Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Maziden Kalanlar

El-Biruni

Maziden Kalanlar Gönderileri

Maziden Kalanlar kitaplarını, Maziden Kalanlar sözleri ve alıntılarını, Maziden Kalanlar yazarlarını, Maziden Kalanlar yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
465 syf.
8/10 puan verdi
Bazı bilgilerinin Hindistan yeni yapılmaya çalışılan adıyla Bharat temelli olduğunu tahmin etmiştim doğru çıktı. Karmatiler hakkında sadece kitap yazması sonucu onun Rafizi suçlamasıyla hapse atılmasına yol açtı, lakin Hocası o kitabı ben yazdım diyerek sözde suçu üstlenip, Biruni için kendini feda ediyor ( idam ediliyor) . Biruni'yi biraz daha tanıma fırsatım oldu, iyide oldu.
Maziden Kalanlar
Maziden KalanlarEl-Biruni · Selenge Yayınları · 201112 okunma
Sonuç
"Bu kitabı öyle bir yazdım ki, onu okuyan kişi ya konuyla ilgili bilgisi benim düzeyimde bir kişi olacak ve beni övecek, bu kitap için verdiğim emeklerimden dolayı bana minnettar olacak ya da bilgi yönünden beni aşarak hatalarımı düzeltip, gözden kaçan kusurlarım için beni hoş görecektir. Üçüncü tip okuyucuya gelince, eğer benim söylediklerimi kabul ederse eserden faydalanmasını, husumet beslerse âciz kalmasını sağlayacak şekilde yazdım."
Sayfa 392Kitabı okudu
Reklam
465 syf.
·
Puan vermedi
·
451 günde okudu
bir kitapla ne kadar bağ kurulabilirse o kadar bağ kurdum kendisiyle. hayatımın önemli bi alanını oluşturması elbette bu bağın en sağlam sebebiydi. onunla çıktığım bu esrarlı yolculuğun nihayete erdiği yerde geriye pek çok ilginç hikâye bırakarak beni bam telimden büyüledi. gökyüzündeki yolların insan hayatını şekillendiren dönemlerine bakış açıları, onların manalarını, takvimlerin nasıl okunması gerektiğini, zamanın anlaşılma biçimlerinin uzun uzun açıklandığı bu kapsamlı eserde okuyucudan bin sene evvel yaşamış birisiyle sohbet edip dostluk bağı kurma şansı yakalamak muazzam bir histi. bu kitabı yazış amacını modern zamanlarda yaşayan bir profesör gibi anlatması, anlattığı bilgilere uyguladığı bilimsel analizleri ve konunun bir yerden sonra farklı mevzulara kayması tatlılığıyla Biruni ile gönül bağı kurup eserini okuma bahtiyarlığına erişmiş olmak zihnimde kendisine unutulmaz bir yer edindi. çok uzun bi yolculuğa çıkmıştık kendisiyle üçüncü kez ilk satırından başlayıp aradan parçalar çıkarmadan bütünüyle bir çırpıda bitirmek istedim ve bitirdim de, şimdi geriye anlatacak çok şey kaldı fakat anlatacak mecalim yok gibi de, bunca bilgiyle nasıl yaşanır henüz bilemiyorum işte
Maziden Kalanlar
Maziden KalanlarEl-Biruni · Selenge Yayınları · 201112 okunma
Öyle bilimler var ki; cehâletin ufkunda avlanırlar.
Ne zaman ki bir gülüş, Farklı gelirse sana; İşte o zaman Âşık olmanın vaktidir…
465 syf.
·
Puan vermedi
·
7 günde okudu
Kitabı baştan sona didik didik okuduğumu belirtemem ama buna rağmen uzun sürdü. Çünkü çok fazla antik bilgi, matematik, biyoloji, ay ve yıldız takvimleri gibi eski bilimsel metotlarla dolu. O yüzden daha çok ilgimi çeken bölümlerine odaklandım ve açıkçası bir çok ilginç bilgiler ile de karşılaştım. Mesela İslamiyette kutsal sayılan ramazan ayının, islamiyetten önce putperest araplarda da kutsal olması gibi bir çok bilgi.. ilmi konular ile ilgilenenler için muazzam bir eser. İnsan bunca şeyi okuyunca ve bazı gerçekler ile yüzleşince ister istemez, dini kitapları da bir kenarı itip kendi doğrularını tayin etmeye çalışmak zorunda kalıyor.
Maziden Kalanlar
Maziden KalanlarEl-Biruni · Selenge Yayınları · 201112 okunma
Reklam
Her bir insanın değeri sevdiği şeyle bilinir
Sayfa 392Kitabı okudu
Muharrem: Bu isimle anılmasının sebebi Hurum yani kutsal aylardan sayılmasıdır. Bu aylardan bir tanesi yani Recep, diğer üçünden ayn, üçü ise birbiri ardınca gelir: Zü'l-kade, Zü'l-hicce ve Muharrem. Araplar bu dört ayda birbirleriyle savaşmayı haram sayarlar. Safar: İnsanlar bu ayda hastalandıklan, sararıp soldukları için safar denilmiştir. Rebiu'l-Evvel ve Rebiu1-Ahir: Sonbahar mevsimirıde olduklan için Araplar onlara bu adı vermişlerdir. Araplar (daha önceleri) sonbahara "rebi" (yani ilkbah.ar) diyorlardı. Cumadil-Evvel ve Cumadil-Ahir: Fırtınalann, soğuk günlerin, don olaylannın ve sulann buz kesmesinin yani kış mevsiminin başlamasından dolayı bu isim verilmiştir. [Cumad, don demektir] Receb: Receb denmesinin sebebi, insanlarL.'1 "İrcebü" yani "savaşa ve yağmaya son verin" demeleridir. Çünkü bu ay haram aylardandır. Kimileri de korktukları için o aydan önce acele etmelerinden dolayı "Receb" dendiğini söylerler. Şaban: İnsanlann gruplar halınde aynlıp ganimet aramaya çıktıklan için bu isim verilmiştir. Ramazan: Sıcaklann başlaması ve toprağın yanıp kavrulması sebebiyle bu isim verilmiştir. Araplar, cahiliye döneminde bu aya çok önem verirlerdi. Şevval: İnsanlar şevvilu yani dağılın dedikleri için bu isim verilmiştir. Başka bir görüşe göre çiftleşmek isteyen dişi develerin kuyruklannı kaldırmalan sebebiyle "şevval" denmiştir. Araplar bu ayda çocuklarını evlendirmeyi hoş karşılamazlardı. Zül-ka.de: Evinde otur ve savaştan uzak dur dendiği için bu isim verilmiştir. Zül-hicce. Bu ayda hacca gittikleri için zül-hicce denmiştir.
Sayfa 343Kitabı okudu
Aynı şey Ramazan ayında hissedilir. Eğer iftara doğru hava kapalı veya bulutluysa, insanlar iftarlarını yaparlar, ama bir süre sonra bulutlar sıyrılıp, Güneş'in henüz batmadığı görülür. Büyü ve sihirle uğraşanlar, böyle bir günde kişinin uykusundan uyandığında sağ tarafından kalkıp hiç kimseyle konuşmadan oğul otu yemesinin baht-ı saadet getireceğini söylerler. Ayrıca o gün Güneş doğarken doğuya doğru kararlı adımlarla on adım yürümek de uğurluymuş.
Sayfa 248Kitabı okudu
Sinkila'nın anlattığına göre Sabiiler, Hz. İbrahim'in sünnet derisinde (gulfe) cüzzam çıktığı için kendilerinden ayrıldığını, çünkü bu hastalığa yakalananların necis kabul edildiğini ve kendileriyle ilişki kurulmadığını; bu yüzden onun gulfesini kestiğini yani sünnet olduğunu ileri sürerler. Yine iddialarına göre İbrahim, gulfesini kestikten sonra bir gün putların bulunduğu odalardan birine girmiş ve bir put ona "İbrahim! Yanımızdan bir kusurla aynldın, iki kusurla döndün. Burayı terk et ve bir daha da gelme!" demiş. İbrahim de öfkelenip, putları parça parça etmiş, arkasından da topluluğu terk etmiş. Ama sonra yaptıklarından pişman olmuş ve oğlunu Satürn yıldızına kurban etmek istemiş. Başka yazarlar da Sabiilerde insan kurban etme geleneğinin bulunduğunu belirtirler. Ne var ki Satürn (Müşteri) yıldızı onun gerçekten pişman olduğunu görünce, bir koç kesmesine razı olmuş.
Sayfa 171Kitabı okudu