Marx'ın İnsan Anlayışı

Erich Fromm

Marx'ın İnsan Anlayışı Gönderileri

Marx'ın İnsan Anlayışı kitaplarını, Marx'ın İnsan Anlayışı sözleri ve alıntılarını, Marx'ın İnsan Anlayışı yazarlarını, Marx'ın İnsan Anlayışı yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Marx, tümüyle hümanist birisiydi ve onun için, insandan daha değerli bir şey yoktu, olamazdı da. Bunu, Hegel'den yaptı­ğı ve sık sık kullandığı bir anlatımla ifade ediyordu: "Bir haydudun en iğrenç fikirleri bile, göğün en büyük mucizelerinden daha değerlidir." Öte yandan kızı Laura'nın yönelttiği sorulara verdiği cevaplar, bize Marx'i daha iyi tanıma fırsatı vermektedir: Örneğin Marx'a göre sefâlet, boyun eğmek; kendisini rahatsız eden en önemli şey ise, iki yüzlülüktür. En sevdiği özdeyişler de: "İnsanî olan hiçbir şey bana yabancı değildir" ve "her şeyden şüphe etmeli" idi.
Sayfa 125 - Arıtan YayıneviKitabı okudu
"Üretim dediğimiz şey, insanları yalnızca eşya-insan haline dönüştürmekle kalmaz, onları ruhsal ve bedensel olarak insanlıktan uzaklaştırıp, kötürümleştirir. Böylece de ortaya, ahlâkı yetersiz, çarpık duygu ve dü­şüncelere sahip, insan olarak geri bir durumdaki işçiler ve kapitalistler çıkar. Böylesi bir anlayış ve böylesi yetersiz insanlarla yapılan üretim sonucunda, karşımıza dikilen şey;kendi kendine işleyen, bilinçli bir eşyadır. Ben buna eşya-insan diyorum.
Sayfa 95 - Arıtan YayıneviKitabı okudu
Reklam
...ne yazık ki, bu insanlar eşyaya ve bu eşyayı üreten makinelere (hem de körü körüne) tapmaktadırlar. Bu denli yabancı­laşmış bir dünyada insanların, kendilerini yalnız ve yabancı hissetmelerine şaşmamak gerek.
Sayfa 95 - Arıtan YayıneviKitabı okudu
Nasıl ki, insanlar din denilen kurum aracılığı ile kendi kafalarında yarattıkları bir gücün egemenliğine giriyorlar, işte kapitalist üretimde de kendi ellerinin yarattıkları güçlere ve maddelere boyun eğmektedirler" "İlk başlarda makineler insanların güçsüz yönlerinin yerini almak ve onlara yaşamı kolaylaştırmak için geliştirildikleri halde, şimdilerde insanlar, makinelerin güçsüz yönlerini giderir hale gelmişlerdir"
Sayfa 88 - Arıtan YayıneviKitabı okudu
Marx; kapitalizmi, adil ve eşit olmayan ücret dağılımı yönünden değil, üretim yöntemleri, bireyselliğin ortadan kaldırılması ve insanların köleleştirilmesi yönünden eleştirmiştir. Ayrıca bu düzende köleleşenler yalnızca çalışanlar (emekçiler) değildir. Çalışanlar kadar kapitalistler de, kendi ürettikleri nesnelerin köleleri oldukları için, Marx, hem çalışanların ve hem de kapitalistlerin, yani bütün insanların kurtuluşunu arzulamaktaydı.
Sayfa 85 - Arıtan YayıneviKitabı okudu
Marx'a göre insanlık tarihi, insanlığın sürekli gelişmesinin ve aynı anda da giderek hem kendine ve hem de dış dünyaya karşı yabancılaşmasının bir tarihidir.
Sayfa 79 - Arıtan YayıneviKitabı okudu
Reklam
406 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.