Eylül 2016
Yapı Kredi Yayınları

2024 35. kitabı
‘Medyum’ , YKY de gezinirken tavsiye üzerine aldığım bir okuma oldu. Kitabın ana karakteri olan profesöre nin lüks hayatının içindeki kaçamak aşklarını işlerken; bir yandan da yazarın aralara serpiştirilmiş dünyanın durumuna ilişkin başkaldırı notlarını da içeriyor. Bu notların hepsi birbirinden bağımsız. Şimdi bu konu hakkında bir eleştiri geliyor demek imkansız. Bunların hepsi de karşı-delilik olarak adlandırılmış. Baktığınızda her eleştiri çok doğru ve günümüze tam da uyan ifadeler. Bir bölümde teknolojiyi eleştirirken bir sonraki bölümde kadın eğitimcileri eleştiren Sollersi okumayı çok keyifli buldum. Sollersin özgün bir yazar olduğunu bize ispatlayan bir kitap olmuş. Altını çizecek pek güzel cümlelerle denk geleceğinize emin olabilirsiniz. Zor olmayan akıcı bir kalemle ele alınmış bir eser olmasına rağmen sakin bir zamanda okuyarak kitabı sindire sindire devam ettirmeniz naçizane önerimdir. Keyifli okumalar.
2018 195. kitabı
Delirdiğinizi mi hissediyorsunuz? Sorun yok, bu kitabı okuyun. Hayata karşı alerjiniz mi var? Dert değil, bu kitabın sayfalarına göz gezdirin. Bakalım beni neler bekliyor.
2022 6. kitabı
Okunma: 20 Ocak 2022 18:18
“Genel durum mu? Her şey geçip gidiyor, her şey adileşiyor, her şey tahrip oluyor, her şey kaosa dönüşüyor… Her yerde yağma ve ahlak yoksunluğu…” Aslında çağımızı veyahutta hayatı özetleyen son derece gerçekçi bir alıntı. Her şeyi nasıl hızlıca tükettiğimizi, her şeyin olanca hızıyla kaosa ve çirkinliğe sürüklendiğini, sanki tekeri patlamış bir aracın yokuş aşağı yol alması gibi durdurulamaz şekilde sonumuza doğru ilerliyoruz. Kaçınılmaz olana soluksuz yol alarak (!) Felaket tellallığı olamayacak kadar gerçeklerle yüz yüze olduğumuz çağda suçu kime yükleyebiliriz ki; bütün bunları dile getirdiği için yazara mı, çağa mı, insanlara mı yoksa her koyun kendi bacağından asılır diyerek suçu herkes kendine mi yüklemeli; bilinmez. Deliliğin, sert gerçekliklerin, hayatın karınlık yüzünün ve insanların acımasızlıklarının bir öngörüsü bu kitap. Deliliğinin farkında olanların, hayata karşı alerjisi olan ve hatta kronik bir hastalık gibi yaşamanın (!) Kitabını karşı-delilik olarak niteleyen ve çarpıcı bir dili olan yazarın, cinsellik, ölüm takıntıları, hastalıklar, içinden çıkılmaz düşünceler, tabular veya prensiplerle baş başa kalınacak bolca cümle mevcut. Bol bol maruz kalıyorsunuz kendinize, düşüncelere veya ardı arkası kesilmeyen sorulara …
2017 16. kitabı
Okunma: 01 Mart 2017 15:39
Kitap zor ilerliyor, atlayarak okudum maalesef karakterimiz varlıklı, eli kalem tutan, kitap okuyan professore ünvanlı bir amca. Amcanın tuzu kuru bir gün Paris'te, bir gün Venedik'te .. Paris'te sıkıntılı, Venedik'te rahat ve bur da işte karşı delilik fikirlerini oluşturuyor. Politikadan, teknolojiye, sanattan, bilime kendi fikirlerini anlatıyor. Anlatırken de biz insanları sorgulayıp, suçluyor. Sık sık Saint-Simon'dan bahsetmiş, fakat ben bu sosyalistin fikirlerini tam bilmediğim için yazmış olduğu atıflarda ki anlamları da çıkaramadım. Kitap bende biraz havada kaldı, sanırım başka bir kitabını daha okumalıyım. Size fazla bir bilgi veremiyorum, kusura bakmayın ama okurda benden daha iyi anlarsanız paylaşın lütfen
2021 47. kitabı
Biraz hiristiyanlığın doguşu roma dönemine ait bilgi birikimi biraz faransa tarihine ait bilgi birikimi istiyor kitap . Tam anlaşilir olması icin tabi bunun dışinda bir cok kisiyi ve konuyu eleştiriyor aslında sağlık simsarliğindan sanat simsarliğına kadar. Insanları yönetmek icin islamiyeti ve dunyanin bir cok yerinde ses getirecek aynı cinsin ilskilerinin kullanımı . Saint-Simon baş karakter gibi olaylari ustunden kullaniyor bazen karakter kisiler aradinda degisiyor gibi bazende sanki kendisiymis gibi oluyor hatta bir ata iliskileri yasayan kendisiymis gibi oluyorsunuz fakat sonunda ... neyse bu kadar yeterli :) bu arada bu kitabi okuduktan sonra bir cok şeye ayni bakmayacağınıza eminim
2020 16. kitabı
Kapak tasarımını Nahide Dikel yapmış güzel de olmuş yalnız kapaktaki iskeletin 6 lumbal (bel) omurgası var. Oysa homo sapiens'te 5 lumbal omurga var. Servikal bölge (boyun) net değil sayamadım, bir de kaburga kemiklerinin bir çifti eksik. Kitabın içinde Lascaux duvarındaki resimlerden bahsettiği bir bölüm var, ilk hominilerde 11 torakal 6 lumbal olan fosiller de bulunmuş ama kapak resminin buna atıfta bulunduğunu hiç sanmam, muhtemelen teknik bir hata. Hiç huyum olmadığı halde bir kitabı kapağına vurulup almıştım (Eylül 2016'da). Yıllar sonra okudum. Deneme türünde, çok dağınık yazılmış, aslında 106 sayfa ama bilinç akışı tekniğiyle yazılmış olması da okumayı zorlaştırıyor. "Karşı-deliliğin el kitabı" kısmı hariç ikinci defa okuyacağımı sanmam. o bölümise tez-antitez olarak iki uçta da deliliği ele almış. Ara sıra açar açar okurum. Bazı yerlerde toplum eleştirisi haddini aşıp muhalifim ben diyerek alt metni düşüncenin ve dilin önüne koysa da kitap genel hatlarıyla anlaşılır kalmış.
2021 228. kitabı
Tanıtım yazısında kitapla ilgili şöyle bir cümle var: “ Dünyanın vasatlığına karşı tokat gibi bir cevap: “Medyum”. Kitabın ana karakteri nam-ı değer “professore” Paris’teki işlerinden kurtulur kurtulmaz soluğu Venedik’te alır. Venedik-Paris hattında son derece lüks içinde seyrü sefer ederken içinde yaşadığımız çağın ve dünyanın gidişatına dair gözlemlerini felsefi çıkarımlar dizisi halinde bizlere sunar. Ancak kitabın başından sonuna dek kahramanın aşk kaçamaklarından bahsettiği satırların arasına “reklam arası” şeklinde sıkıştırdığı dünyanın gidişatına dair başkaldırısı bana kopuk kopuk geldi. Okuyanlar bu hususta ne düşünüyor ya da okumayı düşünenler nasıl hissedecekler, bilemem… Kahramanın oteline gelen masör ve işletmecinin kızıyla yaşadığı maceraların arasına konudan konuya savrulur biçimde serpiştirdiği lâkin haklı olduğu denemelerine gelin göz atalım. “Professore” dünyanın ahvalinden ve politikacılardan yakınarak başlıyor. Teknoloji,sanat ve edebiyattaki yozlaşmalardan şikayet ederek denemelerine devam ediyor. Şüphesiz hem bahsettiği konuların hem de teşhislerinin doğruluğu su götürmez. Değindiği başlıklar veçhile, metin kahramanın feragat etmediği lüks hayatından ve nobran üst akıl üslubundan muhakeme edilince kimi okura eğreti gibi gelebilir. Bana göre bu post-modernist yaklaşımın bir izdüşümü… “Tok, açın halinden anlamaz,” da bir yere kadar, öyle değil mi? Empati ve vicdan sahibi burjuva, kapitalizmi yeremez mi? Objektif olalım. Suyun üzerinde yürüseniz dahi, “Çünkü yüzme bilmiyor,” diyenler her daim olacaktır. Benim daimi cevabım şudur : “Benim hayatımı yargılamadan önce benim ayakkabılarımı giy ve benim geçtiğim yollardan, sokaklardan geç. Benim takıldığım taşlara takıl yeniden ayağa kalk ve aynı yolu tekrar git benim gittiğim gibi anca o zaman
2024 30. kitabı
Okunma: 02 Aralık 2024 20:26
Medyum (2014) Philippe Sollers (1936-2023, 86y ) Çeviri: Aysel Bora (1943-2022, 79y) Philippe Sollers 1936 Bordeaux doğumlu. İlk romanını 22 yaşında yayımlıyor. 25 yaşındaysa ilk ödülünü alıyor. 24 yaşında dergi ve yazar ekibini kuruyor. Roman, deneme ve araştırmalarıyla dönemine damgasını vuran bir yazar. Geçen sene 86yaşındayken ölüyor yazar. Bu kitap karşı-deliliğin el kitabı olarak tanımlanıyor. Kitapta dünya ne kadar da deli, insan kendisi için etkin bir karşı-delilik icat etmeli ve böylece olabildiğince kararlı bir karşı-deli haline gelmeli deniyor..

Philippe SollersYazar · 14 kitap
Philippe Sollers (1936, Bordeaux). Gerçek adı Philippe Joyaux olan Sollers, ilk romanı Bir Garip Yalnızlık (1959) ile Aragon ve Mauriac'ın ilgisini çekerek edebiyat dünyasına hızlı bir giriş yaptıktan sonra Park adlı romanıyla 1961 Médicis ödülünü kazandı. 1960'ta, Julia Kristeva ve genç kuşaktan birkaç yazarla birlikte Tel Quel dergisini ve dizisini kurdu. Uç sol bir siyasal çizgiye koşut bir yazı kuramı arayışına giren ekip, çalışmalarıyla 70'lerin sonlarına dek Fransa, İtalya ve ABD'de etkili oldu. Sollers, Dram adlı romanıyla (1965) kuramsal savlarının bir örneğini sunduktan sonra, aynı yolda Yasalar (1971), H (1973) ve Cennet'i (birinci cilt, 1981) yayımladı. Deneme ve araştırmalarıyla da döneme damgasını vuran Sollers'e Roland Barthes bir kitabını ayırdı. L'Infini dergisinin de kurucusu ve yöneticisi olan Sollers, Oyuncunun Portresi'nden Kaplan Yılı'na uzanan yapıtlarıyla Fransa'nın en çok yankı uyandıran yazarlarından biri olmayı sürdürüyor.