzağa atılsaydı ne olurdu? Güzel soruya on numara cevap hem de kuantum penceresinden, değişik bakış açısıyla ilginç saptamalar. Kitabın sonunda yazarla yapılan bir söyleşi de var, çok güzel kitap, bence okunmalı #kimstanleyrobinson #luckystrike
2019 2. kitabı
Ayrıntı Bilimkurgu kitaplarından okuduğum 5. ve şimdilik son kitap oldu. Serideki diğer kitaplara göre daha çok beğendiğim bir eser oldu. Böyle alternatif tarih okumak hoşuma gidiyor. 11.22.63 dizisini izledikten sonra bu türü daha çok sevmeye başladım. Lucky Strike kitabı 2 öykü ve yazarla yapılan bir söyleşiden oluşuyor. Birinci öykü Yüzbaşı Frank January'nin atom bombasını engellemek için yaptığı işlemler, ikinci öykü peki bunlar değil de şunlar olsa neler olurdu gibi alternatif olaylar anlatılıyordu. Bu kısmı çok beğendim. Yazarla yapılan söyleşi diğer kitaplardan daha farklı geldi bana. Yazar biraz egosit sanırım. Cevapları bana öyle geldi. Ayrıca söyleşide Red Mars serisinin AMC kanalında TV dizisi olabilme ihtimali varmış. Pek olumlu düşünmüyorum ama. Çünkü söyleşide Obama dönemi filan bahsedildi. Sanırım en az 2 yıllık bir söyleşi. Genel anlamda eseri çok beğendim. Kısa sürede okunabilir ama düşündürdüğü olaylar çok fazla.
2018 82. kitabı
Okunma: 12 Kasım 2018 20:07
Hiroşimaya atılan atom bombasının farklı bir kuantum evrenindeki alternatif kısa hikayesi. Belki de asıl sorgulanması gereken yönleriyle. Hikaye bitiminde farklı alternatif evren olasılıkları ve bir ropörtaj da cabası.
2024 17. kitabı
Okunma: 05 Nisan 2024 03:05
Lucky Strike Uzun zamandır bilimkurgu temalı kitaplardan okumuyordum. Okuduğumda ise İthaki yayınlarının bilimkurgu serisini takip ediyordum, bu kitapla tanışmamız biraz rastlantı sonucu oldu çünkü okuyan çok fazla kişi görmedim, kapağını görünce direk okumaya karar verdim. ( Kapak tasarımlarının önemi.) Yazar, Mars Üçlemesi adında bir serisiyle tanınıyormuş ama ben o kitaplarını da duymamıştım. Benim için bu kitap tanışma kitabı oldu. Kitapta, Hiroşima ve Nagazaki şehirlerine atılan atom bombasının farklı bir versiyonu anlatılmış. Kitap üç bölümden oluşuyor, ilk bölümde January isimli bir karakterin saldırı ekibine nasıl girdiğini ve ruh halini okuyoruz. Saldırı grubunun ruh halinin, içindeki gelgitlerinin bize güzel aktarıldığını düşünüyorum. İkinci bölümde ise bazı parametreler farklı olsaydı nasıl olurdu gibi alternatif seçenekler anlatılmış. Örnek vermek gerekirse, hava bulutlu olsaydı, başka bir adaya atılsaydı yada başka bir yol bulunsaydı gibi örneklerin içi doldurularak bize alternatif sonlar hazırlanmış. (Benim en sevdiğim kısım bu kısım oldu.) Üçüncü bölümde ise tamamen yazara ayrılmış, yazarla sohbet havasında bir söyleşi gerçekleştirilmiş. Açıkçası bu tarz bir kitap daha önce okumadığım için bana değişik geldi. O sebeple beğendim yada beğenmedim diyemiyorum. Sadece alternatif tarih fikri hoşuma gitti, zaten kısacık bir kitap belki şans vermek istersiniz. İyi okumalar. #nuriyeokuyor #luckystrike #kimstanleyrobinson #osmanbulut #ayrintiyayinlari #bilimkurgu #atombombasi #nagazaki #hirosima #savas #edebiyat #roman #hugoedebiyatodulu #nebulaedebiyatodulu #worldfantasyodulu #locusodulu #johnwcampbellodulu #kitap #kitapalisverisi #shopier #nisan
2024 Okumalarım
2022 17. kitabı
Okunma: 09 Şubat 2022 00:00
Kitap alternatif bir kurguya sahip olan bir bilim kurgu kitabı ince olmasına rağmen gayet çarpıcıydı. Sadece akıcılıktan ve karakterleri yeterli tanıyamadığımızdan dolayı kırdım. Daha kalın bir kitap olsa çok daha zevkle okurduk diye düşünüyorum. Ama bu haliyle de 2.dünya savaşının alternatif bir kurgusu olarak çok başarılı buldum.

Kim Stanley RobinsonYazar · 5 kitap
Amerikalı yazar Kim Stanley Robinson 1952’de doğdu. Lisans eğitimini San Diego Üniversitesi’nde, yüksek lisansını Boston Üniversitesi’nde edebiyat üzerine yaptı. Eserlerinde sıklıkla doğal felaketleri işleyen, çevreci bir bilimkurgu geleneğinin önde gelen temsilcilerinden biri olan Kim Stanley Robinson 2008 yılında Time dergisi tarafından “Hero of the Environment” seçilmiştir. İlk romanı The Wild Shore ile kariyerine başlayan Robinson, bugüne dek 18 roman yayımlamıştır. Kariyeri boyunca çeşitli eserleriyle Hugo, Locus, Nebula ve World Fantasy ödüllerine layık görülmüştür. En önemli eserleri Kızıl Mars, Yeşil Mars ve Mavi Mars’tan oluşan Mars Üçlemesi’dir. 2016 yılında, “insanlığın uzay keşfini teşvik etmek adına bilimkurgu veya teknik yazılara üstün katkıları” dolayısıyla Robert E. Heinlein Ödülü’ne layık görülmüştür.