Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Masalların Psikanalizi

Ahmet Sarı

Masalların Psikanalizi Gönderileri

Masalların Psikanalizi kitaplarını, Masalların Psikanalizi sözleri ve alıntılarını, Masalların Psikanalizi yazarlarını, Masalların Psikanalizi yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Dünün imkânsızını bugün mümkün kılan insanoğlu, olağanüstü masal unsurlarından acaba hangisini rasyonaliteye aykırı bulacaktır? Uçan halıyı, ya da uçan atı mı, uzaklardakiyle anında haberleşmeyi sağlayan sihirli kılı veya sihirli aynayı mı; yoksa kahramanı aydınlık dünyaya çıkaran dev kuşu mu? Hem de uçağa binip, telefonla konuşup, televizyon seyrederken...
Pamuk Prenses'in kötü kalpli üvey annesinin ölmesiyle ve beyaz atlı prens ile evlenmesiyle mutluluk tablosu çizer. Mutlu son, sadece boyun eğen ve kendilerine biçilen şablonun dışına çıkmayan eril söylem tarafından uyutulan kadınlar içindir.
Reklam
Meselelere bakış tarzı, meseleleri algılayış tarzı , meselelere çözüm önerisi, okuma, kavrama, hayal etme, alternatifi bulma hayal gücü geniş bireyde daha çok görülebilmektedir
144 syf.
6/10 puan verdi
Bilinçli bir okutucu Olun ..!
TDK’ye göre Masal; ağızdan ağıza, kuşaktan kuşağa aktarılan, cin, peri, dev gibi olağanüstü kişileri de olan, olağanüstü olaylara yer veren, genellikle bir tekerlemeyle ya da bir varmış, bir yokmuş gibi bir sözle başlayan bir tür halk öyküsü. Kamus-i Osmaniye’ye göre ise masal sözcüğü ‘mesel’ sözcüğünün değiştirilmiş şeklidir. Başlangıçta adı ile dikkatimi celbetti bu kitap. Zira son zamanlarda hemen herkesimin bilhassa çocukları hedef alarak yayımladıkları masal-öykülerle kendi düşüncelerini empoze ettirmeye çalışmaları birçok defa gündem oldu. Bununla birlikte ‘bilinçli bir okuyucu’ ve daha çok ‘bilinçli bir okutucu’ olmak elzem hale gelmeli. Kitapta daha çok Türk-Alman masalları ele alınarak psikanalitik incelemelere yapılmış. Bu anlamda birçok düşünürün analizlerine yer verilmiş. Hatta bu çoğu defa masallardan kesitler alarak yapılmış. Elbette bu anlamda her masalı ele alıp incelemek mümkün değil. Lakin verilen örneklerle genel bir düşünceye sahip olmak mümkün. Masallarda her ne kadar olağanüstü olaylar kurgusal olarak okuyucuya aktarılsa da aslında din,dil,ırk olarak hepsinin temelinde insanlığın toplumsal rolleri, klasik aile yapısı, Kadın-erkek çatışması, insanlığın ilk duygusal ve düşsel deneyimlerinin şifrematik kodlarla sembolik bir dille ifade edilişi bilinçaltına itilir. Zira genelde masallarda aynı olay örgüsü etrafında dönüp dolaşılır. Keyifli okumalar..
Masalların Psikanalizi
Masalların PsikanaliziAhmet Sarı · Salkımsöğüt Yayınevi · 200853 okunma
Çağımızın Hastalıkları ..
Elbette her çağın beraberinde getirdiği hastalıklar vardır ve modernizm de çağdaş insanın yabancılaşmasına, içe kapanmasına ve zevk yelpazesinin genişliği ile doyumsuz, hedonistik, maddi ve manevi olarak her şeyi ivedi bir şekilde tüketen bir canlı haline dönüşmesine kadar bir yığın hastalıklar ve tatminsizlikler sunmuştur.
Reklam
Masalın iskeleti olan 'iyilerin ödüllendirilmesi ve kötülerin cezalandırılması' edimi, kısa ve net anlatışla çocuğun belleğine sokulur. Çocuk, iyinin masalın sonunda iyi olduğu, iyilik yaptığı için ödüllendirileceğini; kötünün de yaptığı kötülükten cezasını çekmesi gerektiğini görecektir.
Avrupa masallarında en çok sevilen" "ejderha ile savaşan kahraman" motifindeki ejderha, insanın gerçek bir yaratıkla, bir canavarla savaşını dile getirir. O yüzden canavarla bu kavga insanın düşman olan her şeyle, doğayla, çevreyle, dışarıdaki kötü ile, kötü istekler ve içgüdülerle savaşımın yansımasıdır.
Masallardaki ormanın, denizin, kurdun ya da büyükannenin ilkin ve gerçek anlamda orman, deniz, kurt ve büyükanne oldukları, ama tabii ki kendileri olmalarının yanında bir de sembol olduklarını doğrular. Yadsınmaz bir gerçektir bu. Orman 'görünmez olanı', 'öte dünyayı', 'geçmişi' betimleyen bir sembol kelimedir. Saçlarına güzel güller takan, saçlarından hoş kokulu ve altından çiçekler tarayan kız için gerçekçi masal yorumlayıcıları ve de şüpheci bilim adamları bile, güzel çiçeklerin kızın güzel ruhunu, güzel huyunu ve ahlakını dile getirdiğini söyleyeceklerdir. Prens ve prenses, prens ve mutfakçı, prenses ve avcı genç arasındaki ilişki sadece sevenler arasındaki karşılıklı ilişkiyi değil, derinlikli bakıldığında ruh ve tin, akıl ve duygu, güç ve sevgi; kozmik anlamda güneş ile yeryüzü, ilkbahar ve tabiatın karşılanmasını andırır.
Masalların, içerisinde bir yığın simge taşıdığı ve bu simgelerin hele de çocuklara anlatıldıkları düşünüldüğünde, onların hafızaları için birkaç beden büyük geldikleri gözden kaçmaz.
Reklam
Freud “sembol dilinin, herkes tarafından öğrenilmesi gereken tek yabancı dil" olduğunu vurgular.
Masalcı toplumlarda da klasik aile yapısı egemen olduğundan, baba evin dışında evin ihtiyacını giderecek maddi unsuru sağlaması için çaba sarf ettiğinden, elbette okula giden, okuma yazma öğrenen çocukların akşam uykuya yatırılmasında ve uyumalarında masalların okunması annelerin üstlendiği görevlerden sayılmaktadır.
Çoklukla masallardaki kahramanlar yılgınlık göstermeden bütün kötülüklere boyun eğerler. Boyun eğmeyip erkek söyleme başkaldıran kadınlar masallarda genellikle cadı',' üvey anne', büyücü, kötü kalpli kraliçe', üvey kız kardeşler' şeklinde ortaya çıkar ve bunlar ataerkil toplum yapısının belirlediği kadın şablonuna uymadıkları için hep cezalandırılırlar
247 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.