Marksizm Üzerine Dört Ders

Paul M. Sweezy

Marksizm Üzerine Dört Ders Sözleri ve Alıntıları

Marksizm Üzerine Dört Ders sözleri ve alıntılarını, Marksizm Üzerine Dört Ders kitap alıntılarını, Marksizm Üzerine Dört Ders en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Bir bütün olarak değerlendirildiğinde kapitalizm genişlemek zorundadır: Bunun alternatifi bazı liberal reformcuların inanmak istedikleri gibi sıfır büyüme değil, sancılı bir daralma ve derinleşen bir krizdir.
...artık değerin yaratılması, doğrudan üretim sürecinin maksadıdır... Mevcut artık emek metalarda maddileşir maddileşmez, artık değer üretilmiş olur. ...Şimdi sıra üretimin ikinci perdesine gelir. Metalar kitlesinin tamamı... satılmalıdır. Eğer bu yapılmazsa ya da ancak kısmen yapılırsa ya da ancak üretim fiyatlarının (yani tadil edilmiş değerlerin} altında kalan fiyatlarla yapılırsa, emekçi yine sömürülmüş olur ama sömürülmesi kapitalist için tam olarak gerçekleşmiş olmaz. Kapitaliste hiçbir artık değer getirmeyebilir ve hatta sermayesini kısmen ya da tamamen kaybetmesiyle sonuçlanabilir. Doğrudan sömürünün koşulları ile artık değerin gerçekleşme koşulları özdeş değillerdir. Yalnız yer ve zaman bakımından değil, mantıksal olarak da birbirinden farklıdırlar. İlki sadece toplumun üretim gücüyle sınırlanırken, ikincisi ise çeşitli üretim kolları arasındaki orantılı ilişkilerle ve toplumun tüketim gücüyle sınırlıdır. Bu son sözü edilen gücü, mutlak üretim gücü ya da mutlak tüketim gücü değil, halkın büyük bir kesiminin tüketimini az çok dar sınırlar içerisinde değişen asgari bir düzeye düşüren, karşıtlık içeren bölüşüm koşullarına dayanan tüketim gücü belirler. Birikim yapma eğilimi, sermayenin doymak bilmez genişleme hırsı ve artık değerin genişletilmiş bir ölçekçe üretilmesi, tüketim gücünü daha da sınırlandırır.
Sayfa 54 - (Kapital, III. cilt, haz. Kerr, 15. bölüm, 1. kısım, s. 286).Kitabı okudu
Reklam
Her şey hem kendisidir, hem de değildir, çünkü her şey akar, sürekli değişir, sürekli olarak oluşur ve yok olur.
Mao Zedung
İnsanlık kendi haline bırakıldığında ille de kapitalizmi yeniden kuracak değildir... Ancak eşitsizliği yeniden kuracaktır. Yeni sınıflar yaratmaya eğilimli kuvvetler güçlüdür.
Marx "insan ırkına yapılmış ağır bir hakaret" olarak gördüğü Malthusçu nüfus yasasını aşagılayarak reddediyordu.
Başka bir biçimde ifade edecek olursak, iş gününün bir kısmında işçilerin tükettikleri şeylerin değeri geri ödenirken, geri kalanında artık değer üretilir. Eğer iş günü 10 saat uzunluğundaysa ve işçilerin günlük tüketimlerine eşit olacak kadar değer üretmeleri 5 saatlerini alıyorsa, bu durumda işçiler kapitalist için 5 saatlik bir artı değer üretmiş olurlar. İlk 5 saate "gerekli emek" ikinci 5 saatte ise "artık emek" diyen Marx, artık emeğin gerekli emeğe oranına,"sömürü oranı" demişti.
Reklam
37 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.