Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Milli Kimlik

Anthony D. Smith

Milli Kimlik Gönderileri

Milli Kimlik kitaplarını, Milli Kimlik sözleri ve alıntılarını, Milli Kimlik yazarlarını, Milli Kimlik yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Pan-milliyetçiliklerin önemi, prolifer etnik milliyetçiliklerin bölünerek çoğalma eğilimlerine karşı koyabilme veya en azından ona bir seçenek oluşturabilme yeteneklerinde yatmaktadır.
Milletin ilkeleri, milliyetçiliğin de ilkeleridir. O nedenle milleti aşmak, paradoksal olarak, ancak genellikle bu girişimlerin nesnesini oluşturan tümleşik milletten daha geniş bir milliyetçilik biçimiyle mümkün olabilir.
Reklam
Milli-devletler arasındaki ve devletlerle etnik bileşenleri arasındaki çatışmalar, muhtemelen bugün uyumakta olan etnik topluluk ve kategorileri yarın harekete geçirmeyi sürdüreceği gibi belki (yenilerini) de ortaya çıkaracaktır. Küresel güvenlik ve küresel bir kültür bakış açısından bu sonuç, marazi bölünmeler, güvensizlik ve savaş döngüsünden hiçbir çıkış yolu sunmamaktadır.
İster övülsün ister yerilsin, millet, aşılmakta olduğuna dair hiçbir emare göstermemektedir, ve milliyetçilik popüler tahrip gücünden ve öneminden bir şey kaybedecek gibi görünmüyor.
Siyonizmi, Rus popülizmi ile Batı liberalizmi (Herzl'in formülasyonları) şekillendirirken, Arap milliyetçileri de Alman Romantik dilinin kavramlarından, milli ruh ve misyon duygusundan esinlenmişlerdir.
Seremoni ve sembolizm, milliyetçiliğin ideolojisi ile millete dair kavramları eklemleyerek ve onları elle tutulur kılarak tarihi ve kaderi olan soyut bir topluluğun devam edegelmesine yardımcı olur.
Reklam
Milliyetçilik, söylediğim gibi, bir milletin özerklik, birlik, kimlik kazanmasına ve bunları idame ettirmesine yönelik ideolojik bir harekettir.
Aristokratik etnik toplulukların kendilerini idame ettirme yetenekleri, nüfusun diğer tabakalarını kendi yörüngelerine katabilmelerine bağlıdır.
Tarih, amaçlanmamış kültürel emme ve etnik çözülme örnekleriyle doludur.
Savaş ve fetih, sürgün ve köleleştirme, göç dalgaları ve din değiştirme, kimliğin kültürel içeriklerinde derin değişikliklere sebep olan belli başlı olaylardır.
Reklam
Etnik bir topluluğun (ya da Fransızca adıyla söylersek etni'nin) altı ana niteliğini şöyle sıralayabiliriz; 1. Kollektif bir özel ad 2. Ortak bir soy miti 3. Paylaşılan tarihi anılar 4. Ortak kültürü farklı kılan bir ya da daha fazla unsur 5. Özel bir "yurt"la bağ 6. Nüfusun önemli kesimleri arasında dayanışma duygusu.
Batı'daki anayurdundan bütün dünyaya yayılan millet ideali özellikle de etnik ve dini bakımdan karışıklıklar arzeden bölgelere nifak, istikrarsızlık, kavga ve terör getirmiştir.
Walker Conner'ın 1970'lerin başında yaptığı değerlendirme, devlet sınırları ile millet sınırlarının çakışması ve devletin toplam nüfusunun tek bir etnik kültürü paylaşıyor olması olguları gözönüne alındığında bugün mevcut devletlerin sadece yüzde 10'unun hakiki anlamda "milli-devlet" olma iddiasında bulunabileceklerini göstermiştir.
Sınıf kimlikleri üretim ve mübadele alanlarından doğarken dinsel kimlikler iletişim ve toplumsallaşma alanlarından doğar, kültür ile kültürü oluşturan unsurlar -gelenekler ve ritüeller içinde kodlanmış değerler, semboller, mitler ve görenekler- arasında hizalanışa dayanır.
Genellikle etnik ayrılıkçılığa giden yolların açıklanışında ekonomik çıkarlarla grup tedirginliği birbirine karışır ama vakaların büyük bir bölümünde grup tedirginliği hayal edilen ekonomik çıkarlara ağır basar.
80 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.