Marksist Liberal

Mehmet Altan
8/10
13 Kişi
41
Okunma
11
Beğeni
1.060
Görüntülenme
Sanayileşme dönemi bitiyor... Ulus-devlet dönüşüyor... Sosyolojik yapı değişiyor... Marksizm ve liberalizm çatışırken, şimdi benzerlikleri öne çıkmakta. Marksizm'de hümanizma var... Liberalizm'de bireyin üstünlüğü. İkisi de mümkün olduğunca "az devlet" peşinde. Bu yeniçağ aynı zamanda yeni bir sentez çağı. Marksizm ile liberalizmi evlendirecek bir çağ. Bu kitap yaşamın akışındaki değişim ve dönüşümü Marksist bir yöntemle ele alan ve piyasa ekonomisini de zenginleşmenin tek gerçek reçetesi olarak kabul eden bir anlayışın ürünü. Hayata bakarken Marksist... Ekonomiye bakarken Liberal... Yaşamı kavramaya çabalarken de Marksist-Liberal... (Tanıtım Yazısından)
224 sayfa
Reklam

Yorumlar ve İncelemeler

224 syf.
7/10 puan verdi
·
Beğendi
·
8 günde okudu
Mehmet Altanın bu kitabı babamın kitaplarının arasında bulduğum bir kitaptı.. Marksizm size diyalektik materyalizmin ne olduğunu anlatır aslında.. Hayatı anlamak yorumlamak ve değerlendirmek açısından perspektif sunar , hiç perspektifi olmayan yada donanmamış kafalar için çok ileridir bu bakış açısı... hem marksist olup hem de liberal olma söylemi ise kitaba adını vermiş... Marksizmi yeni dünyaya entegre eden bir bakış açısıyla liberalizme eklemliyor... İkinci cumhuriyetçilik gibi... Oysa emeğin ve sermaye'nin çelişkisi, doğanın hunharca acımasızca katledilmesi, gelir dağılımındaki adaletsizlikler, insanların insanca ve hakkıyla yaşaması gibi argümanlarda liberalizm kadük kalmıyor mu ? Serbest müteşşebise yatırım yap diyeceksin o da gelecek senin doğanın içine tükürecek.. Liberal düşünce ne diyecek buna ne diyor ? mesele budur..
Marksist Liberal
Marksist LiberalMehmet Altan · Hemen Kitap · 200741 okunma

Yazar Hakkında

Mehmet Altan
Mehmet AltanYazar · 36 kitap
Mehmet Hasan Altan (d. Ocak 1953, Ankara) Türk gazeteci, yazar ve akademisyen.rnrnÇetin Altanın oğlu ve Ahmet Altanın kardeşidir. İlk, orta ve yüksek öğrenimini İstanbulda yaptı. Yüksek öğrenimi sırasında özel sektörde ve Türk Haberler Ajansında görev yaptı. 1979 yılında doktora yapmak için Fransaya gitti. Paris I. Pantheon Sorbonne Üniversitesinde, Türkiye-İMF ilişkilerini inceleyen çalışmasıyla 1980 yılında uzman, Türkiyenin ABD ve SSCB ile ilişkilerini inceleyen teziyle de iktisat doktoru oldu. Doktora eğitimi sırasında çeşitli gazetelerde çalıştı, Cumhuriyet Gazetesinin Paris muhabiri olarak görev yaptı. 1984 yılında Türkiyeye dönen Altanın 1985 yılında, Paristeyken yazdığı denemeleri Kanatlı Karınca adlı kitapta topladı. Akademi Kitabevi Deneme Ödülünü alan bu kitaptan sonra, tezinden esinlenerek yazdığı Süperler ve Türkiye adlı bilimsel çalışması yayımlandı. Celaleddin Adlinin kızı Ümit ile evlidir.rnrnAltanın, Türkiyedeki "devlet" kavramını irdelemeyi amaçladığı Markstan Sevgilerle adlı kitabının yanında, askeri darbelerin ekonomik nedenlerini incelediği "Darbelerin Ekonomisi" ve Türkiyeden yeryüzüne bakmaya çalıştığı edebi yazılarını içeren "Matadorun Ölümü" adlı kitapları da bulunmaktadır. Altan aynı zamanda ikinci cumhuriyetçiliğin fikir babasıdır. Halen İstanbul Üniversitesi İktisat Politikaları Ana Bilim Dalı profesörüdür.
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.