Mem û Zîn

5 Nisan 2019
Otto Yayınları

2021 27. kitabı
Okunma: 29 Nisan 2021 04:05
Mem u Zin aslında Leyla ile Mecnun, Ferhat ile Şirin ve buna benzer duymadığımız bir çok hikaye ve efsane okyanusun suyudur. Yöre halkı efsaneyi ezelden beri bilir mezarları da buna şahitlik ederler.. Hikayede sadece aşk yoktur dostluk arkadaşlık ve hilekarlik da mevcut. Her iyinin güzelin yanında muhakkak bir kötülük yeşerir her kavuşmaya muhakkak bir vuslat nasip olur ya efsanede de buna rastlanır.. Olay Şırnak a bağlı Cizre de gerçekleşir... Tacdin ile Mem Nevruz Bayramı nda kadın elbiseleri giyip kadınlar arasına baharın gelişini kutlamak isterlerken Zin ve Siti ye rastlarlar. Efsaneye göre herşey orada başlar dört kalp yalnızca birbirini görür yalnızca birbirleri için atmaya başlar. Tacdin ile Siti kavuşurlar iken Zin ile Mem e de vuslat düşer.. Yazarın dili sade ve akıcı.. sıkılmadan bı kaç saatte bitirebileceginiz güzel bir kitap. Keyifli okumalar..
•Mem û Zîn•
·106 syf.·
2020 11. kitabı
Mem û Zîn; Leyla ile Mecnun, Yusuf ile Züleyha, Kerem ile Aslı'dan ayrı bir kültür ve ayrı bir dil ile yoğrulmuş bir hikaye olsa da konu olarak aslında aynı denize dökülmekte olan gerçek bir aşk
Kültür-Sanat
·106 syf.·
2020 40. kitabı
Kıymetli hocamız İbrahim Baz'ın öğrencisi, hemşehrisi olmak ve Mem U Zin'i bizzat ondan dinlemek şansı herkese nasip olmazdı. Bana oldu ama nasip olmayanların kesinlikle okuması gerekir. Okuması da ayrı bir zevktir. Şırnak Cizre'de türbelerine gitme fırsatı yakaladığım için de ayrıca şanslıyım sanırım. Yolunuz düşerse aşk dileyin ️
Mem u Zin
2021 18. kitabı
En çok kırmızıya benzetilsede aşk; Aşıkta kül gibi siyah, maşukta bahar ve gül gibi yeşil görünür. Ama aslında hiç biri de değildir. Yedi rengi yakıp yalnız beyaz yahut kızıl gösteren bir ateştir aşk. Aşık gözün ilk yıldırımından itibaren bütün renkleri yaşar kapkara oluncaya kadar. Sevdası karardıkça oda aynını hallenir. İşte mem u zin bu aşkın destanıdır. Eğer aşık olmamışsanız, aşkın halletini ve hararetini hissetmek için Mem ve Zin’in kollarına girin ve birlikte yürüyün.. Yürüyüşün her adımında ah edeceksiniz ve kalbiniz yeniden hissedeceksiniz. 🖤 Mem û ZînMem û Zîn
Aşk
·112 syf.·
2019 3. kitabı
Sevmek, insanın namütenahi bir kaynaktan aldığı küçük bir ışığın yalnızca bir parçası olduğu halde beşerin duyguları bu kadar derinden yaşadığını görünce insanın aklına el-hayyül kayyüm olan Allah'ı
2022 40. kitabı
Okunma: 04 Kasım 2022 14:37
Güzel bir masal, yazar da çok güzel bir şekilde anlatmış, harfler, bölümler anlaşılır şekilde olmuş, güzel bir okumaydı, böyle yerel masalların hikayelerin gün yüzüne çıkarılması da ayrıca güzel olmuş
Mem u Zin
2022 18. kitabı
Okunma: 16 Aralık 2022 00:00
Bu kitabı okunuduğunuzda, yaşadığımız şeyin gerçek bir sevgimi, içinde ne kadar vefa olduğunu mutlaka sorgulayacaksınız, her satırı yaşanmış ter temiz bir aşkı, ötelere bırakılmış bir vuslatı göreceksiniz...
2018 18. kitabı
"Aşk imiş her ne var âlemde..." Cok sevdigim ve deger verdigim universite de tasavvuf derlerimizin o tadi damağimizda kalan muahbbetleri olan hocamiz saygi deger Ibrahim Baz'in nahif üslubuyla kaleme aldığı Mem ve Zin hikayesini mutlaka okumanızı tavsiye ediyorum ..
2017 31. kitabı
2018 31. kitabı
Okunma: 03 Aralık 2018 20:19
Seneler boyu yaptığım öğretmenlik boyunca kâh yüksek not aldığında, kâh başarılı olduğunda, kâh gönlümden koptuğu için ama en çok da okumalarını, okumayı sevmelerini arzuladığım için öğrencilerime kitap hediye etmişimdir. Ancak Doğu'da görev yaparken bir gün bir öğrencim okumadığım bir hikâyeyi duyunca şaşırmış ve ertesi gün o kitabı bana getirmişti: Mem u Zin. Şaşırmıştı, çünkü Mem ile Zin'in hikâyesi onlar için Leyla ile Mecnun, Yusuf İle Züleyha, Ferhat ile Şirin kadar derindi. Hikâyenin aslı yaşanmış olmakla birlikte 17. yüzyılda Hakkari'de dünyaya gelen Kürt edebiyatçı Ahmed-i Hânî tarafından yazılan bir mesneviye dayanmaktadır. Kimi halk hikâyelerimiz gibi Mem u Zin'de de beşeriyetten doğan bir aşkın ilahi aşka dönüşünü izleriz. Cizre'de mezarlarının yan yana olduğuna inanılan Mem ile Zin kavuşamayan iki aşıktır. Zin, Mir Zeynuddin'in kız kardeşidir. Divan katibinin oğlu olan Mem ile birbirlerine aşık olurlar ancak Mir'in yanında çalışan Bekir'in araya girmesi ve fitneleri yüzünden birbirlerine kavuşamazlar. Onların aşkı da mahşere kalanlardandır. Bugün tüm coğrafyamızda bilinmese de doğuda Mem ile Zin'in hikâyesi daha yaygın anılıyor. Ayrıca Ahmed-i Hânî'nin Doğubayazıt'ta bulunan türbesi de hem yazarın hem de eserinin tanınmasını sağlıyor. Benim için ortalama bir anlatı oldu ancak ilk defa bir öğrencimin bana bir kitap önermesi ve getirmesi vesilesiyle okuduğum bu eserin yeri hep ayrı olacak.

İbrahim BazYazar · 7 kitap
1966 yılında Kahramanmaraş-Göksun’da doğdu. Dörtyol İmam Hatip Lisesi (1987) ve Ankara Üniversitsi İlahiyat Fakültesi’nden (1992) mezun oldu. Abdulhakim-i Arvâsî hakkında Yüksek Lisans (1996) ve Abdülehad Nûrî-i Sivâsî hakkında doktara yaptı. 2006-2007 yıllarında Bakü İslam Üniversitesi’nde misafir öğretim üyeliği yaptı. 1992 yılında MEB’de başladığı memuriyet görevini değişik kademelerde 2010 yılına kadar sürdürdü. 2010 yılında Şırnak Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nde göreve başladı. Halen aynı üniversitede Tasavvuf Anabilim Dalı’nda öğretim üyeliği ve Üniversite Genel Sekreterliği hizmetini yürütmektedir.