Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Velazquez ve Estetik Modernizm

Manet

Michel Foucault

Manet Sözleri ve Alıntıları

Manet sözleri ve alıntılarını, Manet kitap alıntılarını, Manet en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Manet'nin eseri konusunda Michel Foucault, Georges Bataille ve Michael Fried'in hemfikir olduğu şeyi bir cümlede anlatmak gerekseydi, şöyle söylemek icap ederdi: Üçü de Manet'nin eserinde kendisini neyse o olarak sunan bir resim görür. Resim sanatına doğayı taklit -dolayısıyla da doğayı gösterme- görevinin verildiği, mimesis dayatmasıyla geçen yüzyılların ardından Manet'nin eseri yeni bir dönem baş­latır: resmin gösterilmesinin söz konusu olduğu bir dönem.
Michel Foucault, Manet'nin Sanatı ve, Modernizm Üzerine, CAROLE TALON-HUGON, DAVID MARIEKitabı okudu
Las Meninas/ Velázquez
Biz bir tabloya bakıyoruzdur, o tablodaki ressam da bize. Bildiğiniz yüz yüze bakmaktan, göz göze gelmekten, karşılaşıp üst üste binen bakışlardan baş­ka bir şey yoktur. Yine de bu incecik karşılıklı görünürlük çizgisi, belirsizlikler, değiş-tokuşlar ve sıynlmalardan olu­şan kocaman bir ağ taşır içinde. Modelinin bulunduğu yerdeysek, ressam gözlerini bize dikmiştir. Ama biz seyirciler fazlalığız aslında. Bu bakışlar altında kendimize bir yer bulmuş olsak da aynı bakış bizi kovar, bizden önce her zaman orada olan şeyi geçirir yerimize: modeli.
Reklam
Manet tablonun bir bakıma normatif bir mekan olmayışını, temsiliyle bizi sabitleyen veya seyirciye "bir tek şuradan bakılır" denebilecek sabit bir nokta tayin eden bir mekan olmama özelliğini devreye sokmuş; tablo, karşısında yer değiştirebileceğimiz bir mekan olarak görünüyor: Seyirci tablo karşısında hareketli, gerçek ışık tabloya var gücüyle vuruyor, dikeyler ve yataylar sürekli tekrarlanıyor, derinlik silinmiş, alın size bütün gerçeğiyle, maddesiyle, bir bakıma fiziğiyle bir tuval ki temsil içinde işte bütün bu özellikleriyle görünüyor ve oynuyor. Manet temsili olmayan resmi icat etmedi hiç şüphesiz, çünkü Manet'de her şey temsilidir, ama temsilde tuvalin temel maddi öğeleriyle oynadı durdu, dolayısıyla -hadi şöyle diyeyim- nesne-tabloyu, nesne-resmi keşfetmekteydi ve bu da günün birinde temsilin kendisinden kurtulmamız için ve mekanın kendi basit ve saf özellikleriyle, bizzat maddi özellikleriyle oynaması için temel koşuldu
Manet'nin resmini, anlamdan kurtulmuş bir şiddet mesken tutmuştur. Dili artık sessizlikten başka bir şey değildir. Her türlü öykülemenin berisinde, "mevcudiyetin 'kutsal korkusu"'nu yerleştirir ve yeniden kurar.
Michel Foucault, Manet'nin Sanatı ve Modernizm Üzerine CAROLE TALON-HUGON DAVID MARIEKitabı okudu
Foucault: Manet veya Resmedilenin Düzanlamlılığı
Foucault'nun Manet okuması, on üç tablonun incelenmesiyle sınırlı çok daha kısıtlı bir çerçevede sunulur. Bu inceleme, ressamın eserlerinin küçük bir bölümüyle ilgilenmekle kalmaz, onu da sadece formalist sanat bakış açısından ele alır. Bataille şiirsel, duyumsal (esthesique) ve sanatsal olanı birbirine katarken, Foucault bir düzine kadar tuvale yalnızca form yönünden bakar; ancak bu forma dayalı karakteristik özelliklerin incelemesini, yarattıkları etkiyle tamamlamak istediği zaman duyumsala geçer.
Fried: Manet veya Aldatıcı Davet
Fried'in Manet üzerine yazısının bir dipnotunda zikretti­ ği Meyer Schapiro'nun belirttiği gibi, yandan görülen yüz "o"dur; cepheden görülense "sen" Ama "sen"in ancak bir "ben" sayesinde, yani bir "ben" için anlamı vardır.
Reklam
"Ondaki her şey güzellik karşısında kayıtsızlığa meyleder." Leonardo'nun öngördüğü gibi "eylemin gerektirdiği hayranlığı, saygıyı, acı­yı, kuşkuyu, korkuyu, sevinci" dile getiren mimikleri, jestleri ve tavırları resmetmekten uzak olan Manet'deki yüz ve bedenler ölgündür. Bu sessizlik ilkesine uymayan ancak bir iki ender istisna vardır.
Michel Foucault, Manet'nin Sanatı ve Modernizm Üzerine CAROLE TALON-HUGON DAVID MARIEKitabı okudu
Entelektüelleş(tir)me gerçekten de sanatın yıkıcı gücünün bir kısmını almıştır. iktidara, söyleme, teamüllerin diktasına tabi olan sanat aruk "esrime"ye, "kutsal"a, "hükümranlık"a götüren en kestirme yol değildir - bunların hepsi, bilginin ötekisinin ifadesini bulduğu sözcüklerdir. Manet'yle birlikte sanat anlamsıza erişir.
Michel Foucault, Manet'nin Sanatı ve Modernizm Üzerine CAROLE TALON-HUGON DAVID MARIEKitabı okudu
Peki ama resim nedir? Kendisini neyse o olarak sunan bir resim ifadesi birkaç şekilde anlaşılabilir. Foucault, Fried ve Bataille'da aynı anlama bürünmediğine şüphe yok. Baştan söyleyelim: Foucault'ya göre bu, iki boyutlu bir maddi ger­çekliktir; Bataille'a göre, görünürün sanatıdır; Fried'e göreyse, kendini göstermeye matuf bir şeydir.
Michel Foucault, Manet'nin Sanatı ve Modernizm Üzerine CAROLE TALON-HUGON DAVID MARIEKitabı okudu
Fried: Manet veya Aldatıcı Davet
Manet resimlerindeki kişilerin içi boştur, içsellikleri yoktur, bu kişiler geçirimsizdir, hiçbir alışverişte bulunamazlar. Bu kişilerin "içine saman doldurulmuş" olduğunu düşünenler vardır.
Sayfa 97 - İletişim YayınlarıKitabı okudu
40 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.