Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Kur'anı Tasavvufun Esasları

Medaricu's Salikin 1. Cilt

İbni Kayyim El Cevziyye

Medaricu's Salikin 1. Cilt Sözleri ve Alıntıları

Medaricu's Salikin 1. Cilt sözleri ve alıntılarını, Medaricu's Salikin 1. Cilt kitap alıntılarını, Medaricu's Salikin 1. Cilt en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Fatiha Suresi'nin Kalplere ve Bedenlere Şifa Oluşunun İzahı
Fatiha Suresi bu şifayı en güzel ve tam şekilde ihtiva eder. Kalblerin hastalanması iki esasa dayanır: İlmin ve niyyetin bozulması. Bu iki esasa iki öldürücü hastalık musallat olur: Dalalet ve gazab. Dalalet ilmin bozulmasının bir sonucudur. Gazab da niyyetin bozulmasının neticesidir. Bu iki hastalık bütün kalblerin felaketi olan hastalıklardır. İşte sıratı müstakime hidayet olunmak delalet hastalığının şifasıdır. Bundan dolayı doğru yola hidayet olunmayı istemek her kula en çok farz olan duadır. Kulun hida yete her şeyden fazla ihtiyacı olduğu için, gece gündüz her namazda kendisine en çok düşen dua, bu duadır. Bu duanın yerini hiç bir şey tutmaz.
" عَلَيْكَ بِطَرِيقِ الْحَقِّ وَلَا تَسْتَوْحِشْ لِقِلَّةِ السَّالِكِينَ وَإِيَّاكَ وَطَرِيقَ الْبَاطِلِ وَلَا تَغْتَرَّ بِكَثْرَةِ الْهَالِكِينَ " ”Sen hak yolunu tut ve bu yolu tutanların azlığı sebebiyle üzülme! Bâtılın yolunu tutmaktan sakın! Helâk olanların çokluğundan dolayı da aldanma!"
Sayfa 22
Reklam
"Kur'an bütün yaratıkların mutluluğunu sağlayacak hidayet ve rahmettir. Bütün sebepler kesintiye uğrayıp ortadan kalktığında kulları Allah’a ulaştıran, kullarla Allah arasındaki tek sebepdir. Bu kitab girilebilecek en büyük kapıdır, bütün kapılar kapansa bu kapı asla kapanmaz."
Fatiha Suresi'nin Kalplere ve Bedenlere Şifa Oluşunun İzahı
En yüce ve en iyi gayeleri arzulayan, fakat bu gayeye ulaştırıcı yola tevessül edemeyen, tersine vesileler zannettiği şeylerle gayeye ulaşmaya çalışanın durumu da böyledir. Oysa bu vesileler onu yolundan alıkoyan en büyük engelleridir. Bunun hali de aynen ötekinin hali gibidir. Her ikisinin de niyyeti bozuktur. Bu hastalığın da "Yalnızca sana tapar, senden yardım isteriz"den başka devası yoktur.
Sayfa 54
Sırât-ı Mustakim yolcusuna muhâlefet edenler, her ne kadar sayıca çok görünseler de, kıymetleri azın azıdırlar. Nitekim seleften bazıları, "Sana hak yolunu tavsiye ederim. Hak yolunun yolcularının azlığından endişeye kapılma! Aman, bâtıl yolundan da sakın! Helâk olanların çokluğu seni aldatmasın!" demişlerdir. Ne zaman yalnız kaldığını hissedersen geçmis dostlarını hatırla ve onlara katılmaya çalış. Onların dışındakilerden yüzünü çevir. Çünkü onlar Allah katında sana hiçbir sey sağlayamazlar. Yolunda sana bağıracak olurlarsa onlara iltifat etme. Onlara dönüp de bakacak olursan şüphesiz seni yakalayıp yolundan alıkoyarlar.
Deva'nın Yan Etkileri
Bunlardan başka kalbe iki hastalık daha arız olur. Kul bu iki hastalığı idrak edemezse, bunlar onu felakete götürür. Bunlar riya ve kibirdir. Riyanın devası "Yalnız sana taparız", Kibrin ilacı "Yalnız senden yardım dileriz" dir.
Sayfa 55
Reklam
Şeyh-ül İslamın Bakış Açısından
Şeyhü'l- İslam İbn Teymiyye'nin şöyle dediğini çok işitmişimdir: "Yalnız sana taparız" riyayı giderir, "Yalnız senden yardım isteriz" de büyüklenmeyi giderir.
Sayfa 55
Korku (Havf) Mertebesi
Hatemü'l-Esam ise şöyle demiştir: "Mekânın sålih ve elverişli olmasına aldanma, cennetten daha elverişli bir yer var mı? Böyle iken Ådem aleyhisselam'ın başına gelen, orada gelmedi mi? İbadetin çokluğuna da aldanma, en çok ibådet eden İblis değil miydi? Bunun kitap ve sünnetten delili nerededir? İlmin fazlalığına da aldanma! (Beni İsrail ulemasından) Bel'âm b. Bâûra'nın ism-i a'zamı iyi bilmesine rağmen, başına gelenleri düşün. Salih insanlarla görüşüyorum diye de aldanma. Resûlullah ( ﷺ )'tan daha büyük bir şahıs var mıdır? Onunla görüşmek münafıklara ve düşmanlarına ne fayda sağladı?"
Hangisi Daha Önemli ? diye sordu talebe
Birisi Arif bir şeyhe şöyle bir soru sordu: Ben, Allah'la beraber ve zikir halindeyken müezzin ezan okumaya başlarsa kalkıp namaza gitsem bu halim den ayrılacak; ve bu halime devam edecek olsam, bu iki işten hangisini yapmam hakkımda daha hayırlı ve faziletlidir. Şeyh şöyle cevap verdi: Sen Allah'ın arşı altında iken, müezzin ezan okumaya başlarsa, kalk ve Allah'ın da'vetine icabet et. Eski haline sonra yine dönersin. Çünkü bu Allah'la birlikte olma hali ruhun ve kalbin payıdır. çağırana icabet etmekse Rab bin hakkıdır. Kim ruhunun payıni Rabbinin hakkına tercih ederse O " sadece sana taparız " ehlinden değildir.
Sayfa 78
"Sadce ve sadece sana ibadet ederiz." Cümlesi ilahliğa mebnidir.
Reklam
4. Ayetin İlaç Şartları "Yalnızca Sana ibadet eder..."
Bu ilaç altı öğeden oluşur: 1.Yalnızca Allah'a kulluk, 2.O'nun emrine ve şeriati na itaat etmek, 3.Hevaya kul olmamak, 4. Beşeri görüşlere, fikirlere, onların hükümlerine ve izlerine tabi olmamak, 5. Allah'a kulluk hususunda yalnız O'ndan yardım istemek, 6. Bu hususta ne kendisinin ne de başkasının güç ve kuvvetinden yardım istememek.
Sayfa 54
Fatiha Suresi'nin Kur'an'ın Bütün Manalarını İhtiva Etmesi
Fatiha Suresi'nde öyle iki kelam vardır ki bütün halk ve emir aleminin, semavi kitablar ve dinlerin, sevab ve cezanın sırrı bu iki kelamdadır. Kulluk ve Tevhidin mihveri de bu iki sözdür. Bu iki söz "Yalnız sana ibadet eder. yalnız senden yardım dileriz" ayetidir. Hatta denilir ki Allah Teala yüzdört kitab indirdi, bütün bu kitabla rin
Sayfa 68
Keşke
"Ey kavmimiz! Sizi Allah'a çağırana icâbet ediniz ve Allah'a inanıniz; O zaman Allah sizin günahlarıızı bağışlar ve sizi can yakıcı azaptan korur." (Ahkaf, 31) Keşke bu çağrıyı, duyup dinleyen ezberleyen kulaklara, fesâd düşüncelerden uzaklaşıp anlayan kalplere rastlasaydı. Fakat gönülleri hevâ rüzgârları doldurdu ve kalbin kandillerini söndürdü. Gönüllere beşerî düşünceler yerleşti ve onun kapılarını kapadı ve gönül kapısının anahtarları zayi oldu. Yabancı düşünceler kazanmak gönülleri paslandırdı da, Kur'ân'ın hakikatleri kalplere girip, nüfuz edemedi. Kalplerde, gönüllerde cehâlet hastalıkları yerleşti de, sâlih amel onlara fayda sağlamadı.
İlâhlık Sıfatları: Bunlar teşbîhten, temsilden, ayıp ve noksanlıklardan münezzeh olan kemâl sıfatlarıdır. Bundan dolayı Allah Teâlâ güzel isimlerini bu büyük isme izâfe etmektedir: "Güzel isimler Allah'dır" (A'râf, 180)
Güzel isimlerin manalarını ortadan kaldırmak isimler konusundaki en büyük inkârdır. Allah Teâlâ buyuruyor ki "Allah'ın isimleri hakkında sapanları (inkâra gidenleri) bırakmaz, yapmakta oldukları şeyin karşılığını göreceklerdir." (Arâf,180) Eğer bu isimler bir mana ve özellik taşımasalardı, bu isimlerin köklerinden bahsedilmez ve bunlarla vasıflanılmazdı. Fakat Allah kendisinden bu isimlerin asıllarıyla bahsetmekte, onları kendisine isnâd etmekte, Resâl de bunu ikrar etmektedir. Allah Teâlâ, "Doğrusu Allah, Rezzâk, sağlam ve kuvvet sahibidir." (Zâriyât, 58) buyurur. Bundan anlaşılır ki "el-Kavi", O'nun isimlerindendir. Manası "kuvvetle nitelenmiş" demektir. " Bütünüyle izzet Allah'indir." (Fâtır,10) ayeti de böyledir. Aziz, izzeti olandır. Eger Allah kuvvet ve izzet sahibi olmasaydı, ne Kavi ve ne de Aziz ismiyle anılırdı." Allah onu ilmiyle indirdi." (Nisâ,166), "Biliniz ki o, ancak Allah'ın ilmiyle indirildi." (Hûd, 14), "Onun ilminden hiçbir şeyi ihata edemezler." (Bakara, 255) ayetlerindeki durum da aynıdır.
57 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.