Bütün Ezop Masalları

İo Çokona

MASALCILAR KAPIŞIYOR 2.BÖLÜM
·200 syf.·
2021 23. kitabı
En iyi masalcıyı aramaya çıktığımız bu yolda La Fontaine’den sonra ikinci durağımız Aisopos (Ezop) oldu. Kitabın içeriğine ve yarışmadan elenen ilk ismi açıklamaya geçmeden önce Ezop’tan bahsetmek istiyorum biraz çünkü kendisiyle ilgili oldukça ilginç şeyler öğrendim, bunları bilmek sizin de hakkınız. Ezop -bu kaçıncısı, artık saymayı bıraktım- ölüm cezasına çarptırılan bir yazar. Ölümü de tam olarak şöyle gerçekleşiyor; önce sürüklenerek dağa çıkarılıyor, sonra da itilerek aşağı bırakılıyor ve cesedi parçalanıyor. Ölümünün ardından ise bölgede üst üste felaketler baş gösteriyor, rahipler bu felaketlerin sebebi olarak Ezop’un haksız ölümünü gösteriyorlar. Niye öldüğünü öğrendiğinizde “Yazık olmuş” diyeceğinize eminim, o yüzden gidin hemen niye öldüğünü araştırın ya da alın bu kitabı okuyun. Bitmedi durun. Ezop o kadar çirkinmiş o kadar çirkinmiş ki, kamburu mu yokmuş, bacakları çarpık mı değilmiş, kafası sivri mi değilmiş, burnu yassı mı değilmiş, öyle bir çirkinlik. Bakın şöyle bir heykelini buldum kendisinin: ibb.co/mtnFx6b Fakat bu çirkin mi çirkin adamın bir özelliği varmış ki, onunla insanları kendisine hayran bırakırmış; zekası… Konuşmaya başladığında insanlar onu merakla dinlermiş, esprileri ve masalsı anlatımından büyülenirlermiş hatta öyle ki kendisi bir köle olmasına rağmen yeni efendisi bu özelliği sebebiyle ona özgürlüğünü geri vermiş. Evet, kendisi bir köleymiş ve yoksul bir ailenin çocuğuymuş fakat hem köle olmasına rağmen hem de Atinalı olmamasına rağmen saygınlık kazanan biriymiş ki tarihte pek fazla karşılaşamayacağınız bir durumdur bu. Geçelim kitabın içeriğine… ibb.co/p3GgJK3 iç sayfaları böyle düzenlenmiş İş Bankası Kültür Yayınları baskısında. Ve içindeki masallar da temalarına göre sıraya konulup numaralandırılmışlar. Yani
Masal
2021 22. kitabı
Okunma: 27 Nisan 2021 01:12
358 masaldan oluşan bir derleme. Ezop masallarını duymayan kimse kalmamıştır diye düşünüyorum. Küçüklüğümüzde bize anlatılan, ya da o eski samimiyetlerin yer aldığı dönemlerde akrabalarımıza gidip kaldığımız gece, bir oda dolusu insanla sıkış pıkış uyumaya hazırlandığımız anda, bir büyüğün çıkarak bahsettiği masallar desem? Hatırlamışsınızdır. Çocuktan yetişkine olmak üzere, okuduğunuz yaşta ve dönemde sizde farklı çağrışımlar yaratacak masallar derlemesi dediği gibi. Bazı kısımlar beni doyurmadı ve tatmin etmediği için pek sevemedim, zorla bitirdim diyebilirim. Ama bazı kısımlarda ise kendimi düşünmekten alıkoyamadım. Çeviri İo Çokona tarafından Türkçe’mize kazandırılmış ancak çevirinin çok yavan kaldığını ifade etmek istiyorum. Tabii bu işlerden anlayan bilirkişi değilim ancak bunu her kitap okuyucusu hissedecektir benim gibi. Her masalın altında bize kısaca anlatılmak istenilen, verilmek istenilen asıl mesajı taşıyan cümleler vardı bazı okuduğum masallardan daha iyiydi diyebilirim. Döneminde bu açıklamalarla ahlak öğreticiliği yapıldığına değinmiş önsöz. Yaş kitlesine göre bakıldığında blue çağına giren kitleler için başucu kitabı olabilir. Ancak bana çok düşük geldiği için pek sevdim diyemem. Keyifli okumalar.
2022 40. kitabı
Aisopos'un MÖ VI. yüzyılda yaşadığı düşünülmekteymiş.Doğum yerinin ise Trakya ya da Kütahya-Karahisar çevresi olabileceği tahmin ediliyormuş.Yoksul bir ailenin çocuğu olduğu sanılan Aisopos, bir şekilde esir düşmüş.Köle olarak satılmış.İkinci sahibi bilge İadmon, Aisopos'un masallarından çok etkilenerek kısa bir süre sonra özgürlüğünü hediye etmiş. Delphoi Tapınağı'nı ziyareti sırasında, rahipleri eleştiren Aisopos, iftiraya uğrayarak ölüme mahkum edilmiş. Aisopos'un arkasında yazılı metin bırakıp bırakmadığı tam olarak bilinmiyor.Masallarını sözlü olarak anlatan Aisopos, hepsinin sonunda birer ana fikir çıkarmaya özen göstermiş. Jean de La Fontaine eserinin önsözünde " Ezop'tur babası benim kahramanlarımın, "der ve on iki kitapta topladığı 238 masalından 124'ünde Aisopos'tan esinlenir. Nitekim, La Fontaine masalı olarak bildiğim pek çok masalın Aisopos'a ait olduğunu öğrendim bu kitabı okuyunca. Ölmeden önce okunması gereken 1001 kitap listesi, evde okunmayı bekleyen kitap stoğunu eritme açısından motive edici oldu benim için.
MASALLARIN KÖKENİ
2021 25. kitabı
Kitabı okuyunca günümüz birçok masalın asıl kaynağının Aisopos olduğunu fark ediyoruz. Kısa, öz, net bir şekilde masallarını yazıya dökmüş. Hatta bazı masallarda fıkra havası bile vardı, güldürdü. Okurken keyif aldım. Yunan edebiyatından kesinlikle tavsiye edeceğim eserlerden biridir.
2020 1. kitabı
Ezop Masalları'nı çocukluğumuzdan beri çokça duymuşuzdur ve çoğunlukla Aisopos'un kim olduğunu bile bilmeyiz ancak bize La Fontaine gibi çok tanıdık gelir. Bilhassa masalları veya fablları seven çocuklar için Aisopos, âdeta ailenin bir ferdi gibidir, ki Aisopos gerçekten yaşamışsa muhtemelen Anadolulu bir seyyah ozandır. İtiraf etmeliyim ki yıllarca Aisopos'un kim olduğunu araştırmadım zira çocukluğumda onu La Fontaine gibi arkadaşım olarak benimsemiştim, belki de bilerek kapıldığım bu illüzyonu bozmak istememişimdir. Yıllar sonra Aristophanes okurken karşıma çıktı ve onun eski Yunan edebiyatına atfedilmiş bir isim olduğunu öğrendiğimde ziyadesiyle şaşırdım. Aristophanes'in eserlerinden önce Ezop masallarını okumadığım için hayıflandım zira önce masalları okumuş olsaydım Aristophanes'in anlattıkları bana daha aşina ve anlamlı gelecekti. Arkadaşım Ezop'u Herodotos'un Tarih'inde de görünce ayrıca mutlu oldum. Aşağıda Aisopos Masalları ile ilgili bir makaleden alıntı bırakıyorum. Bu makalede Ezop Masalları ile Sadi-i Şirazi'nin "Bostan" adlı eseri karşılaştırılarak iki eser arasındaki ortak noktalar ortaya konuyor (böylece okuma listeme Sadi'den Bostan ve Gülistan da eklenmiş oldu): "Daha çok hayvanların başından geçen olayları anlatan, insanlara ders vermek amacı güden [didaktik] masallarıyla tanınan Ezop, M.Ö. VI. yüzyılda Frigya’da doğmuştur. Fakat onun Trakya'da, Samos'ta, Sardeis'te, Mısır’da doğduğunu söyleyenler de vardır. Hatta Bandırmalı olduğu da yazılmıştır. Ezop Masalları, önceleri manzum olarak anlatılmış, daha sonraları yazıya geçirilmiş didaktik [eğitici] ürünlerdir. Bu masallar, insanlara toplumsal düzen içerisinde mutlu yaşama yollarını göstermeye çalışır, ahlâkî değerleri benimsetme amacını güder. Kaynaklarda fabl türünün kurucusu olarak anılan Ezop,
Aisopos Masallar kitap yorumu
2021 61. kitabı
Okunma: 24 Haziran 2021 20:33
Aisopos Masalları, kahramanı hayvanlar olan, ders verici nitelikte 358 masaldan oluşan derleme. Masallar kısa, üç beş cümle şeklinde, altında da masalın vermek istediği mesaj yazıyor, bu şekilde ilerliyor: masal - mesaj. Bazı masalları sevemedim, vermek istediği mesaj daha iyiydi. Ara ara canım sıkıldıkça okuduğum bir kitap oldu. Gençlik için ideal olabilir, yetişkinler için ise düşük gelebilir diye düşünüyorum.
MasallarEzop · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 20132,960 okunma
Çıkartılacak çok ders var.
2022 17. kitabı
Okunma: 12 Temmuz 2022 00:00
Masal dediğimizde aklımıza sadece küçük çocuklara hitaben yazıldığı gelebilir fakat yanlış bir algı. La Fontaine Masallarını okuyarak biraz da olsa kırdığım bu ön yargı, Ezop Masallarında tamamen kırıldı. Her yaştan insanın bir şeyler alıp hayat heybesine katabileceği bir sürü eğtici masal yer alıyor. Sırada Andersen Masalları var :) Her masalın sonunda da çıkartılan derslerin verilmesi kitabı daha okunası kılıyor. Ben, verdiği dersler bakımından en beğendiğim masalların başlıklarını buraya bırakıyorum. Hem tavsiye niteliğinde olsun diye hem de aklıma geldikçe defaatle okuyup bazı şeylerin daha iyi yerleşmesini sağlamak için. - Kartalla Tilki (Syf2) - Keçiyle Eşek (Syf9) - Yabankeçileriyle Çoban (Syf10) - Suyu Karıştıran Balıkçı (Syf14) - Katil (Syf 23) - Heykel Kıran Adam (Syf30) - Öküzle Dingiller (Syf35) - Yaşlı Adam ve Ölüm (Syf38) - Çiftçiyle Oğulları (Syf41) - Çiftçinin Kavga Eden Çocukları (Syf42) - Korkak Avcıyla Oduncu (Syf46) - Geyikle Aslan (Syf50) - Zeusla Kaplumbağa (Syf60) - At, Öküz, Köpek ve İnsan (Syf66) - Tavşanlarla Kurbağalar (Syf89) - Aslan, Kurt ve Tilki (Syf97) - Kurtla Balıkçıl (Syf107) - Yağ Lambası (Syf111) - Farelerle Kediler (Syf113) - Yarasa, Çalı ve Martı (Syf120) - İki Yolcuyla Balta (Syf123) - Altın Yumurta Yumurtlayan Tavuk (Syf138) - Çocukla Resimdeki Aslan (Syf141) - İki Heybe (Syf145) - Pireyle Öküz (Syf170)
Masal
2024 14. kitabı
358 tane masaldan oluşuyor. Bizdeki Nasreddin Hoca fıkralarında anımsattı bana. Eğitici ve öğretici.. Ders verici masallar. Masalların sonunda da birer cümle ile verilmek istenen mesaj net bir şekilde belirtiliyor.
2022 11. kitabı
Okunma: 16 Eylül 2022 00:00
Ağustos böceği ile karınca, yalancı çoban gibi küçükken duyduğumuz bir çok masalı bu kitapta okudum. Ders çıkarılması gereken ibretlik hikayelerle dolu bir kitaptı, mesaj verirken kullandığı mizahi dil keyifli bir kitap okuma imkanı veriyor, okurken hiç sıkılmadım. Masallar çok hoşuma gitti. Okurken keyif aldığım bir kitaptı. Kitabı okumanızı tavsiye ederim.
2020 160. kitabı
Okunma: 10 Ağustos 2020 12:01
Aslında tamamen insani duyguları, hayvanları konuşturarak masallaştıran hiç eskimeyecek güzel bir yapıt... Okurken her bir masalın kendi hayatımızda karşılaştığımız büyük ya da küçük bir sürü soruna ışık tuttuğunu görüyoruz. Verilmek istenen mesaj bugün malesef bir çok insanın yapamadığı bir şekilde "naifçe, kırmadan" veriliyor. Anlatılmak istenen lafı dolandırmadan öylesine kısa ve sarsıcı bir şekilde net ve cümleler bir çocuğun anlayabileceği saflıkta yazılmış ki "ama" diye başlayan mazeret cümleleri burada işe yaramıyor....

EzopYazar · 12 kitap
Ezop (Yunanca: Aisopos), M.Ö. VI. yy'da yaşadığı varsayılan eski Yunan masalcıdır. Kahramanları hayvanlar olan masallarıyla büyük ün kazanmış olan Ezop'un yaşamıyla ilgili bilgiler kesin değildir. Bir söylentiye göre Trakya'da doğmuş, bir süre köle olarak Samos adasında yaşamış, azat edilince birçok yolculuk yapmış, Delphoi'ye yaptığı yolculuk sırasında bir cinayete kurban gitmiştir.Ancak Ezop'un bugünkü Emirdağ yakınlarında ki Amorium kentinde doğup büyüdüğü de dile getirilmektedir. Aristotales, Ezop'un yolsuzluktan yargılanan bir siyasetçiyi tilki ile kirpinin öyküsünü anlatarak nasıl savunduğunu şöyle anlatmıştır: Ezop mahkemede "bir tilkinin, başı pirelerle derde girmiş, bir kirpi de onu pirelerden kurtarsın mı diye sormuş, tilki, 'hayır, bu pireler doydu, artık fazla kan emmiyorlar. Onları kovalarsan, yerlerine yeni, aç pireler gelir' demiş", dedikten sonra, jüriye dönerek, sözlerini şöyle bitirmiş: "Dolayısıyla saygıdeyer jüri üyeleri, müvekkilimi cezalandırırsanız onun yerine onun kadar zengin olmayan birileri gelir ve sizi daha da beter soyar." Ezop'un masallarını gerçekten yazdığı yolunda hiçbir kanıt yoktur. Ona mal edilmiş masalların bilinen en eski derlemesi, M.Ö. IV. yy'da Phaleros'lu Demetrios tarafından hazırlanmış, bu derleme daha sonra, M.S. I. yy'da Latince olarak Phaedrus, Yunanca olarak Babrios tarafından yeniden kaleme alınmıştır. "Ezop Masalları" daha sonra XVII. yy. Fransız yazarı Jean de la Fontaine'in fabıllarına esin kaynağı olmuştur.