Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Matematik ve Korku

Ali Nesin

Matematik ve Korku Gönderileri

Matematik ve Korku kitaplarını, Matematik ve Korku sözleri ve alıntılarını, Matematik ve Korku yazarlarını, Matematik ve Korku yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
248 syf.
8/10 puan verdi
Eğlendirirken öğreten, sorgulayıp sevdiren bir kitap. Ali Nesin’in diğer tüm matematik kitapları gibi bir bilim-sanat metaforu. İsminden ötürü “Matematik dediğin öyle atla deve değil” dedirten bir eser :) Zannedildiğinin aksine çocukların değil kısmen tecrübe yaşamış 25 yaş üzerinin okuması daha sağlıklıdır. Tavsiye ederim.
Matematik ve Korku
Matematik ve KorkuAli Nesin · Nesin Yayınevi · 2018138 okunma
248 syf.
·
Puan vermedi
Bu kitaba matematiğe olan korkularınızı yenmek için başlarsanız büyük hataya düşersiniz. Bu kitabın temel amacı öğretmek değil; matematiğin eğlenceli yanını göstermek. Verilen örnekleri anlamak değil;mantıksal çözümler üretmek veya kitapta bahsedilen temel kuramları anlamaktır. Bu kitaba başlamamın amacı matematik öğretmenimin sözlü puanıydı:) ancak kitapta sözel kısımlara daha çok odaklandım ve kitapta büyük oranda sayısal ifadeler ve kuramlar var. Hoşuma giden bölümü Aziz Nesin’e yazdığı mektuplar ve aralarında ki mektuplar çok hoşuma gitti severek okudum bu k mektuplarda Ali nesin’in matematikçi olma hikayesini lisedeki anılarını okuyoruz. Kitabı pek anlayamadığımı defalarca okumama rağmen bildiğim basit kuram ve ifadeleri bile unutturduğunu söyleyebilirim. Sözün özü; bu kitap matematikçilerin oldukça hoşuna gidebilecek bir kitap.
Matematik ve Korku
Matematik ve KorkuAli Nesin · Nesin Yayınevi · 2018138 okunma
Reklam
“Sen Çocuklarımızın matematikten, araştırmadan, soru sormaktan, bilmediklerinden korkmamaları, korkularını yenebilmeleri için ne yapabiliriz? Çeşitli yollar, yöntemler önerilebilir matematikçilerin çoğu oyun sever, çünkü oyun oynayarak matematikçi olmuşlardır ve matematikte bir tür oyundur. Matematik, felsefe gibi, sanat gibi, her şeyden önce dalga geçmektir. Çalışan matematikçinin dürtüsü topluma yararlı olmak gibi sonu düşünceler değildir her insan gibi topluma, insanlara yararlı olmak ister matematikçi. Ama ilk amacı bu değildir.”Aaa ne güzel bir problem” der matematikçi.” bunu çözerken amma da dalga geçeceğim” der. Ve çocuksu bir coşkuyla işe koyulur.”
Sayfa 97
Adam oğlunu arabasıyla okula götürüyor. Yolda bir kaza oluyor ve baba ölüyor. Çocuk ağır yaralı. Ambulans geliyor. Çocuğu hastaneye kaldırıyorlar. Çocuğun hemen ameliyat olması gerekiyor. Ameliyat masasına yatırıyorlar. Çok geçmeden cerrah içeri giriyor ve çocuğu görür görmez, Ben bu çocuğu ameliyat edemem, diyor, bu benim oğlum.. Acıklı öykümüz bitti... Ne olup bitiyor? Çocuğun iki babası mı var? Hayır, çocuğun iki babası yok.. Babalardan biri üvey mi? Hayır.. Cerrahın oğlu yaralanan çocuğa çok mu benziyor? Hayır.. Yanıt son derece doğal. Beynimizin nasıl kalplara girdiğine çok güzel bir örnektir bu bilmece. Beynimiz öylesine kalıplaşmış ki, cerrahın kadın olabileceğini, yani çocuğun annesi olabileceğini düsünemiyoruz.
Sayfa 113Kitabı okudu
Ben, "Bizim için sağlğını düşün" diye ciddi yazdım, sonra cesaret edemeyip șaka diye yazdım. Ne yapalım, zamanla biz de başkaları için yaşayacağız.
İște șimdi yine ağlyorum. Ali, benim bu kahrolası düzensiz dünyadaki tek sağlam dayanağımdır, dostumdur en acımasız eleștirmenimdir, herșeyimdir. Iște böyle bir oğul... Olmasaydı bunca kahpeliklere, iğrenç pisliklere, bayağılıklara, kabalıklara, çirkinliklere dayanabilmem çok güç olacaktı. Ali oğlum, dünyamı güzelleştirmiştir, yaşanabilir kılmıştır.
Reklam
235 syf.
9/10 puan verdi
Güzel
Öncelikle kitaptan ziyade önsöz kısmının tümüne bayıldığımı söyleyebilirim. Önsöz kısmı zaten 50 küsur sayfadan oluşuyor ve bitmesini istemedim. Baba oğul anlaşmalarını okuyoruz önsözde. Kitabın asıl bölümü ise matematik ve felsefenin karışımının "eğlenceli, düsünmeye sevk edici" ögelerle karıştırılması ile oluşturulmuş. Bi yerde mantık sorusunun cevabını ararken öbür kısımda ağır bir teoremin kucağına düşüyoruz. Teoremler için tabiki kapasitem yetmedi. Kendinize ve matematiğinize güveniyorsanız kesinlikle okunmalı.
Matematik ve Korku
Matematik ve KorkuAli Nesin · Nesin Yayınevi · 2018138 okunma
“Kadın-erkek eşitliğinden yana olabiliriz, ama eşitsizlik biz ayrımına varmadan beynimize işlemiş.”
Sayfa 113
“ matematikten ve genel olarak bilimden sokaktaki insan korkar. Bilinmeyenin yarattığı bir korkudur bu, karanlıktan duyulan korkuya rağmen benzer. Salt sokaktaki insana özgü değildir bu duygu. Bir matematikçi de aynı duyguya kapılabilir. Ama matematikçi o duyguyu yenmesine bilir. Önünde yıllarca çözülmemiş bir problem ve bir tutam beyaz kağıt var. Edilgen kalmaz matematikçi. Sorunun bir kıyısından dalar olmadı bir başka kıyısından… Kolay kolay pes etmez, yıllarını, hatta yaşamını adar soruna. Matematikçi yenilirse korkudan değil, mertçe bir savaştan sonra yenilmiştir. Ve Kim bilir, belki de sorunun bir yerde çözülmesini bir katkısı olmuştur. Bir gerçeği bir yaşam adanmış, çok mu?”
Sayfa 95
“ evet, ilkokullarımızda parmak kadar çocukları askercilik öğretiliyor. Bense çocuklarımızın düşünmesini istiyorum.”
Sayfa 73
Reklam
“ilkokul çocuklarının bile anlayabilecekleri bu kanıtların ne yazıkki çoğu çocuk bilmez. Oysa olağanüstü güzellikteki bu kanatları erken yaşlarda görmek bütün bir yaşamı değiştirebilir.”
Sayfa 73
“ araştırmanın yaşı yoktur. On beş yaşında yaptığım sözümona araştırmalarından aldığım zevk, bugün profesyonel bir matematikçi olarak yaptığım araştırmalardan aldığın zevkten bir dirhem daha az değildi.”
Sayfa 97
Matematik ve Korku
 “Korku denli insanın yönlendiren, zamanına göre güç veren, zamanına göre zayıflatan bir duygu az vardır korkudan nefret, saygı, alay, cesaret, hatta tüm bu duyguların bir alaşımı da doğabilir.”
Sayfa 95
114 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.