Bütün Ezop Masalları

Ezop
Çevirmen:
İo Çokona

2025 2. kitabı
Ezop Masalları'nı elime aldığımda bu kadar derinlikli mesajlar bulacağımı hiç tahmin etmemiştim. Her bir masal, sadece çocuklara değil, yetişkinlere de hayata dair güçlü dersler veriyor. En çok da Fare ile Aslan masalındaki şu söz beni etkiledi: "Küçük iyilikler, büyük dostluklar doğurur." Gerçekten de hayatta bazen küçücük bir yardım, yıllar sürecek bağların temelini atabiliyor. Kaplumbağa ile Tavşan’da sabrın, Kurt ile Kuzu’da adaletin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha hissettim. Ezop’un dili sade ama verdiği mesajlar oldukça derin. Kısa masallarla büyük anlamlar taşıması beni çok etkiledi. Kendimi bazen bir karga gibi kandırılmış, bazen de bir kaplumbağa gibi sabırlı hissettim. Bu kitap bana sadece masal anlatmadı; düşündürdü, sorgulattı, içime dokundu. Kitaplığımda hep özel bir yeri olacak. "Her hikâyenin içinde biraz biz varız. Bu yüzden bazen bir aslan oluruz, bazen sessiz bir kuzu." Ezop Masalları, sadece okunacak değil, hissedilecek bir kitap. Her yaştan okura tavsiye ederim. MasallarMasallar
Bütün Ezop Masalları
2021 49. kitabı
"Karıncayla Ağustos Böceği", "Altın Yumurta Yumurtlayan Tavuk", "Şakacı (Yalancı) Çoban", "Kaplumbağayla Tavşan" gibi çocukluğumuzdan beri çok iyi bildiğimiz masallar MÖ 6. yüzyılda yaşadığı varsayılan eski Yunan masalcısı Ezop (Aisopos) kaynaklı. Fabl (Öykünce) olarak adlandırılan öykülerin kahramanları genellikle insan gibi davranan hayvanlardan oluşuyor. "Ezop Masalları" 17. yüzyılda yaşayan ve kahramanlarının babasının Ezop olduğunu söyleyen Fransız yazar Jean de La Fontaine'in fabllarına da esin kaynağı olmuş. Toplam 358 masalın yer aldığı kitap, çocuklarla beraber verdiği mesajlar ve içeriğiyle büyüklere de hitap ediyor. İyi okumalar.
Binlerce İhtimal
2019 5. kitabı
Ezop, fabl denen öyküleriyle ünlüdür. Anlattığı öyküler yaşama ilişkin bir öğüt ya da ders verir. Kahramanları ise hayvanlardır. Ezop'un öykülerinde hayvanlar konuşur ve tıpkı insanlar gibi davranır.
2019 48. kitabı
Okunma: 31 Aralık 2019 23:10
Bu aralar 9. sınıflarda masal-fabl konularını işliyoruz. Kitabı çocuklara değişik örnekler verebilmek adına okumak istemiştim aslında ama okudukça o kadar hoş örneklerle karşılaştım ki seve seve bitirdim. İçerisinde çok kısa ve çok basit fabllar var. Hatta birçok kişiye çocukça gelebilir belki ama altında yatan anlamlar gerçekten çok derin. Bazıları çok komik, bazıları ibretlik ve hepsi bilindiği gibi ders verici nitelikte. Benim en dikkatimi çeken konu ise buradaki fablların çoğunu zaten küçüklüğümüzden beri biliyor oluşumuzdur. Yani ben çoğunu çocukken annemden dinlediğimi hatırlıyorum ki annem ilkokul mezunudur. Ne kadar içimize işlemiş, ne kadar bizim olmuş siz düşünün. Örneğin Yavuz Sultan Selim'in kendi ırkını tuzağa düşüren kekliğin başını kopardığı hikayeyi bilirsiniz, meğer Ezop masalıymış. Bir adamın bütün çocuklarına bir çubuk destesi verdiğini ve çocukların desteyi kıramayışını, daha sonra çubukları tek tek kırmayı denediklerinde kolaylıkla kırabildiklerini anlatan ve birlik-beraberliği öğütleyen hikayeyi de bilmeyen yoktur, o da Ezop masalıymış. Daha neler neler... Özellikle küçük çocuğu olan anne-babalara ve öğretmenlere tavsiye edebileceğim bir kitaptı. Bu da bu yılın son kitabı ve son incelemesi oldu. Herkese çok mutlu, çok güzel, dopdolu, bol okumalı bir yıl dilerim. Mutlu yıllar. :)
2019 12. kitabı
Okunma: 24 Şubat 2019 00:09
358 masaldan (aslında kıssadan hisse hikâyesi) oluşan kitap, Ezop'un (Aisopos) tüm masallarını barındırıyor. Buradaki masalların pek çoğunu çocukluğumuzdan beri okumuş ya da duymuşuzdur. Bununla birlikte, bir hikâyeyi kaynağından okumanın haz ve değerine paha biçilemez. Bu masallardan yarısı size hitap etmeyebilir ama diğer yarısı tatmin edecektir. Bu yarı, hangi yarıdır siz karar verin :) Çevirmenin kitabın başında verdiği şu bilgi masal ya da hikâyelerin insanlar için önemini gösteriyor: "La Fontaine, kitabının önsözünde şöyle der: 'Bir masal iki parçanın bir araya gelmesiyle yapılır: Bu parçalardan biri masalın bedeni, öteki canıdır denebilir. Beden masalın kendisi, can ondan çıkan derstir.'" Bu kitaptaki masallardan birkaçını öğrenmek, sohbetlerin daha zevkli geçmesine yardım edebilir.
Masallar değil Fabllar
2020 160. kitabı
Okunma: 01 Kasım 2020 13:43
Yoksul bir ailenin çocuğu olduğuna inanılan Aisopos, Batı Edebiyatı Fabl türünün öncüsü olarak kabul edilir. M.Ö. 6. yy. da yaşayan Aisopos bir şekilde esir düşmüş ve köle tüccarları tarafından satın
2021 192. kitabı
Masallar Bütün Ezop Masalları 25.07.2021 Aslında çoğunluğunu hayvanlar üzerinden anlatılan dersler ile fabllar oluşturuyor.Geri kalanların büyük oranında ise Yunan mitolojisinden tanrılar başrolde. Birçok masal aşina gelse de diğerlerinin farklı versiyonlarını da muhakkak okumuşsunuzdur başka kültür ve yazarlardan. Yazım hatası: 21.S.
·184 syf.·
2022 412. kitabı
M.Ö. 6.yy.da yaşadığı bilinen ve yoksul bir ailenin çocuğu olduğu düşünülen Aisopos (Ezop), esir düşüp köle olarak yaşamış ve sahibine kendisini, keskin zekası ve söylediği masallarla beğendirip özgürlüğüne kavuşmuştur. Trakyalı olduğu söylenmektedir. Aisopos, masallarında hayvanları,bitkileri ya da cansız varlıkları insanlar gibi konuşturmuştur. En meşhur ardılı olan Jean de La Fontaine, 238 masalının 124'ünde büyük oranda Aisopos'tan esinlenmiştir. Kitapta 358 tane kısa masal mevcut, masalların her biri yarım sayfa kadar sürüyor. Zevkle okuyabileceğiniz bir eser. Bir masal ile bitirmek istiyorum. " Dişi Aslanla Tilki Tilki bir gün dişi aslana, "Ne kadar beceriksizsin, bir batında sadece bir çocuk doğurabiliyorsun," deyip gülmüş. "Evet doğru ama doğurduğum aslandır," diye cevap vermiş dişi aslan. Masal farkın nicelikte değil nitelikte olduğunu vurgulamak istiyor."
MasallarEzop · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 20242,959 okunma
Her Masalda Bir Hayat Dersi...
2023 4. kitabı
Okunma: 10 Nisan 2023 22:45
Küçükken kaplumbağa ile tavşan, ağustos böceği ile karınca masallarını hepimiz duymuşuzdur. İste bu masalların hepsini anlatıp yazan kişi Aisopos... İçinde bir sürü masal olan bir kitap... Ve her masalda farklı bir hayat dersi veren bir yazar... gerçekten müthiş bir eser. Benim için her kitap özeldir, güzeldir. Ama hayat konusunda ders almak isteyenler için muhteşem bir kitap. Tek solukta bitireceğiniz bir kitap
Masal Görünümlü Fabl
2024 10. kitabı
Okunma: 15 Ocak 2024 15:58
La Fontaine "Bir masal iki parçanın bir araya gelmesiyle yapılır. Bu parçalardan biri masalın bedeni, öteki canıdır denebilir. Beden masalın kendisi, can ondan çıkan derstir." demiş. Bu kitap bedensiz canlar ile doluydu. Birbirinin tekrarı nitelikte olan masalları okurken çok sıkıldım. Birkaç cümle ile anlatıldığı için ne hayal dünyasını geliştirir ne de edebi zevk verir. Bu yavan kitabı hiçbir yaş grubuna tavsiye etmiyorum.

EzopYazar · 12 kitap
Ezop (Yunanca: Aisopos), M.Ö. VI. yy'da yaşadığı varsayılan eski Yunan masalcıdır. Kahramanları hayvanlar olan masallarıyla büyük ün kazanmış olan Ezop'un yaşamıyla ilgili bilgiler kesin değildir. Bir söylentiye göre Trakya'da doğmuş, bir süre köle olarak Samos adasında yaşamış, azat edilince birçok yolculuk yapmış, Delphoi'ye yaptığı yolculuk sırasında bir cinayete kurban gitmiştir.Ancak Ezop'un bugünkü Emirdağ yakınlarında ki Amorium kentinde doğup büyüdüğü de dile getirilmektedir. Aristotales, Ezop'un yolsuzluktan yargılanan bir siyasetçiyi tilki ile kirpinin öyküsünü anlatarak nasıl savunduğunu şöyle anlatmıştır: Ezop mahkemede "bir tilkinin, başı pirelerle derde girmiş, bir kirpi de onu pirelerden kurtarsın mı diye sormuş, tilki, 'hayır, bu pireler doydu, artık fazla kan emmiyorlar. Onları kovalarsan, yerlerine yeni, aç pireler gelir' demiş", dedikten sonra, jüriye dönerek, sözlerini şöyle bitirmiş: "Dolayısıyla saygıdeyer jüri üyeleri, müvekkilimi cezalandırırsanız onun yerine onun kadar zengin olmayan birileri gelir ve sizi daha da beter soyar." Ezop'un masallarını gerçekten yazdığı yolunda hiçbir kanıt yoktur. Ona mal edilmiş masalların bilinen en eski derlemesi, M.Ö. IV. yy'da Phaleros'lu Demetrios tarafından hazırlanmış, bu derleme daha sonra, M.S. I. yy'da Latince olarak Phaedrus, Yunanca olarak Babrios tarafından yeniden kaleme alınmıştır. "Ezop Masalları" daha sonra XVII. yy. Fransız yazarı Jean de la Fontaine'in fabıllarına esin kaynağı olmuştur.