Hayatta Kalanın Öyküsü

The Complete Maus

Maus - Çizgi Roman / Kitap İncelemesi
2023 5. kitabı
Okunma: 17 Mayıs 2023 15:40
^Çizim / Kare Bazı insanlar çizgi romanın siyah beyaz olmasının sürükleyiciliği götürdüğünü düşünebilir. Nitekim haklı olabilirler. Fakat bu durum çizgi romanın konusuna göre değişiklik
İnceleme
2022 23. kitabı
Okunma: 05 Şubat 2022 22:15
Soykırım hakkında okuduğum en etkileyici eserdi. Herkesin okuması gereken bir çizgi roman olduğunu düşünüyorum . Ayrıca 1992 Pulitzer Ödülüne sahip .
Virüse Şükrettiren Kitap
2020 2. kitabı
Karantina günlerinde okuyarak zaten hayata ve insanlığa karşı olan iki gıdımlık umudumu yerle yeksan ettiğim çizgi romandır kendisi. İkinci dünya savaşı ile ilgili çok şey okumuş ve izlemiş bir insan olarak hiçbir eser bana bu kadar "Ama neden?" diye sordurmadı. Kurgusuyla ve anlatım tarzıyla çok etkileyici olan bu kitabı, Hitler denilen ruh hastası katilin "Bir gün öldürmediğim her yahudi için bana küfredeceksiniz." sözünü sosyal medyada kullanan cahil tanıdıklarımın "gırtlaklarına" sokmak için de kullanacağım. Çünkü kibar bir insanım.
2018 11. kitabı
Okunma: 10 Mayıs 2018 08:43
"Doktor: Auschwits nasıl bir his miydi? Hmm... Nasıl Anlatabilirim? (Aniden ve Artie'ye doğru eğilerek) BOO! Artie: AYY! (Artie yerinden zıplıyor) Doktor: Hep böyle bir şeydi işte. Ama HEP!
2021 50. kitabı
Okunma: 24 Ağustos 2021 16:11
Polonya Yahudisi Art Spiegelman’ın , Pulitzer ödüllü çizgi romanı , yahudi soykırımına maruz kalan ailesinin hayatta kalma hikayesini içeriyor. Hikayeyi , baba Vladek’in ağzından dinliyoruz. Gayet sade ve anlaşılır bir dile sahip. Ailenin ,önce yaşadıkları yerde sonra toplama kamplarında insanlık dışı şeylere şahit olmaları ve bu zor koşullarda yaşam savaşı vermeleri tüm açıklığıyla aktarılmış.Yaşanan onca vahşete rağmen , bazı yerlerde baba Vladek’in söylemlerinden ırkçı tavırlarını görmek beni çokça üzdü. Sanırım hiçbir dönem , hiçbir yaşanan tek şeyi öğretemiyor insanoğluna: Ne olursa olsun renk, dil, din ayrımı olmadan insan olmayı öğrenmek… Çizimleriyle, kurgusuyla ve ilgimi çeken konusuyla severek okuduğum ve tavsiye edeceğim kitaplar arasında yerini aldı.Ve son olarak diyeceğim keşke bunca vahşeti yaşayan insanoğlu azıcık empati yapıp aynısını başka insan evladına yapmasa.
2021 22. kitabı
Okunma: 03 Kasım 2021 23:59
Dünya üzerinde eşi benzeri görülmemiş yahudi soykırımını ve nazi zulmünü anlatan harika bir eser. Her sayfasında ayrı bir dehşet usandırmadan ve ajite etmeden ustalıkla aktarılmış. Beni en çok şaşırtan konu ise holocaust felaketinin 1940’lı yıllarda yaşanmış olması çünkü yapılan zulümler Orta Çağ zihniyetinin bile çok çok ötesinde. Kitabın en güzel yanı ise yazar Artie Spiegelman’ın tarafsız bir şekilde yaptığı eleştirileri.Özellikle Irkçılığın sillesini en ağır şekilde yemiş Yahudi babasının siyahileri hırsızlıkla suçladığı ırkçı konuşmasını direkt aktarması takdire şayan. Kesinlikle okunması gereken tüyler ürpertici tarihi bir belge.
2022 29. kitabı
Okunma: 29 Temmuz 2022 01:12
tek kelimeyle harika. soykırım hakkında bana bu kadar katabilecek başka bir kitap olduğunu sanmıyorum. çizgi roman olduğu için çok çok daha etkileyici.
2020 33. kitabı
Okunma: 10 Kasım 2020 12:17
1939-1945 Yahudi soykırımı dönemi,çizimle ancak bu kadar güzel ve profesyonel anlatılabilirdi. Bu türde ilk deneyimim oldu ve çok etkileyici buldum.Savaş dönemi yaşanan hayatta kalma mücadelesi,gelecek güzel günlerin hayali uğruna katlanılan onca sıkıntı...Din,dil,ırk ne olursa olsun katliamın sarsıcı yönü.İnsanoğlu her saniye ölüm korkusu ile nasıl yaşayabilir,bunun dayanılmaz ağırlığını hissediyorsunuz her çizgide. Savaş öncesi ve esnasında yaşanılan herşey,savaş sonrasına nasıl derin yaralar bırakıyor aslında.Yazar çok iyi bir dinleyici kesinlikle.Her ayrıntıya çizimlerinde yer vermiş.Savaş sonrası Polonya gettolarından sağ kurtulan babasının,annesiyle tanışma hikayeleri de dahil olmak üzere,görsel hikayeciliğinin muazzam halini,kedi-fare kovalamacası olarak ele almış. Toplama kampları,gaz odaları...Kampa toplanan insanların ayağına uymayan tahta ayakkabılar,üzerine uymayan kıyafetler düşmesin diye,onları beline bağlayacak bir ipe muhtaç olup Tanrı’ya yalvarmaları.Barakalardaki kalabalık sebebiyle,insanların üzerine basarak 15 dakika gibi bir sürede tuvalet ihtiyacını giderebileceği yere ulaşma çabası...Sadece insan öldürmek için güçsüz olanların şapkalarını başından atıp,koşup şapkasını alması söylenerek kaçıyor diye vurulması,hikayenin asıl kahramanı Vladek’in,açlıkla geçen yıllarının ardından,ölene kadar tek bir kırıntıyı bile çöpe atamaması...Hayatta kalabilmeyi başarmanın uyandırdığı hayranlık duygusu. 2.Dünya Savaşı’nın tüm izleri... Dokunaklı.
2023 13. kitabı
Okunma: 22 Nisan 2023 00:00
çizimleri çok göz yorucu ve yoğundu, okuması beklediğimden çok daha yorucuydu. Konusu aslında çok da uzak değil birçok filme de konu olmuş yahudi soykırımı hakkında. Hayvanlar şeklinde çizilmesi ufak bir zekilik olarak geldi okuması da keyifliydi ama üstüne ekstra da bir şey söyleyebileceğimi sanmıyorum. Her şeyi de ıncık cıncık incelememize gerek yok zaten ya dümdüz okuyup geçmemiz lazım arada.
2025 22. kitabı
Okunma: 01 Nisan 2025 00:00
çok etkileyici bir kitap. Nazi faşizminin yarattığı bireysel ve toplumsal travmanın kuşaklar boyunca nasıl aktarıldığını çok güzel aktarmış. İlk bölümde yazar ; babasının gençliğini , Naziler’in işgalinden önceki hayatını , annesi ile evliliği ve savaşın başlangıcını anlatır daha sonra savaşın patlaması , auschwitz kampındaki korkunc gercekler ile devam eder ve Nazilerden kurtuluş hikayesine ve sonrasına kadar gider . Bu acılar sonrasında babasının yaşadığı travmalar ve bu travmaların da etkisiyle şekillenen çatışmalı baba oğul ilişkisini çok güzel irdelemiş. Kitapta karakterler hayvanlarla temsil ediliyor. Yahudiler fare,Naziler kedi,Polonyalılar domuz, Amerikalılar köpek .. Tavsiye ederim Bazı hikayeler sadece geçmişe ait değildir. Tarihin tekerrür etmemesi için bugünün gözüyle okunmalı ! Sevgiler
Çizgi Roman Edebiyat

Art SpiegelmanYazar · 4 kitap
1948 İsveç doğumlu Amerikalı çizer, editör ve çizgi roman müdafisidir. Çocuk yaşta dahil olduğu underground comix ekolünde, çoğunluğu deneysel ve otobiyografik özellikler içeren anlatılar üretti. Uzun yıllar yönlendirici editörlük yaparak alternatif çizgi romanlar üretilmesini sağladı. Maus çalışmasıyla hemen hemen tüm önemli çizgi roman ödüllerini ve Pulitzer’i kazandı.