Bütün Ezop Masalları

534 kişi
MASALCILAR KAPIŞIYOR 2.BÖLÜM
·200 syf.·
2021 23. kitabı
En iyi masalcıyı aramaya çıktığımız bu yolda La Fontaine’den sonra ikinci durağımız Aisopos (Ezop) oldu. Kitabın içeriğine ve yarışmadan elenen ilk ismi açıklamaya geçmeden önce Ezop’tan bahsetmek
Masal
2021 22. kitabı
Okunma: 27 Nisan 2021 01:12
358 masaldan oluşan bir derleme. Ezop masallarını duymayan kimse kalmamıştır diye düşünüyorum. Küçüklüğümüzde bize anlatılan, ya da o eski samimiyetlerin yer aldığı dönemlerde akrabalarımıza gidip kaldığımız gece, bir oda dolusu insanla sıkış pıkış uyumaya hazırlandığımız anda, bir büyüğün çıkarak bahsettiği masallar desem? Hatırlamışsınızdır. Çocuktan yetişkine olmak üzere, okuduğunuz yaşta ve dönemde sizde farklı çağrışımlar yaratacak masallar derlemesi dediği gibi. Bazı kısımlar beni doyurmadı ve tatmin etmediği için pek sevemedim, zorla bitirdim diyebilirim. Ama bazı kısımlarda ise kendimi düşünmekten alıkoyamadım. Çeviri İo Çokona tarafından Türkçe’mize kazandırılmış ancak çevirinin çok yavan kaldığını ifade etmek istiyorum. Tabii bu işlerden anlayan bilirkişi değilim ancak bunu her kitap okuyucusu hissedecektir benim gibi. Her masalın altında bize kısaca anlatılmak istenilen, verilmek istenilen asıl mesajı taşıyan cümleler vardı bazı okuduğum masallardan daha iyiydi diyebilirim. Döneminde bu açıklamalarla ahlak öğreticiliği yapıldığına değinmiş önsöz. Yaş kitlesine göre bakıldığında blue çağına giren kitleler için başucu kitabı olabilir. Ancak bana çok düşük geldiği için pek sevdim diyemem. Keyifli okumalar.
2022 40. kitabı
Aisopos'un MÖ VI. yüzyılda yaşadığı düşünülmekteymiş.Doğum yerinin ise Trakya ya da Kütahya-Karahisar çevresi olabileceği tahmin ediliyormuş.Yoksul bir ailenin çocuğu olduğu sanılan Aisopos, bir şekilde esir düşmüş.Köle olarak satılmış.İkinci sahibi bilge İadmon, Aisopos'un masallarından çok etkilenerek kısa bir süre sonra özgürlüğünü hediye etmiş. Delphoi Tapınağı'nı ziyareti sırasında, rahipleri eleştiren Aisopos, iftiraya uğrayarak ölüme mahkum edilmiş. Aisopos'un arkasında yazılı metin bırakıp bırakmadığı tam olarak bilinmiyor.Masallarını sözlü olarak anlatan Aisopos, hepsinin sonunda birer ana fikir çıkarmaya özen göstermiş. Jean de La Fontaine eserinin önsözünde " Ezop'tur babası benim kahramanlarımın, "der ve on iki kitapta topladığı 238 masalından 124'ünde Aisopos'tan esinlenir. Nitekim, La Fontaine masalı olarak bildiğim pek çok masalın Aisopos'a ait olduğunu öğrendim bu kitabı okuyunca. Ölmeden önce okunması gereken 1001 kitap listesi, evde okunmayı bekleyen kitap stoğunu eritme açısından motive edici oldu benim için.
MASALLARIN KÖKENİ
2021 25. kitabı
Kitabı okuyunca günümüz birçok masalın asıl kaynağının Aisopos olduğunu fark ediyoruz. Kısa, öz, net bir şekilde masallarını yazıya dökmüş. Hatta bazı masallarda fıkra havası bile vardı, güldürdü. Okurken keyif aldım. Yunan edebiyatından kesinlikle tavsiye edeceğim eserlerden biridir.
2020 1. kitabı
Ezop Masalları'nı çocukluğumuzdan beri çokça duymuşuzdur ve çoğunlukla Aisopos'un kim olduğunu bile bilmeyiz ancak bize La Fontaine gibi çok tanıdık gelir. Bilhassa masalları veya fablları seven