Marksist Estetik

İsmail Tunalı

2024 12. kitabı
Okunma: 18 Mayıs 2024 22:14
Marksist felsefenin temelini Hegelci diyalektik oluşturur. Bu diyalektikte tez, antitez ve sentez oluşur. Tarihsel tez onun antitezini oluşturur ve karşısında bir sentez türeyerek değişken sistem süregider. Marksist felsefede insan biyolojik bir varlıktan ve süreçten çok tarihsel bir varlıktır. Marksizm insanı daha çok tarihsel yönüyle ve sınıf çatışmasıyla ele alır. Marksist estetik, sanatın süjesi olarak objenin arz-ı endam etme sürecinde bunun burjuva tasallutu altında hegemonyasını eleştirir. Marksizme göre insan bireysel bir canlıdan çok toplumsal yönüyle daha fazla dikkat çeker, insan toplumsaldır, topluma aittir. İnsan her haliyle bir iş ve çalışma unsurudur. Marksist estetik sanatın burjuva kültürüne ait olmasına karşın toplumsal gerçekliği esas alan bir sanat anlayışını önermektedir. Sanatı toplumsal gerçeklik paydasında doğanın ruhunun uygun bir biçimde soyutlanmasını öne sürmektedir.
Marksist Estetikİsmail Tunalı · Fol Kitap · 201920 okunma

İsmail TunalıYazar · 12 kitap
Prof. Dr. İsmail Tunalı, 1923'te Silistre'de (Romanya) doğdu. İstanbul Üniversitesi Felsefe Bölümü'nü bitirdi. Viyana Üniversitesi'nde felsefe, psikoloji, sanat tarihi doktorası yaptı ve felsefe profesörü oldu. Erzurum Ata-türk Üniversitesi'nin kuruluşunda (1959-1962) öğretim üyesi olarak görev aldı. Gayri Menkul Eski Eserler ve Anıtlar Yüksek Kurulu Üyeliği (1963-1974) yaptı. 1966'da Tübingen Üniversitesi'nde bir sömerstr çalıştı ve konferanslar verdi. 1978-1984 yıllarında Viyana Üniversitesi'nde felsefe ve estetik dersleri ver-di. 1984'te Konstanz Üniversitesi'nde Aristoteles ve Wittgenstein hakkında seminerler düzenledi. Ardından Mimar Sinan Güzel Sa-natlar Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürlüğü görevini yürüttü (1987-1988). 1989 yılında İstanbul Üniversitesi Felsefe Bölümü Başkanlığı'ndan emekli oldu ve aynı üniversitede Avrupa Topluluğu Sosyokültürel Bölümü'nde öğretim üyeliğine atandı. Prof. Tunalı, halen Maltepe, Mimar Sinan ve Yeditepe üniversitelerinde öğretim üyeliği görevini sürdürmektedir.