25 Mart 2024
Kitapyurdu Doğrudan Yayıncılık

2024 74. kitabı
Okunma: 23 Ağustos 2024 00:00
Herkese Merhaba Bugün sizlere Varlık Ergen kaleminden Matem kitabının yorumu ile geldim Ağustos ayının sıradaki kitabı 2024 yılı basımlı 79 sayfalık bir kitap. ︎Şiir dinlemeyi, okumayı çok seviyorum. Yeni şair, yeni kitap ile tanışmayı daha çok seviyorum. Varlık hocamın kalemiyle yeni tanışıyorum. Üstelik daha önce deneyimlemediğim tür olan Gotik Şiir ile. Matem kitabı hocamızın ikinci gotik şiir kitabı. İlki Kara Dua adlı gotik şiir kitabıdır. Türk edebiyatında bir ilk... ︎Matem; Yas, Lanet, Son Söz olarak üç bölümden oluşuyor. İçerisinde kitabın ismini taşıyan Matem şiiri de bulunuyor. Kitapta yer alan şiirler yapay zeka ile bestelenmiş olması , şiiri okurken ve şarkısını dinlemek ayrı bir tat veriyor. Şiirleri; ölüm, deprem, yalnızlık, doğum, karanlık, gizemli, melankolik temaları barındıran, düşündüren ve sorgulatan bir okumaydı. Gotik şiir olmasına karşın yazarımızın dildeki sadeliği ve anlaşılırlığı ise göze çarpan bir özelliğiydi. ︎Kitabın kapak görseli oldukça etkileyici ve ünlü İtalyan ressam Michelangelo Merisi da Caravaggio The Entombment Of Christ - İsa'nın Gömülmesi adlı tablosudur. Arka kapak yazısı ise sizleri daha da meraklandırıyor. Dizelerde kayıp, yas, vedaların bolca işlendiği gotik şiir türünde ilk ve son olmayacak bir okumaydı. Romanlarda okumayı sevdiğim türün şiire bu kadar yakışacağını düşünemezdim. Mutlaka okuyun. Sizlere kitaptan birkaç dize bırakıyorum. Çarmıhtaki İsa Ben her şeyin bir parçası olan ve hiçbir şey olandan geldim. Ben senden geldim ve sana giderim ancak... Mezar Taşı Yağmur seni beklemiş Kavuştu sana Mezar taşına Bir sonbahar sabahında Yolculuk Vedalar hep zamanında olmalı, Üzülmesin kimse demiştin... İrinli Sesin Beni takip eder her kaybolmuş ruh Beni takip eder arafta kalanların efendisi Beni takip eder kovulmuşların
2024 159. kitabı
Okunma: 27 Temmuz 2024 16:00
Şiir deyince aklınıza ne geliyor? Genelde sevgiliye hitaben yazılmış; aşk, özlem, ayrılık, ihanet gibi derin duyguları, ifade gücü yüksek kelimelerle estetik zenginlikle anlatan bir yazım türü mü? Öyleyse şimdi şiirle ilgili tüm bildiklerinizi bir kenara bırakın ve anlatacaklarıma kulak verin. Gotik şiir diye bir kavram duydunuz mu daha önce? Edgar Allan Poe şiirleri ile tanışma şansınız olduysa gotik şiirin o bilinçaltına işleyen karanlık ama vazgeçilmez zehrini de almışsınız demektir. Genellikle karanlık, gizemli, melankolik temaları işleyen gotik şiirler okurda korku, dehşet ve aynı zamanda hayranlık uyandıran güçlü atmosferler oluştururlar. Dün gece her cuma şiir gecesi rutinime konuk ettiğim Matem, Varlık Ergen’in yazdığı Türkiye’nin ikinci gotik şiir kitabı. İkinci dedim çünkü Kara Dua Kara Dua isimli ilk kitabı da o yazmış. Bu kitabın içindeki şiirler kadar etkileyici bir tamamlayanı da vardı ve o yüzden inanılmaz bir okuma deneyimi yaşattı bana. Tüm şiirler yapay zeka ile bestelenmiş ve ben şiirleri okurken her şiirin kendi şarkısını dinleyerek okudum. Müthiş bir ahenkle tarifi güç bir keyif verdi bana bu bestelenmiş şiirler. Şiirlerin beni davet ettiği karanlık ve büyüleyici dünyada etkileyici detaylar yüzüme hayatı tokat gibi çarptı adeta. Banu Aydın’a yazılmış pekçok yas şiiri olduğunu görünce merak ettim bu kadını. Sesindeki çiçekler kadar güzel diye betimlenen bu kadının geçen sene bu zamanlar 45 yaşında geçirdiği kalp krizi nedeniyle aramızdan ayrılan seramik ve resim sanatçısı olduğunu öğrendim. Yaşarken tanışmayı isterdim kendisiyle ama bu geç kalınmış tanışmanın da mutlaka süreçte bir nedeni olmalı diyerek dualarımı gönderdim yattığı yer incitmesen onu diye. Matem kitabında kaderin ve yasın en derin, en sert haliyle yüzleşiyor, her sayfada acının
Türk Edebiyatında İlk: Matem
2024 1. kitabı
Matem Varlık Ergen varlikergen.com Türk Edebiyatının gotik türde yazılmış ikinci şiir kitabı: Matem. Hikâyelerimiz atalarımızın şu sözüyle başlar: Zaman tanrısı buyurunca insanoğlu hep ölümlü yaratılmış. * Ölüm, ruhumuzun en derin acılarında gizlenen bir sırdır. Matem ise biten bir yolculuğun, tedirgin edici bir mezarlığın ve sessiz bir vedanın adıdır. Yitirdiğimiz o güzel insanlara, saygıyla… “Sözün adımlarım için çıra, yolum için ışıktır.” ** Yaşamın ve ölümün sınırları arasında gezinen ruhların hikayesini duymak ister misin? Matem, Türk Edebiyatının ilk gotik şiir kitabı olan Kara Dua’nın yoldaşıdır. Onun izinde, onun ardında süren bir yolculuk; sevginin, ihanetin, yasın, ölümün, kasvetin ve yalnızlığın hüzünlü yolculuğudur. Matem, sizleri “Mesih, ölü bakan gözler, düşsel araf, deprem, karanlıktan gelen, mezarlıklar, karanlık yurtlar, lethe” gibi imgelerle hayatın karanlık tarafına davet ediyor. İmgeler, yitirilen bir sevgilinin ardından duyulan özlemi ve acıyı somutlaştırırken aynı zamanda yas tutmanın evrensel deneyimine de ışık tutuyor. Matem, insan ilişkilerinin kırılganlığını ve duygusal bağların karmaşıklığını, karanlıktan gelen sesin yalın sadeliğiyle anlatıyor. “Gerçek değilsin, keder, lanetli hayat, tabutsuz, mezarlar, güzel ellerinden utan” ifadeleriyle, ihanetin yarattığı hayal kırıklığı ve öfkeyi yansıtıyor. Şiirlerde sıkça karşılaştığımız “Selvi, sonbahar, rüzgâr, yağmur, falezler” gibi doğa unsurları ise yaşamın geçiciliğini ve sürekli değişimini şiirsel bir dille aktarıyor. Sonuç olarak, Matem; yas, ölüm ve lanetin dokunduğu hayatların hikayesidir. Kelimeler, insan ruhunun derinliklerine inerek, karanlıkla aydınlığın iç içe geçtiği anları işaret ediyor ve okuyucuyu kendi iç dünyasında bir keşfe davet ediyor. Her satırında kederle harmanlanmış
Gotik Edebiyat
2024 12. kitabı
MATEM " ben kötüyüm bu düzen için ama değilim asla kötülük " " savrulmuşlara, düşmüşlere, karanlıkta yürüyenlere ve cadılara- " Selam canlar, nasılsınız ? Şiir sever misiniz ? Elbette ki hepimiz şiir okumayı severiz aşk, ayrılık, özlem, nefret gibi duyguları içerisinde barındaran şiirleri. İşte bunların hepsini bu türde unutuyoruz. Peki Gotik şiir daha önce okumuş muydunuz peki ? Ben daha önce okumamıştım bu güzel kitap karşıma çıkana kadar. Gotik şiir, genellikle karanlık, ürkütücü ve mistik temaları işleniyor; ölüm, çürüme, yalnızlık ve korku gibi temaları da sıklıkla kullanılıyor. Türk Edebiyatı'nda Gotik şiir geleneği ise klasik anlamda Batı'daki kadar tanınmış ve yaygın bir tür değildir. Bu tür de öne çıkan yazarlarımız; Hüseyin Rahmi Gürpınar, Kenan Hulusi Koray, Mine Söğüt, Hakan Bıçakçı, Sadık Yemni, Kerime Nadir. Türkiye'nin ilk gotik şiir kitapları ise " Kara Dua " ve " Matem " olduğu için çok önemlidir. Yazarımız varlık ergen gotik şiir, geleneğine yenilikçi bir yaklaşım getirmiştir. Ama aynı zamanda modern teknolojinin edebiyatımız üzerindeki etkilerini de gözler önüne sermektedir. Matem, 3 bölüm de ele alınan ( yas, lanet ve son söz ) ölüm teması işleniyor. Sevgili yazarımız varlık ergen kitabındaki şiirleri yapay zeka ile bestelemiş. Ayrıca bu şiirlerin bestelenmiş halini spotify ve diğer müzik marketlerde bulabilirsiniz.

Varlık ErgenYazar · 2 kitap
Çok sayıda öyküsü, şiiri, film/dizi ve kitap incelemesi yayımlanan yazar; bilimkurgu, karanlık/gotik türlerde öykü ve şiir yazmaktadır. Ayrıca bilimkurgu etiketi taşıyan film/dizi ve kitaplar hakkında ayrıntılı incelemeler kaleme almaktadır. Yazara Ait Eserler ⊛ Model Evren (Politik Sert Bilimkurgu, Ocak 2020 – Mayıs 2024.) → Yapay zekânın kurduğu bir insanlık tarihine tanrısal bir yolculuk. ⊛ Sinestezi (Post-Apokaliptik / Sosyal Bilimkurgu, Aralık 2021 – Ekim 2024.) → Duyu karmaşasında alternatif evrenlere açılan sinestetik zihinler. ⊛ Kara Dua (Gotik / Şiir, Eylül 2023.) → Türk Edebiyatı’nın ilk gotik şiir kitabı. ⊛ Matem (Gotik / Şiir, Mart 2024.) → Türk Edebiyatı’nın ilk gotik şiir kitabı. ⊛ Kutsal Kitap (Hipnotik Telkin / Lirik-Alegorik / Reddiye, Kasım 2024.) → Yüksek frekanslı boyutlara kapı açan, ruhsal uyanışa hizmet eden içsel yolculuk. ⊛ Zarîh Mantraları | Hatırlayış I ve Hatırlayış II Albümleri (Spiritüel, Mayıs 2025.) → Zarîh Dili’nde yazılıp seslendirilen ve 48 kadim mantradan oluşan, ruhsal uyanışa hizmet eden frekans kapıları. Söz – Düzenleme – Seslendirme – Müzik – Miksaj: Varlık Ergen ⊛ Arınmanın Sesi: Mantralarla 21 Gün | Spiritüel Bilincin Bütüncül Rehberi (Spiritüel, Temmuz 2025.) → Varlıklar, Rehberlik ve Işık Kapıları: 76. Boyuta ve ötesine uzanan bu kitap, Işık Rehberleri ve Mantralarla, tekâmül kapılarını usulca aralayarak seni çok katmanlı “Benliğinle” buluşturur, geçitleri Işıkla açar.