Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Russell'ın Wittgenstein'dan Öğrendiği Belli Fikirleri Anlatan Sekiz Ders

Mantıksal Atomculuk Felsefesi

Bertrand Russell

Mantıksal Atomculuk Felsefesi Sözleri ve Alıntıları

Mantıksal Atomculuk Felsefesi sözleri ve alıntılarını, Mantıksal Atomculuk Felsefesi kitap alıntılarını, Mantıksal Atomculuk Felsefesi en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Her şey bir dereceye kadar belirsizdir, siz bunu kesinleştirmeye çalışmadıkça fark etmezsiniz.
Kusursuz güvenlik arzusu her zaman düşmekte olduğumuz tuzaklardan biridir ve her şeyde olduğu gibi bilgi alanında da savunulmaz bir durumdur.
Reklam
Bana sorarsanız, felsefi dilbilgisinin önemi genelde düşünüldüğünden çok daha büyüktür. Bence pratik olarak, bütün geleneksel metafizik, kötü dilbilgisinden ötürü hatalarla doludur ve metafiziğin hemen hemen tüm geleneksel sorunları ve geleneksel sonuçları -varsayılan sonuçları- önceki derslerde göstermiş olduğumuz ve felsefi dilbilgisi dediğimiz şeydeki ayrımların türlerini belirleyememekten dolayıdır.
Sayfa 144Kitabı okudu
"Felsefenin amacı ifade etmeye değmeyecek kadar basit bir şeyle başlamak ve kimse­nin inanmayacağı derecede paradoksal bir şeyle bitirmektir."
Sayfa 59 - Alfa BilimKitabı okudu
"Mantıksal açıdan kusursuz bir dilde, her bir yalın nesne için sadece tek bir kelime olurdu ve yalın olmayan her şey, her yalın unsur için tek kelime şeklinde olan, yalın şeylerin kelimelerinden türetilerek kelimelerin birleşimiyle ifade edilirdi. Bu tür bir dil, tamamen analitik olacaktır ve öne sürülen ve reddedilen olguların mantıksal yapısını bir bakışta gösterecektir. Principia Mathematica'da ortaya ko­nan dilin, böyle bir dil olması hedeflenmiştir. Bu dil, sadece söz dizimi kuralları olan, söz dağarcığı ya da başka bir şeyi olmayan bir dildir."
Sayfa 62 - Alfa BilimKitabı okudu
Bir dilin kelimelerini, dilbilgisini ve söz dizimi kurallarını bildiğinizde, daha önce hiç görmemiş olsanız bile bu dildeki bir önermeyi anlayabilirsiniz.
Reklam
"Her şey bir dereceye kadar belirsizdir, siz bunu kesinleştirmeye çalış­madıkça fark etmezsiniz ve her kesin şey normalde olduğu­nu düşündüğünüzden o kadar uzaktadır ki, bir an bile ne düşündüğümüzü söylediğimizde gerçekten kastettiğimiz şeyin o olduğunu varsayamazsınız."
Sayfa 44 - Alfa BilimKitabı okudu
. Kesin sorularla başlıyormuş gibi yapmıyorum. Kesin bir şeyle başlayabileceğinizi sanmıyorum. İlerlerken mümkün olduğunca kesinlik elde etmelisiniz. ...
Birkaç kelime içeren bir cümlede, bu kelimelerin her biri bir semboldür ve bu yüzden bunlardan oluşan cümle de bu bağlamda karmaşıktır. Sembolizm kuramında felsefenin büyük ölçüde önemi vardır; bu önemin ölçüsü üzerinde birçok kez düşündüm. Bana göre bu önem tamamen olumsuz anlamdadır, eş deyişle,  eğer sembollerin açıkça bilincinde değilseniz, bu önem şu  olguda yatar; eğer sembolün sembolize ettiği şey ile sembolün ilişkisinin açıkça farkında değilseniz, sadece sembole  ait olan şeyin niteliklerine katkıda bulunursunuz. Bu özellikle felsefi mantık gibi çok soyut çalışmalarda yaşanması  muhtemel bir durumdur, çünkü üzerinde düşünmeniz gereken konu o kadar aşın zor ve anlaşılmazdır ki, bunun üzerinde düşünmeye kalkışan herhangi bir kişi, bunu sizin altı  ay içinde belki bir defa, dakikanın yarısı kadar bile düşünmediğinizi bilir. Zamanın geri kalanında sembolleri düşünürsünüz, çünkü bunlar esnektir, fakat düşünmeniz gereken  şey korkunç derecede zordur ve kişi çoğunlukla bunu düşünmeyi beceremez. Gerçekten iyi bir filozof, altı ay içinde  bir dakika da olsa, bir kere bu mesele üzerine düşünen kişidir. Kötü filozoflar bunu asla beceremez.
Basit şeylerin kaosu :
. Felsefenin amacı, ifade etmeye değmeyecek kadar basit bir şeyle başlamak ve kimsenin inanmayacağı kadar paradoksal bir şeyle bitirmektir. ...
12 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.