Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Mantığa Giriş / Kitabu'ş-Şifa

İbn-i Sina

Mantığa Giriş / Kitabu'ş-Şifa Sözleri ve Alıntıları

Mantığa Giriş / Kitabu'ş-Şifa sözleri ve alıntılarını, Mantığa Giriş / Kitabu'ş-Şifa kitap alıntılarını, Mantığa Giriş / Kitabu'ş-Şifa en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
"Teorik felsefede amaç, gerçeği bilmektir. Pratik felsefede amaç ise iyiyi bilmektir"
Teorik felsefede amaç, gerçeği bilmektir. Pratik felsefede amaç ise iyiyi bilmektir.
Sayfa 6 - felsevuf.comKitabı okudu
Reklam
Dünya, aklı olup dini olmayan insanlarla, dini olup aklı olmayan insanlar olarak ayrılmıştır.
insan, cevher olmaya, uzunluk, genişlik ve derinliğin varsayıldığı boyutlarda uzanıma sahip olmaya, bunlarla birlikte nefis sahibi olmaya ve nefsinin de beslenen, duyumsayan ve iradeyle hareket eden bir nefis olmasına muhtaçtır.
Sayfa 10 - epub — el-madhal 7 | tekil ve bileşik lafzın tarifi tümel ve tekilin, zati arazinin tarifi 'o nedir?' sorusunun cevabında söylenen ve söylenmeyenKitabı okudu
...tekil lafzın parçası delalet etse bile o, tekil lafzının parçası olduğu zaman değil, kendi başına bir lafız olduğu zaman delalet eder. fakat tekilin parçası olduğunda, kesinlikle bir anlama delalet etmez.
Sayfa 9 - epub — el-madhal 6 | tekil ve bileşik lafzın tarifi tümel ve tekilin, zati arazinin tarifi 'o nedir?' sorusunun cevabında söylenen ve söylenmeyen.Kitabı okudu
..."mantığın konusu, anlamlara delalet etmesi bakımından lafızları incelemektir; mantıkçının sanatı, anlamlara delalet etmesi bakımından lafızlar hakkında konuşmaktır” diyenin sözünde hayır yoktur.
Sayfa 8 - epub — el-madhal 5 | mantığın konusu.Kitabı okudu
Reklam
insan, canlı olması nedeniyle neyse o olmaz. aksi halde canlılık, insanlığı meydana getirirdi. evet, insanın neyse o olması için canlılığa ihtiyaç vardır. fakat bir şeyin o şey olması için gerek duyulan her şeyin tek başına meydana gelmesi, şeyin, o şey olarak meydana gelmesini sağlamaz. durum böyle olunca ne tek başına 'bir şeyin başkalarıyla ortak zatîsi' ne de tek başına 'onun kendisine özgü zatîsi' o şeyin mahiyetidir; aksine mahiyetinin bir parçasıdır.
Sayfa 10 - epub — el-madhal 10 | insanların 'mahiyete delalet eden' hakkında söylediklerinin eleştirisi.Kitabı okudu
Tanrı cevher midir?
"Kendi başına var olan ve bir konuda bulunmayan” şeklindeki cevher tanımının akla getireceği, “Tanrı da böyle olduğuna göre O da cevher midir?” sorusuna karşılık Fârâbî’nin aksine İbn Sînâ’nın cevabı olumsuzdur. "Çünkü cevher mantık sahasında yukarıdaki gibi tanımlanırken belli bir cins veya tür olarak kavranmakta ve mahiyet-vücûd (öz-var oluş) ayırımı yapılabilecek varlıklar için kullanılmaktadır. Halbuki Tanrı’nın ne varlığında ayrı bir mahiyeti, ne tanımı, ne cinsi veya türü vardır. Aslında Fârâbî’nin de karşı çıkmayacağı bu aklî gerekçeler sebebiyle İbn Sînâ Tanrı’ya bu anlamda cevher denilemeyeceğini belirtmektedir".
Sayfa 350
nitekim utanma, ağlama, haset, yazma kabiliyeti ve öğrenebilme gibi diğer özellikler de düşünen nefis şeyin maddesine bitiştiğinde şeye ilişir. bunların herhangi biri meydana geldiğinde şeyde düşünen nefis meydana gelmez. öyleyse düşünen nefsin meydana gelişi, bunlardan öncedir ve insanlığın meydana gelişi de düşünen nefisle tamamlanır.
Sayfa 10 - epub — el-madhal 7 | tekil ve bileşik lafzın tarifi tümel ve tekilin, zati arazinin tarifi 'o nedir?' sorusunun cevabında söylenen ve söylenmeyen.Kitabı okudu
tikel lafızlar sonlu olsalar bile tikel olmaları bakımından bunlar hakkındaki bilgimiz, yeri gelince öğreneceğin üzere, bize felsefi bir yetkinlik vermez veya bizi felsefi bir gayeye ulaştırmaz. bilakis lafızlar meselesinde bizi ilgilendiren tümel lafızların bilgisidir.
Sayfa 9 - epub — el-madhal 6 | tekil ve bileşik lafzın tarifi tümel ve tekilin, zati arazinin tarifi 'o nedir?' sorusunun cevabında söylenen ve söylenmeyen.Kitabı okudu
41 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.