Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Mantığa Giriş / Kitabu'ş-Şifa

İbn-i Sina

Mantığa Giriş / Kitabu'ş-Şifa Sözleri ve Alıntıları

Mantığa Giriş / Kitabu'ş-Şifa sözleri ve alıntılarını, Mantığa Giriş / Kitabu'ş-Şifa kitap alıntılarını, Mantığa Giriş / Kitabu'ş-Şifa en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
" Lafızlar, konuşanın iradesiyle delalet ederler. " Lafız: sözcük, söz
Sayfa 57 - Litera Yayıncılık
Dünya, aklı olup dini olmayan adamlarla, dini olup aklı olmayan insanlar olarak ayrılmıştır.
Reklam
" Ferdin varlığının hakikati, insanlıkla gerçekleşir. "
Sayfa 63 - Litera Yayıncılık
Dünya, aklı olup dini olmayan adamlarla, dini olup aklı olmayan insanlar olarak ayrılmıştır
" Zâtî, zâtîsi olduğu şey için arazî olmaz. " (Araz: Devamlılığı ve kalıcılığı olmayan, ken­di başına bir varlığı bulunmayan ve var olmak için dayanacak bir cevhere muhtaç olan şey demektir. Metafizikte, öz (essence) karşıtı ola­rak kullanılır.)
Sayfa 93 - Litera Yayıncılık
Reklam
''Teorik felsefede amaç, gerçeği bilmektir. Pratik felsefede amaç ise iyiyi bilmektir.''
İnsanın, akıl sahibi olması yönünden yetkinleşmesi, yerinde açıklanacağı üzere, gerçeği (hak) gerçek olduğu için ve iyiyi de onunla amel etmek ve onu elde etmek için bilmesindedir. İnsan ilk fıtratı ve apaçık bilgilerinin (bedihi) ise tek başlarına bu yetkinliğe yardımları azdır. Yetkinliğe ulaşma yolunda insanın elde ettiği şeylerin çoğu, çaba gerektiren bir kazanımla elde edilmektedir. Bu kazanım bilinmeyenin kazanılmasıdır. Bilinmeyeni kazandıran şey ise bilinendir. Durum böyle olunca insanın öncelikle bilinenden bilinmeyeni nasıl elde edeceğim, bilinenlerin, bilinmeyenin bilgisini vermeleri için kendinde durumu ve düzenlenişinin nasıl olacağını bilmesi gerekmiştir. Yani bilinenler, zihinde zorunlu bir düzene girdilderinde ve o bilinenlerin sureti söz konusu zorunlu düzende karar kıldığında zihin onlardan, bilmeyi amaçladığı bilinmeyene geçerek onu bilecektir.
Sayfa 10 - Litera yayıncılıkKitabı okudu
- " (…) Deriz ki: Felsefenin gayesi, insanın bilme gücü ölçüsünce bütün şeylerin hakikatlerine vakıf olmasıdır. Var olan şeyler ise ya varlığı bizim seçme ve fiilimizle olmayan mevcut şeylerdir ya da varlığı bizim seçme ve fiilimizle olan şeylerdir..."
[10] 5. Litera Yayınları
Reklam
"Teorik felsefede amaç, gerçeği bilmektir. Pratik felsefede amaç ise iyiyi bilmektir"
Teorik felsefede amaç, gerçeği bilmektir. Pratik felsefede amaç ise iyiyi bilmektir.
Sayfa 6 - felsevuf.comKitabı okudu
insan, cevher olmaya, uzunluk, genişlik ve derinliğin varsayıldığı boyutlarda uzanıma sahip olmaya, bunlarla birlikte nefis sahibi olmaya ve nefsinin de beslenen, duyumsayan ve iradeyle hareket eden bir nefis olmasına muhtaçtır.
Sayfa 10 - epub — el-madhal 7 | tekil ve bileşik lafzın tarifi tümel ve tekilin, zati arazinin tarifi 'o nedir?' sorusunun cevabında söylenen ve söylenmeyenKitabı okudu
Dünya, aklı olup dini olmayan insanlarla, dini olup aklı olmayan insanlar olarak ayrılmıştır.
...tekil lafzın parçası delalet etse bile o, tekil lafzının parçası olduğu zaman değil, kendi başına bir lafız olduğu zaman delalet eder. fakat tekilin parçası olduğunda, kesinlikle bir anlama delalet etmez.
Sayfa 9 - epub — el-madhal 6 | tekil ve bileşik lafzın tarifi tümel ve tekilin, zati arazinin tarifi 'o nedir?' sorusunun cevabında söylenen ve söylenmeyen.Kitabı okudu
41 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.